Genel

İnşaat güvenliğinde Avrupa ’yı yakaladık!

İSGİP kapsamında yapılan incelemelerde, özellikle iş güvenliği konusunda en iyi durumdaki firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmalarla kıyaslanabilecek özelliklerde olduğu ortaya çıktı

TÜRKİYE 'de inşaat sektörü, güvenlikte Avrupa seviyesini yakaladı. İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (İSGİP) kapsamında son bir yıl içinde 16 inşaat alanı ve sekiz inşaat firmasına yönelik inceleme ve teknik çalışma yapıldı. Finlandiyalı ve Türk uzmanların yaptığı incelemelerde özellikle iş güvenliği konusunda en iyi durumdaki firmaların, Avrupa ülkelerindeki firmalarla kıyaslanabilecek özelliklerde olduğu ortaya çıktı.

İşyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının değerlendirilmesinde, Finlandiya 'da kullanılan ancak Türkiye 'deki inşaat sahalarının koşullarına göre yeniden düzenlenen “TR ” yöntemi kullanıldı.

İskele kazası büyük risk

Finlandiyalı ve Türk uzmanların gerçekleştirdiği incelemelerde, 16 inşaat alanındaki TR endeksi ortalaması yüzde 40 olarak belirlendi. İncelenen işyerleri arasında, iş sağlığı ve güvenliği koşulları açısından en iyi durumda olanların ise yüzde 70 'lik TR endeksi seviyesine ulaştığı gözlendi. Yapılan inceleme ve değerlendirmelerde, inşaat sektöründe en önemli riskler arasında bulunan düşme ve iskele kazalarına karşı koruma önlemi almak konusunda önemli eksiklikler bulunduğu da ortaya çıktı. Gözlem gerçekleştirilen işyerlerinin yüzde 20 'sinden daha az bir bölümünün bu alandaki güvenlik gerekliliklerini karşılayabildiği belirlendi.

İlkyardım çantası yok

Elektrik güvenliği, ilkyardım çantalarının olmayışı ve acil durum çıkışlarının bulunmayışı gibi sorunlar da inşaat ve inşaat imalat sanayindeki önemli eksiklikler olarak ortaya çıktı.  Proje kapsamında geliştirilen İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi modeline göre yapılan değerlendirmelerde, incelenen işyerlerindeki en önemli sorunlar ise risk değerlendirmesinin eksikliği, üst yönetim kademesinin katılımında gözlenen olumsuzluklarla eğitim ve iletişim alanlarındaki problemler olarak öne çıktı.

İş kazaları kader değil

İSGİP ile işyerlerindeki güvenlik kültürünün oluşturulması amaçlanıyor.   İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü 'nün yararlanıcısı olduğu İSGİP, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı desteğinde yürütülüyor.   İş sağlığı ve güvenliği alanında Türkiye 'nin büyük ölçekli projelerinden olan ve KOBİ 'lerde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinin planlandığı İSGİP 'in çalışmalarına, Ankara, Denizli, Kocaeli, Kütahya ve Zonguldak 'ta bulunan 16 metal, maden ve inşaat firmasıyla başlandı.   Projeyle, iş kazası ve meslek hastalıkların, iş hayatının bir parçası olmadığının ve çoğu zaman basit tedbirlerle önlenebilir olduklarının herkes tarafından fark edilmesine yardımcı olmak hedefleniyor.
Hürriyet/Erdinç çELİKKAN