Genel

İnşaat 2023 buluşmalarının dördüncüsü Adana'da gerçekleşti!

E.C.A SEREL, Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından Türk inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve sektörel hedefleri masaya yatırmak amacıyla başlatılan "İnşaat 2023" buluşmalarının dördüncüsü Adana'da gerçekleşti....

E.C.A SEREL, Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından Türk inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve sektörel hedefleri masaya yatırmak amacıyla başlatılan "İnşaat 2023" buluşmalarının dördüncüsü Adana'da gerçekleşti. 


Adana bölgesindeki inşaat sektörünün bugünkü konumu, gelecek vizyonu ve hedeflerinin tartışıldığı toplantıya, AYEMDER Başkanı Murtaza Kırçık, Adana Grup inşaat icra Kurulu Üyesi Salih Talay, Adana Sanayici ve işadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez, Çukurova Genç işadamları Derneği Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve Elmor A.Ş. Genel Müdürü Hakan Günderen panelist olarak katıldı, "inşaat 2023" toplantısı, Kadir Çöpdemir'in gösterisi ile renklendi. 

E.C.A SEREL, Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından Türk inşaat sektöründeki gelişmeleri değerlendirmek ve sektörel hedefleri masaya yatırmak amacıyla başlatılan "İnşaat 2023" buluşmalarının dördüncüsü Adana'da gerçekleştirildi. İlki Antalya'da düzenlenen ve bir zincir olarak devam eden "inşaat 2023" toplantıları, yıl içinde farklı kentlerde devam edecek. 

"İnşaat 2023" Adan toplantısı, E.C.A SEREL markaları ile faaliyet gösteren Elmor A.Ş, Şirket Müdürü Hakan Günderen, Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç'ın açılış konuşmaları ile başladı. 

Ardından, Talat Yeşiloğlu'nun yönetiminde Adana'da faaliyet gösteren inşaat firmalarının katılımı ile bölgesel değerlendirmeler ve hedeflerin ele alındığı panel de düzenlendi. 



HAKAN GUNDEREN: 

"62 YILI 9 DAKİKAYA SIĞDIRMAK ZOR" Değerli misafirlerimiz, 62 yıllık bir filmi 9 dakika içerisine sığdırmak mümkün değil, ancak 62 yıllık bu süre içerisinde birçoğumuzun hatırladığı önemli tarihi, olaylarla beraber, bazı şirketlerimizin faaliyete geçişini izlemiş oldunuz. 

Topluluk olarak misyonumuz yaptığımız her işte, ürettiğimiz her üründe sizlerle beraber olmak üzerine kurulu. 62 yıllık geçmişi ile sadece faaliyet gösterdiği sektörlerde değil, biraz önce filmde de izlemiş olduğunuz üzere Elginkan Vakfı aracılığıyla, -ki topluluğumuzun sahibi Elginkan Vakfı'dır, Türk Dili ve Kültürünün gelişmesine katkı sağlayan ve Türk Eğitim sistemine özellikle sanayide nitelikli iş gücü oluşturmakla ilgili, ara iş gücüne ihtiyaç duyan Türk ekonomisine önemli bir eğitim katkısı sağlayan Elginkan Vakfı nı anlatmak bu kısa filmle mümkün değildir. Sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın kalite niteliklerine ve standartlarına ulaşmayı vizyon edinmiş bir topluluk olarak, markalarımızın ve inşaat sektörünün geleceğine yönelik böyle bir toplantıyı gerçekleştiriyor olmaktan gerçekten çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. ECA ve SEREL olarak Elginkan Topluluğu'nun da gücünü arkamıza alarak her platformda Türk inşaat sektörünün yanında olacağımızı, bu sektörü büyütmek için canla başla çalışacağımızı bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum. 2012 ve 2013 yılı inşaat 2023 toplantılarımızı şehir şehir dolaşarak gerçekleştirdik. 2014 ve daha sonraki yıllarda sektörün gelişimine göre bu toplantılarımızın sayılarını daha da arttıracağız. Konuşmamın sonunda bu projede bizimle iş birliği yapan değerli iş ortağımız Capital ve Ekonomist dergilerinin tüm çalışanlarına, değerli katkılarıyla bize destek olan Adana Sanayi Odası Üyeleri, Yöneticileri, Adana Sanayi Odası Başkanı Sayın Zeki Kıvanç'a, bugün bizi yalnız bırakmayan inşaat sektöründeki sivil toplum örgütü yöneticilerine, üyelerine ve bu sektörün değerli temsilcilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum ve sözü Sayın Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç'a bırakıyorum. 

