Sektörel

İnşaat atıklarını depoya götürmeyene ağır cezalar geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkıntı atıklarını gelişi güzel atan inşaat firmalarına yüklü para cezası, geçici süreyle faaliyet durdurma, ihale yasağı koyma gibi cezalar uygulayabilecek


 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  afet riski altındaki alanların dönüşümünde inşaat atıklarını  lisanslı ve izinli depo alanlarına  götürmeyen yıkım firmalarına ceza verecek.


6.5 milyon konutun elden geçeceği afet riski altındaki alanların dönüşümünde inşaat atıklarının ne olacağı belli oldu. “Sıfır atık” sloganıyla yola çıkan Bakanlık  çevreye zarar vermeden atıkların tekrar ekonomiye geri kazandıracak. Bakanlık ayrıca yıkım sonrası çıkacak olan inşaat atıklarını da hem görüntü kirliliği yapmaması hem de çevreye vereceği zararlar nedeniyle anında depolama alanlarına götürülmesi için çalışmalar yapıyor. Bakanlık inşaat atıklarını gelişi güzel  ortada bırakacak olan inşaat firmalarına cezai işlemler uygulayacak.


KAPATMA, YÜKLÜ PARA CEZALARI YOLDA


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkıntı atıklarını lisanslı depolara bırakmayıp gelişigüzel yerlere atan yıkım firmalarına kapatma, yüklü para cezası, geçici süreyle faaliyetlerinin durdurulması ve ihale yasağı gibi bir çok yasak uygulamak için çalışmalar yapıyor.  Bu konuda  mevzuat çalışması yapan Bakanlık denetimlerini de sıkılaştıracak.


6 MİLYON TON MALZEME GERİ KAZANDIRILACAK


Afet riski altındaki alanların dönüşümü ile birlikte yılda 10 milyon ton inşaat yıkıntı atığı ortaya çıkması beklenirken, 6 milyon yıkıntı atığının ise geri kazanılması bekleniyor. Bakanlık,  geri dönüşüm tesisleri kurulması için faizsiz kredi, yer tahsisi gibi teşvikler üzerinde çalışma yapıyor.  Geri dönüştürülecek malzeme  alt yapıda dolgu zemin, kaldırım, yürüyüş yolu, kanalizasyon gibi bir çok alanda kullanılacak.