07 / 05 / 2024

İnşaat işçilerine kimlik bildirimi zorunluluğu getirildi!

İnşaat işçilerine kimlik bildirimi zorunluluğu getirildi!

PKK’nın batı illerinde de eylem yapma planına karşı ek tedbirler alındı. İnşaat, lokanta gibi işletmelerde çalışanlara kimlik bildirim zorunluluğu getirildi.



PKK’nın batı illerinde de eylem yapma planına karşı ek tedbirler alındı. İnşaat, lokanta gibi işletmelerde çalışanlara kimlik bildirim zorunluluğu getirildi.


PKK’nın yaz aylarında eylemlerini batı illerine de yayma planına karşılık devlet, ek tedbirler almaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, daha çok mevsimlik işçilerin istihdam edildiği, inşaat, lokanta, pastane, kahvehane gibi işletmelere “kimlik bildirim” yükümlüğünün getirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, kimlik bildirim yükümlüğü olan işletmelerine yönelik yaptırımlar da arttırılacak. Böylece, PKK ve PYD gibi örgütlerin militanları yakın markaja alınmış olacak. Kimlik bildirim yükümlülüğünün kapsamının genişletilmesinde,  Ankara  bombacısının bir inşaatı hücre evi olarak kullanması etkili oldu. Ankara’da 29 kişinin hayatına mâl olan bombalı araç eyleminde Abdulbaki Sömer, bir inşaatı hücre evi haline getirmişti. Yeni alınacak tedbirle ilgili ayrıntılar şöyle:


KİMLİK BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Bölgedeki şehir çatışmalarında halktan beklediği desteği bulamayan PKK, bahar ve yaz aylarının gelmesi ile birlikte eylemlerini batı illerine de yaymayı planlıyor. Devlet de, PKK’nın bu planını boşa çıkarmak için bir dizi ek önlem alınmasını kararlaştırdı. Bu önlemlerin başında kimlik bildirim yükümlülüğünün kapsamının genişletilmesi geliyor. Yeni düzenleme ile başta inşaatlar olmak üzere mevsimlik işçilerin yoğun olarak çalıştığı sektörlerde, kimlik bildirimi uygulaması genişletilecek. Kimlik bildirim zorunluluğu olmayan işletmeler, bildirim zorunluluğu kapsamına alınırken, kimlik bildirimi zorunluluğu olan işletmelerin yükümlülükleri de artırılacak.


İNŞAAT İŞÇİLERİNE MARKAJI

Alınan karar kapsamında, “Kimlik Bildirme Kanunu” ile “Kimlik Bildirme Kanunu Uygulama Yönetmeliği”nde değişikliğe gidilecek. Yeni yapılacak düzenleme ile hâlen yoğun olarak otellerde uygulanan, otellerde konaklayan vatandaşların bilgilerinin anında güvenlik bildirimlerine aktarılmasına yönelik işlem inşaat ve lokanta gibi işletmeler için de geçerli olacak. Ancak bu işletmelerde bildirim zorunluğu çalışanlar için geçerli olacak. Bu yöntemle mevsimlik olarak çalışan işçilerin de bir anlamda yakın takibi sağlanacak.


SİGORTASIZ ÇALIŞTIKLARI İÇİN BİLDİRİLMİYOR

Bazı işletmelerde ise çalışanlar için kimlik bildirimi zorunluluğu bulunmasına rağmen işletmeler çalışanların kimlik bilgilerini tam olarak resmî kurumlara aktarmıyor. Bunda, işçilerin kayıtdışı çalışmaları etkili oluyor. Bunun da önüne geçmek için kimlik bildirimine yönelik yaptırımlar arttırılacak. Mevsimlik işçilerin bilgilerini, yetkili makamlara bildirmeyen işletme sahiplerine ağır para cezaları verilecek. Ayrıca, bu tür işletmelerdeki denetimler de arttırılacak.


ANKARA SALDIRISI ETKİLİ OLDU

Kimlik bildirimlerine yönelik düzenlemenin Meclis gündeminde bulunan yasalardan birine eklenmesi kararlaştırıldı. Bu konudaki düzenlemeler vakit kaybetmeden uygulamaya konacak. Kimlik bildirimine ilişkin yükümlülüklerin artırılmasında Ankara’da meydana gelen ve 29 kişinin hayatına mâl olan patlama da etkili oldu. Patlamayı gerçekleştiren Abdulbaki Sömer, Ankara’da bir inşaatı hücre evi olarak kullanmış ve patlama ile ilgili hazırlıklarını inşaatta gerçekleştirmişti.


Taraf 


Geri Dön