¦ ADANA SANAYİ ODASI BAŞKANI ZEKİ KIVANÇ: "TÜRK MÜTEAHHİTLER DÜNYACA ÜNE SAHİP" Hepinize iyi günler diliyorum. Elginkan Topluluğu'nun bu Vakfı nı hayretle saygıyla izliyoruz, gurur duyuyoruz, tahmin ediyorum böyle bir Vakfın Türkiye'de bir başka örneği yoktur. Vakfın tüm geliri eğitime hizmet vermek için harcanıyor. Biz bunu dışardan duyuyorduk ama bir kez de sizlerden daha net bir şekilde duyuyoruz mutlu oluyoruz, teşekkür ederim. Değerli işadamlanmız kıymetli konuklar, Adana inşaat sektörünün konumu ve gelecek vizyonunun ele alınacağı panele hepiniz hoş geldiniz. Elginkan Topluluğu'nun bu programı Adana'da yapmasından dolayı mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Değerli konuklar, rekabetin giderek arttığı günümüzde, dünya sadece küreselleşmiyor aynı zamanda kentleşiyor, bugün 7.2 milyar olan dünya nüfusunun yarısından fazlası kentlerde yaşıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 70-75'ler seviyesindedir. 2050 yılına geldiğimizde 10 milyarı bulması beklenen dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70'inin şehirlerde yaşayacağı öngörülmektedir. Dolayısıyla şehir planlaması, akıllı yaşam şekli hepimiz için çok daha önemli bir konu olmaktadır. Bugün 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye çok büyük bir kentsel dönüşüm hamlesine hazırlanıyor. 20 yılda tamamlanması ve 500 milyar dolarlık bir ekonomi yaratması öngörülen çok büyük bir proje, devasa bir proje, devasa bir iştir, inşaat sektörü yarattığı katma değer, gayri safi yurtiçi hasılası içindeki payı 2012 yılında yüzde 7, yüksek istihdam potansiyeli ile toplam istihdamın yüzde 6'sı, ulusal sermaye ağırlığı, etkileşim içerisinde bulunduğu sektörlerin sayısı ve çeşitliliği, ayrıca yurtdışı müteahhitlik hizmetleri aracılığıyla, ekonominin lokomotifi olarak anılmaktadır. İlimiz ve ülkemiz ekonomisi için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte kriz dönemlerinde ki çıkışlar, ekonominin geneline göre inşaatta daha hızlı olmaktadır. 2013 Türkiye ekonomisinde yüzde 4'lük bir büyüme hedefi ortaya konulurken, bu rakamın inşaat sektöründe yüzde 5-6 olacağı öngörülmektedir. 2013 Haziran ayında inşaat sektöründe istihdam 19.42'dir. 

Yurtdışı müteahhitlik sektörü 2012 yılında 44 ülkede 26,1 milyar dolar tutarında proje üstlenmiştir. Geçen yıl dünyada en 250 büyük müteahhitlik şirketi içerisinde 38 tane Türk firması yer almıştır. Nüfusun yüzde 89'unun il ve ilçe merkezlerinde yaşadığı Adana'da, inşaat sektörü oldukça güçlü ve köklü bir yapıya sahiptir. Özellikle bölgemizde, krizlerde dahi inşaat sektörünün canlılığı devam etmiştir. Adana Sanayi Odasına kayıtlı, alt ve üst yapı müteahhitlik hizmetleri veren 300'ün üzerinde firma bulunmaktadır. İnşaat malzemeleri ve inşaat müteahhitlik sektörleri Adana Sanayi Odası sektör dağılımında yüzde 18'lik bir paya sahiptir. Söz konusu firmaların birçoğu baraj, 

AVM, toplu konut. Enerji santralleri, sanayi kuruluştan gibi anahtar teslimi projeler yapan firmalardır. Bölgemizde faaliyet gösteren iki tane çimento fabrikasıyla 11 milyon ton yıllık çimento üretilmektedir. Ayrıca yüksek kapasiteli beton santralleri bulunmaktadır. Türkiye'nin 1000 büyük sanayi kuruluşları arasına giren, inşaat demiri, çelik hasır, inşaat sektörüne hizmet eden boya ve kimyasal malzemeler üreten tesislerimiz sektörlerimize dinamizm kazandırmaktadır. Firmalarımız günümüz teknolojisini yakından takip eden, uzman kadrolara sahip firmalardır, il istihdamında önemli katkılar sağlamaktadırlar. İnşaat malzemeleri de Adana'da önemli ihracat kalemleri arasındadır. Değerli konuklar, 2 milyonu aşan nüfusuyla bazı ülke nüfuslarından fazla insan barındıran Adana 24 saat ayakta olan Türkiye'de sanayinin ilk filizlendiği şehirdir. 

