Genel

İnşaat demiri fiyatındaki artışın nedeni döviz!

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği YİK Başkanı Şahin, demirde fiyat yükselişinin kur artışından kaynaklandığını, müteahhitlerin tepkileri üzerine Rekabet Kurulunun inceleme yaptığını, rekabete aykırı bir şey bulunmadığının saptandığını bildirdi

 

İzmir Demir Çelik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Halil Şahin, demirde fiyat yükselişinin kur artışından kaynaklandığını, müteahhitlerin tepkileri üzerine Rekabet Kurulunun inceleme yaptığını, rekabete aykırı bir şey bulunmadığının saptandığını söyledi.

Şahin, son dönemde müteahhitlerin demir maliyetlerindeki artışı dikkat çekerken, demir üreticilerinin fiyatlara zam yaptığını iddia ettiğini, ancak fiyat artışının kurdan kaynaklandığını belirtti.

Son aylardaki kur artışının fiyatlara yüzde 20 oranında yansıdığını belirten Şahin, "Bugün demirin dünya piyasasında ton fiyatı 710 dolar artı KDVdir. Dünya fiyatı dışında demir satma şansımız yok. Son 2 ayda TL, yüzde 20nin üzerinde değer kaybetti. Bu fiyat yükselişinin nedeni kur artışından. Bu bilinmesine rağmen beyanatlar veriliyor. Müteahhitler ise demiri bahane ediyor. İnşaatın içinde demirin payı yüzde 8-10dur. 150 metrekare inşaatta kullanılan demirin toplamı 4 ton. Bu mu inşaatı kötü duruma sokan Müteahhitler Birliğinin talebi ve basında çıkan haberler üzerine Rekabet Kurulu geldi, inceledi, hiçbir şey yok diye de her birimize yazı gönderdi."

"MISIR PAZARI AÇILIYOR"

Mısır, Libya, Yemen gibi Arap Baharı yaşanan ülkelerin hepsine ihracatlarının olduğunu, bu ülkelerde yatırımların durmasıyla satışların da durduğunu kaydeden Şahin, Mısırın son haftalarda küçük alımlara başladığını belirtti.

Mısırda 13 Kasımda yapılacak seçimler sonrası istikrarlı bir hükümetin seçilmesini ve bu pazarın açılmasını beklediklerini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"Buralarda sistem ne kadar çabuk oturursa Türkiye bundan o derece faydalanacak. Düzen yoksa, sistem oturmamışsa, hükümetler kurulmamışsa Türkiye için kayıp artar. Buradaki ilişkilere ara vermeden devam etmemiz, daha sıkı bir biçimde karşılıklı işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor. Zaten bizim ortak bir kültürümüz var. Türkiye için bu ülkeler çok önemli. Şu an izlenen politika güzel. Bunun daha organize, daha bilinçli ve daha iyi geliştirilmesi Türkiyenin menfaatlerinedir. Orada gördüğümüz kadarıyla ticari ateşe ve temsilciliklerin sayısı artırıldı. 250nin üzerinde ticari ateşe görevlendirildi. İskenderiyeye bile ticari ateşe atandı. Ataşeler, bölgesel sıkıntılar neler, ne gibi ihtiyaçlar var gibi konuları çok iyi tespit ederek Türkiyeye bilgi veriyor. Bizim ihracatçılarımız da bunlarla çok iyi irtibat ederek, kontak kurarak ihracatı artırma noktasında ciddi bir potansiyel sağlıyor. Bunların devam etmesinde, artırılmasında fayda görüyorum."

AA