İnşaat iş güvenliği uzmanı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan ve inşaat iş güvenliğine yönelik önlemleri içinde barındıran Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabı, "İnşaat iş güvenliği uzmanı" hususuna da değiniyor...
İnşaat iş güvenliği uzmanı!
İnşaatlardaki iş güvenliği ve alınması gereken önlemler ile ilgili esaslar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Yapı Sektörü İş Güvenliği El Kitabında bulunuyor. El kitabında, ayrıca inşaat iş güvenliği uzmanı na dair hükümlere de yer veriliyor.
Buna göre, inşaatta 50 kişiden fazla işçinin çalışması halinde, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı nın çalıştırılması gerekiyor. El kitabında yer alan diğer hükümler aşağıda sıralanıyor:
İşveren, İş güvenliği uzmanlarına, görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli imkanları sağlamalıdır.
Yapı işleri, kendi kendini üreten bir sektör olduğundan, çalışma şartları sürekli değişmekte ve değişen şartlara bağlı olarak sürekli yeni tehlike ve riskler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yapı işlerinde görev yapacak iş güvenliği uzmanlarının, bu değişimden kaynaklanabilecek tehlike ve riskleri en iyi şekilde değerlendirebilmesi ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlayabilmesi için, yapı tekniğine ait yeterli bilgiye sahip olması gerekmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlarının görevlerinden bazıları şunlardır;
- Rehberlik ve danışmanlık,
- Risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak; gerekli çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
- Çalışma ortamının gözetimini yapmak, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği
yönünden yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak
ve uygulanmasını kontrol etmek.
- İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için mevzuata uygun
çalışmalar yapmak ve uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak, periyodik olarak eğitimleri ve tatbikatları yaptırmak, acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini sağlamak.
- İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlamak ve uygulamak.
- İşyeri hekimi ile işbirliği yaparak iş kazaları ve meslek hastalıkları ile ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.
İnşaatlarda iş güvenliği!
İnşaat güvenlik ağları!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com