Türkiye'de nüfusu bakımından 5. Büyük kent olan Adana, TUİK 2023 nüfus projeksiyonuna göre 7. büyük kent olacağı öngörülmektedir. Yaklaşık 100 bin kişiden fazla bir nüfus artışından bahsediyoruz. Lojistik konumu itibariyle ticaret ve sanayide Ortadoğu ile Avrupa arasında köprü konumundaki Adana'da, önemli yatırım projeleri gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin 2. Büyük havalimanı olacak Çukurova Uluslararası Havalimanı'yla, geçtiğimiz günlerde imzalanan Sağlık Kampüsü'nün tamamlanmasıyla Adana'ya gelecek ziyaretçi sayısı daha da artacaktır. Bu da konaklama ve Alış-veriş merkezleriyle, ulaşım ağlarının gelişimi gibi birçok konuyu doğrudan etkilemektedir. Bu durumda Adana için günümüzde ve hatta gelecek yaşam standarttan öngörülerek hazırlanacak bir şehir planının hazırlanması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu planı hazırlarken nüfus artışıyla, trafikten eğitime, enerjiden çevreye, güvenlikten su kaynaklarına, teknolojik altyapıya, dikkat edilerek tasarlamak ve akıllı projeler üretmek gerekiyor. Akıllı projelerde, insan unsurunu teknolojiye yenik değil, teknolojiye hakim, teknolojiye yön rveren konuma getiren, bu şehrin her noktasında hissettiren projeler algılamak lazım. Akıllı projeler sadece teknolojik değil kültürel ve sosyal bir projelerdir. En önemli misyon yerel yönetimlerde, insanlar arasındaki uzlaşmayı, sosyal kaynaşmayı sağlamaktadır. Çarpık kentleşme ile ilgili sorunları çözmek, Adana'ya modern çağın koşullarına uygun yüksek kalitede sağlıklı yaşam alanları kazandırmak amacıyla sivil toplum ve yerel yöneticilerin dahil olduğu projeler üretmeliyiz. Bu hedef tüm Adanalıların menfaatini gözeten bir hedeftir. Zira ulaşım kolaylığı endeksinde Türkiye'nin 5. kenti olan Adana, zaman içinde çok fazla göç almasıyla imar ve gecekondulaşma beraberinde getirdiği sosyoekonomik sorunlarla karşı karşıyadır. Adana inşaat sektörünün gelecek vizyonuna Adana'mız için, marka şehir ve mutlu vatandaş hedeflerini eklemek isterim. 

Adana'nın giriş ve çıkışında bulunan sanayi bölgelerinin ıslah organize olarak düşünülmesini talep ederim, ulaşım, istihdam, eğitim, sağlık, deprem ve diğer afetlere kadar bir çok konunun değerlendirilerek, elde edilecek engelsiz ve marka şehrin mutlu vatandaşın sayısının artacağını, mutlu vatandaşlarında mutlu birey yetiştireceğini unutmayalım, Ülkemizin refah seviyesi mutlu vatandaşlarımızın sayısının artmasına doğrudan bağlantılıdır. Bugün, kentsel dönüşüm önemli bir ihtiyaca cevap vermek üzere başlatılmış bir projedir. Başta depreme dayanıklı olmayan birçok binanın depreme dayanıklı hale getirilmesi ve ardından birçok yapısal soruna çözüm getirme ve yaşanabilir sağlıklı ve modern alanlar kazandırılması hedefi olan bu projede emeği olan herkesi buradan kutluyorum. Bu noktada altını çizmek istediğim bir husus var, ekonomiye bu denli katkı sağlayan sektörün sorunlarının da dikkatle ele alınması, sektör temsilcilerinin önümüzdeki engelleri kaldırmaları gerekiyor. Zira sektörün gelişimi ülke ve Adana ekonomisi, refahı için önemlidir. Geçtiğimiz gün 3. yaşını kutlayan, sorunlan çözme konusunda gösterdiği başarılı çalışmalarıyla etkili bir sivil toplum kuruluşu olan Adana Yapı Müteahhitliği Derneği (AYAMDER) temsilcilerinin dile getirdiği gibi, Adana'da askıya alınmış olan binlik planlar, sektörün Adana'da gelişimine engeldir. Sektörün öncülerinin dile getirdiği, 1000 metrenin altındaki bir binanın yenilenmesi için en azından askı sürecinin dikkate alınarak düzenlenmesinin faydalı olacağı görülmektedir aksi takdirde zorlaştırmaktadır. Kısacası bu uygulama bölgeyi kaderine terk etmektir. AYAMDER'in hem 3. yılına getirdiği başarılı çalışmalardan dolayı kutluyor, hem de sorunların çözüm arayışlarının yanında olduğumuzu bildiririm. Konunun uzmanı değerli sanayici ve işadamlanmıza ve siz katılımcılarımıza panele göstermiş olduğunuz ilgi ve yapacağınız katkılar nedeniyle şimdiden teşekkür ediyorum. Şehir dışından gelen misafirlerimizi Adana'da tekrar görmek isteyeceğimizi hatırlatarak huzurlannızdan ayrılıyorum, teşekkür ederim. 



EKONOMİST