Sektörel

İnşaat dünyası çifte ödeme yapmaktan şikayetçi!

İnşaat dünyası, yurtdışında çalıştırdığı işçilere "çifte" ödeme yapmaktan şikayetçi. İNTES Başkanı Celal Koloğlu, "Yurtdışında tüm yasal haklarını alan çalışanlar Türkiye'ye dönünce yine dava açıyorlar. Böylece çifte ödeme yapıyoruz" dedi.

İnşaat dünyası, yurtdışında çalıştırdığı işçilere "çifte" ödeme yapmaktan şikayetçi. İNTES Başkanı Celal Koloğlu, "Yurtdışında tüm yasal haklarım alan çalışanlar Türkiye'ye dönünce yine dava açıyorlar. Böylece binlerce dava var. Çifte ödeme yapıyoruz" dedi. Bir sektör yetkilisi de, "Sadece bir şirkette bu nedenle açılan dava sayısı 4 bini geçiyor" dedi. İNTES'in geleneksel buluşmasında soruna dikkat çeken Koloğlu, sözlerine, "Firmalarımız ile işçileri arasında yargıya intikal eden uyuşmazlıklar yaşanıyor ve bunların sayısı her gün artıyor" diyerek başladı. Firmaların yurtdışına götürdükleri çalışanlarıyla sözleşme imzaladığını belirten Koloğlu şöyle devam etti: "Yurt içinde 2 bin TL'ye çalışan bir ustaya, yurtdışında 2 bin dolar ücret veriliyor. Yapılan iş sözleşmelerinde de çalışılan ülke mevzuatının uygulanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda çalışanlar, işverenlerinden tüm yasal haklarını ve alacaklarını alıyorlar. Ancak yine de Türkiye'ye döndüklerinde işverenlerine dava açıyorlar. Hem de son 10 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık geriye giderek dava açabiliyorlar." 

İKİ DEFA ÖDÜYORUZ 


İşverenlerin kıdem, ihbar, fazla mesai gibi işçi alacaklarını iki defa ödediğini belirten Koloğlu, "Yasal uyuşmazlıklardan dolayı milyonlarca lira ödeme yapıyoruz. Binlerce dava var. Bir dava başka işçiye emsal oluyor. Mahkemeler işçiyle buradaki Türk firması arasında organik bağ kuruyor ve yargüama yapıyorlar. 45 günde temyizde onaylanan davalar var. Oysa bu işçüerin her türlü yasal hakları ödeniyor" diye konuştu. 


Hacer BOYACIOĞLU/Hürriyet



Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Müteahhitler yurtdışına işçi götürmemeye başladı Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu yurt dışı işlerde Türk işçi çalıştırmanın zorlaştığını, geçmişe dönük sosyal güvenlik hak talebi davalarının da işvereni çekingen hale getirdiğini ve Türkiye'den işçi götürmekten kaçınmaya başladığını söyledi. İNTES ile Türkiye Yol- İş Sendikası'mn birlikte düzenlediği 'Çalışma Hayatındaki Son Gelişmeler' konulu geleneksel toplantıda konuşan Koloğlu, işçilerle çalışılan ülkenin sosyal güvenlik mevzuatına uyulacağı sözleşmesine rağmen Türkiye dönüşü davaların açılabildiğini kaydetti. Türkiye'nin küresel olumsuzluklara rağmen 20,5 milyar dolar değerinde 179 proje üstlendiğine dikkati çeken Koloğlu, Liberya, Maldivler ve Hong Kong'un da yeni iş üstlenilen ülkeler arasında yer aldığınabildirdi. 
Yol-İş Sendikası Başkam Ramazan Ağar da konuşmasında, inşaat sektöründe sendikalaşmanın bütün taraflara fayda sağladığını belirtti. Sektörün en fazla ölümlü iş kazası yaşanan iş kolu olduğunu hatırlatan Ağar, sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde iş kazasının daha düşük gerçekleştiğini belirtti. Yemeğe katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakam Süleyman Soylu ise sorunların çözümünde güvenliği ön plana alan bir yaklaşım içinde olmadıklarım ancak terör sorununu çözmeye kararlı olduklarınıbelirtti. 

Dünya