İnşaat güven endeksi Nisan'da yüzde 0,1 arttı!
TÜİK, nisan ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.İnşaat sektörü güven endeksi nisanda aylık bazda yüzde 0,1 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 5,9, hizmet sektörü güven endeksi de yüzde 3,8 geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.
Buna göre, martta 93,5 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, bu ay yüzde 3,8 azalarak 89,93 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
Perakende ticaret sektörü güven endeksi azaldı
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, nisanda yüzde 5,9 azalarak, 103,95 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki düşüş, son üç aylık dönemde iş hacmiyle satışların arttığını, mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmiyle satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,1 arttı
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi ise nisanda geçen aya göre yüzde 0,1 artarak, 81,54 değerine yükseldi.
İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.
AA
Haber İstiklal Gazetesi'nde şöyle yer aldı;
TÜİK 1 nisan ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı. Buna göre, martta 93,5 değerinde olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, bu ay yüzde 3,8 azalarak 89,93 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi azaldı Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, nisanda yüzde 5,9 azalarak, düşüş, son üç aylık dönemde iş 103,95 değerine geriledi. Perakende hacmiyle satışların arttığını, mevcut ticaret sektörü güven endeksindeki mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmiyle satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
İstiklal Gazetesi
YeniBirlik Gazetesi'nin yazarlarından Serpin Alparslan konuyu köşesine şu şekilde taşıdı;
Bu günlerde en çok konuşulan “Gayrimenkul sektörünün” artan değeri konut verilerindeki değişim, kuşkusuz hepimizi yakından ilgilendirmekte. Türkiye İstatistik Kurumu, (TUİK) verilerinde sektörel güven endeksi raporunda Hizmet sektörü endeksi %3,8 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mart ayında 93,50 iken, Nisan ayında 89,93 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış, son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandığını belirten TUIK verileri, Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %4,9, %2,1 ve %4,2 azaldığını belirtti.
İnşaat sektörü güven endeksi %0,1 arttı
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 81,43 iken, Nisan ayında 81,54 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %1,5 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %1,3 arttı.
Türkiye’de 2016 Mart ayında 117.205 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları 2016 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1 oranında artarak 1171205 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 21.993 konut satışı ile en yüksek paya (%18,8) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 12.730 konut satışı (%10,9) ile Ankara, 7.549 konut satışı (%6,4) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 10 konut ile Ardahan, 19 konut ile Şırnak ve 20 konut ile Bayburt oldu.
İpotekli konut satışları 2016 Mart ayında 38.822 olarak gerçekleşti
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %14,3 oranında azalış göstererek 38.822 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %33,1 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 8.539 konut satışı ve %22 pay ile ilk sırayı aldı. Konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %50,3 ile Artvin oldu. Diğer satış türleri sonucunda 78.383 konut el değiştirdi. Konut satışlarında 521374 konut ilk defa satıldı. İkinci el konut satışlarında 64.831 konut el değiştirdi. Yabancılara 2016 yılı Mart ayında 1.595 konut satışı gerçekleşti. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı.
Bina inşaatı maliyet endeksi bir önceki çeyreğe göre %3,3 arttı
Bina inşaatı maliyet endeksi (BİME), Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2016 yılı birinci çeyreğinde, toplamda bir önceki çeyreğe göre %3,3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %6,4 ve dört çeyrek ortalamalarına göre %6,0 arttı.
YeniBirlik/ Serpin ALPARSLAN