Sektörel

İnşaat halindeki dairenin birçok kişiye satılması durumunda ne yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Satın aldığım inşaat halindeki dairem müteahhitin değişmesi sonucunda başkasına satıldı. Dava açtım Davam asliye hukuk mahkemesine gönderildi. Beş yıldır bakılan davanın sonunda verilen bu karar lehime mi aleyhime mi?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Satın aldığım inşaat halindeki dairem müteahhitin değişmesi sonucunda başkasına satıldı. Dava açtım Davam asliye hukuk mahkemesine gönderildi. Beş yıldır bakılan davanın sonunda verilen bu karar lehime mi aleyhime mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

2009’da müteahhitten inşa halindeki bir yerden daire aldım. Aramızda sözleşme yaptık. Tüm borcumu ödedim ve inşaatın bitmesini bekledim. Ama sonra gördüm ki müteahhit inşaatı bir başka müteahhide devretmiş.

İnşaat bir türlü bitmedi. Yeni müteahhide başvurduğumda öğrendim ki dairem başkalarına da satılmış. Şimdi dava sürerken hakim karar verdi, benim davam asliye hukuk mahkemesine gönderildi. Beş yıldır bakılan davanın sonunda verilen bu karar lehime mi aleyhime mi? ● G.D.

Okuyucuma önce yaptığı bir hatadan söz edeyim ki yazımı okuyan diğer okuyucularım bu hatayı yapmasın. Hata, müteahhit ile yapılan sözleşmeyi kendi aralarında yapmış olması. Böyle bir sözleşme noterde yapılmalıdır. Aksi halde geçersizdir. Ancak bazı şartlarla geçerlik kazanacağı yönünde Yargıtay kararları da var. Neyse gelelim asıl meseleye. Okuyucumun davası beş yıldır sürüyor, bu yadırgatıcı.

Böyle bir davanın beş yıl sürmemesi lazım. Şimdi beş yılın sonunda hakim asliye hukuk mahkemesine gönderilmesine karar vermiş. Bunun için davanın hangi mahkemede bakılmakta olduğunu bilmem lazımdı. Şimdi tahmini söyleyeceğim, galiba davaya tüketici mahkemesinde bakılmış, şimdi asliye hukuk mahkemesine gidecek. Bu konuda durum şu: Şayet herhangi bir kimse müteahhitten daire alacaksa ve aralarında ihtilaf çıktıysa davaya bakacak mahkeme tüketici mahkemesidir.

Şayet müteahhit ile arsa sahibi arasında bir ihtilaf varsa davaya bakacak mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Okuyucumun anlattığından anladığım, kendisinin arsa sahibi olmadığı, müteahhitten daire aldığı hususudur ki davaya bakacak olan tüketici mahkemesidir. Bu nedenle de diyorum ki beş yılın sonunda acaba mahkemece yanlış bir karar mı verildi?

Şayet yanlış bir karar verildiyse okuyucumun zararı ne olur? Zaman kaybı olur. Bu karara vaki itiraz üzerine bir de devreye istinaf mahkemesi girer. Neticede dava asıl mahkemesini bulur ama zaten kayıp beş yıl varken kayıp katlanır. Zarar budur ama önemlidir elbette. Dolayısıyla bu hususa dikkat etmesini önereceğim. Dairenin birkaç kişiye satılmış olması hali bir başka hukuki problemdir ki bu defa devreye ceza mahkemeleri girebilecektir. Yapılan suçtur.