İnşaat dünyasının devleri Sabah'ın 25. yılı için buluştu
Türk inşaat sektörünün devleri, Sabah gazetesinin 25. yılı için bir araya geldi
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki yüzbinlerce konutun temelinde harcı bulunan Türk inşaat sektörünün devleri, SABAH gazetesinin 25. yılı için bir araya geldi. Aile fotoğrafı çektiren inşaat şirketlerinin yöneticileri geçmişin zorluklarını anlattı ancak hepsinin ortak bir isteği var: Kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi
Türkiye'nin modern kentlerinin inşaasında onların imzası var. Bu nedenle SABAH'ın 25'inci yılı için onlarla buluşmak istedik. Kırmadılar. Misafirperver Çırağan Sarayı'nın bahçesinde Boğaz kenarında içecekleri yudumlarken masara hem geçmiş hem de gelecek vardı. Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar, fotoğraf çekildikten sonra yandaki merdivenlerde "Bu sektöre verdiğiniz destek çok önemli. Umarım bu birliktelik devam eder" temennisini iletti.Sektörün sorunlarını yuvarlak bir masada tartışmak üzere söz veriyoruz birbirimize. Kareye giren inşaat sektörünün değerli temsilcileriyle önce geçmiş konuşuldu. Denizden çekilen, doğru dürüst temizlenmeyen kumlar, sağlıklı olmayan inşaat demirleri anlattı Ağaoğlu İnşaat'ın sahibi Ali Ağaoğlu. Ardından uyarısı geldi: "Deprem geliyor. Gecekondular bile bu binalardan daha güvenli. Çünkü onların başına sadece çatı var. Ya ötekilerde?.. Bunlar bir an önce yenilenmeli." Biz de bir katkı yapalım ve rakamları hatırlatalım: Bugün Türkiye'de 18 milyonu aşan konut stoku bulunuyor. Bu konutların yaklaşık yüzde 48'i 35 yaşın üzerinde.
MASADA ORTAK GÖRÜŞ VAR
Rakip olsalar da masada rakip değillerdi. Hiçbiri bu sözlere destek verdi. Masadaki ikili üçlü konuşmalar ise genelde gelecekle ilgiliydi. İstek kentsel dönüşüm. Çünkü kişiliği olmayan konutlarla, ruhsuz kentler yaratmak yerine şehirleri modern yapılarla donatmak hepsinin isteği. Bu noktada bir araya getirdiğimiz inşaat sektörünün aktörleri, bir an önce kentsel dönüşümle ilgili yasal düzenlemelerin hazırlanmasını, finansal modellerin ortaya konularak TOKİ'nin ilk adımlarını gecekonduların dönüşümüyle attığı kentsel dönüşümde özel sektörün de aktif rol almasını istiyor. İnşaat sektörünün bir an önce çözüme kavuşturulmasını istediği konulardan birini de yerli ve yabancı yatırımların önündeki bürokratik engellerin kaldırılması oluşturuyor. İmar mevzuatlarındaki düzenlemelerin yetersizliği, imar izinlerinin alınmasında bürokratik çıkmaz ve meslek odalarının projeleri mahkemelere taşımaları şirket yöneticilerinin şikayet ettikleri konuların başında yer alıyor.
SEKTÖREL İŞBİRLİĞİ ŞART
Sektörün oyuncuları özellikle son 15 yıl içinde atılan hukuki ve finansal alanda yapılan düzenlemelerin sektörün önünü açtığını belirterek, öncelikle özel sektörün kendi arasında işbirliği ve dayanışma ağını örerek, kamuyla işbirliği halinde gerek ulusal gerekse küresel ölçekteki potansiyellerin değerlendirilebileceğini vurguluyorlar. Son söz bizden olsun: Dünyanın sayılı müteahhitlere SABAH destek vermeye devam edecek.
2009 YILINDA İSTANBUL'DA 131 BİN 150 ANKARA'DA 101 BİN 246 KONUT SATIŞI GERÇEKLEŞTİ
GLOBAL krizin gölgesinde geçmesine rağmen, 2009 yılı konut üreticilerin yüzünü güldürdü diyebiliriz. Sektör 2009 yılında 108 bin 861 adedi ilk çeyrekte, 194 bin 743 adedi ikinci çeyrekte, 11 bin 913 adedi üçüncü çeyrekte ve 116 bin 229 adedi de son çeyrekte olmak üzere toplam 531 bin 746 adet konut sattı. 2009'daki konut satışlarının 2008 yılındaki 427 bin 105 rakamını geride bırakmasında kuşkusuz en önemli etmen 2009 yılı Nisan-Haziran döneminde uygulanan KDV ve tapu harcı indirimleri oldu. Hükümetin bu uygulamasıyla 2009'un ikinci çeyreğine denk gelen bu dönemde bir önceki çeyreğe göre konut satışlarında 80 bin adetlik artış kaydedildi. Sektör bu tür desteklerin sürmesini bekliyor.
Sabah