İnşaat Bilgi Zirvesi gerçekleştirildi!
İnşaat Bilgi Zirvesi, Uluslararası Yapısal Beton Federasyonu (fib) Türkiye Temsilciliği tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği toplantı salonunda yapıldı. Deprem konusunun değerlendirildiği zirveye birçok uzman katılım sağladı...
Uluslararası Yapısal Beton Federasyonu (fib) Türkiye Temsilciliğince İnşaat Bilgi Zirvesi gerçekleştirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği toplantı salonunda gerçekleştirilen zirvede, deprem konusu değerlendirildi.
Japonya, Yeni Zelanda, İtalya, ABD ve Avrupa ülkelerinden akademisyen ve uygulayıcı katılımcıların yer aldığı zirvede, Türkiye'deki deprem riskine hakkında konuşmalara yer verildi.
Mevcut yapıların sismik analizleri alanında çalışma yürüten Roma Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stefano Pampanin, betonarme yapıların performans analizi ve tasarımları alanında araştırmalar yapan Kyoto Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Minehiro Nishiyama ile yapısal analiz, tasarım ve mühendislik yönetimi konularında çalışma yapan Dr. Ned Cleland ve taban izolatörleri konusunda uzman Dr. Tsubasa Tani, zirvede sunum yaparak tecrübelerini aktardı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki açıklamasında, zirvede Prefabrik Yapılar Komisyonunun buluştuğunu söyledi.
Zirvede binaların deprem davranışı ve güçlendirilmesi ile ilgili konular üzerinde durulduğunu ifade eden Prof. Dr. İlki, "Daha önceki depremlerde çok kez bu tür yapılar hasar gördü. Bu yapıların nasıl daha iyi yapılabileceği ve nasıl güçlendirileceği tartışıldı. Özellikle Yeni Zelanda ve İtalya örnekleri ülkemiz açısından önemli ve çarpıcı." diye konuştu.
İlki, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"2011'de yaşanan büyük Yeni Zelanda depreminden sonra devlet oradaki vatandaşların binalarını, risk derecesine göre belli bir süre içinde deprem güvenliği açısından kontrol etmesini mecbur tutmuş durumda. Benzer şekilde bu deprem incelemesinden sonra da daha uzun bir süre zarfında bu binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi zorunlu. Bu ülkemiz için de oldukça iyi bir model olabilir. Benzer kurallar İtalya'da da gelmiş durumda. İtalya'daki kurallar biraz daha gönüllü, mecburi değil. Ancak orada da binaların deprem güvenliğinin belli bir noktaya çıkarılması durumunda devlet bazı avantajlar sağlıyor vatandaşlarına. Örneğin, E sınıfı bir deprem güvenliğinden C sınıfı bir deprem güvenliğine yapınızı ulaştırdığınız zaman bununla ilgili masrafın belli bölümünü devlet size uzun vadeli kredi olarak verebiliyor ki bu da yine ülkemiz için önemli olabilecek bir model."