27 / 04 / 2024

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!

İnşaat sektörünün yılın 12 ayı hareketli olduğu Antalya'da inşaat işçisi krizi de tam gaz devam ediyor. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 5 bin işçiye ihtiyaç duyduklarını, günlüğü 3 bin TL yevmiyle işçi bulamadıklarını söyledi.



İnşaat sektörünün yılın 12 ayı hareketli olduğu Antalya'da inşaat işçisi krizi yaşanıyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre tatilcilerin gözdesi Antalya'da inşaatlarda çalışacak işçi ve usta bulunamıyor. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada toplamda 5 bin işçiye ihtiyaç duyduklarını, günlüğü 3 bin Türk Lirası yevmiye ile işçi aradıklarını fakat bulamadıklarını diye getirdi.

İşte konu ile ilgili detaylar...

Konut satışlarının hız kesmeden sürdüğü Antalya'da bir taraftan da konut arzı sağlanmaya çalışılıyor. Paylaşılan detaylara göre imara açılan yeni arsalarda ve kentsel dönüşümle inşaatlar da hız kesmeden yükseliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 şehri etkileyen iki büyük depremden sonra bölgede zarar gören binaların da yeniden inşa süreci başladı. Antalya başta olacak şekilde ülkemizin dört bir tarafından inşaat işçileri ve yetişmiş ustalar bölgeye giderek, çalışmalara başladı. İkliminin uygunluğu sebebiyle senenin her ayı inşaat çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü Antalya'daki inşaat işçilerinin de deprem bölgesine gitmesiyle bölgede çalışacak işçi bulmak zorlaştı.

Şehirdeki müteahhitler yevmiyeleri artırsa da çalışacak işçi bulmakta oldukça güçlük çekiyor. Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail İltemir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Antalya'da devam eden 1500 civarı inşaat olduğunu, işçi bulamadıkları için inşa sürecinin olması gerektiğinden daha yavaş ilerlediğini dile getirdi.

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!

İsmail İltemir konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremden sonra sıkıntılarımız arttı. İşçi bulamıyoruz. Çünkü büyük çoğunluğu deprem bölgesi ve yurt dışına gitti. Yaşanan bu durum da bizim için bir dezavantaj haline geldi. Çalışan işçilerin çoğu 40 yaş üstü. En büyük sorunumuz da usta olmaması" diye konuştu.

Yaptığı açıklamada toplamda 400 işçinin inşaatlarında çalıştığını, birçoğunun çocuklarının işsiz olduğunu, çalışmak için de inşaat sektörünü tercih etmediklerini kaydeden Başkan İsmail İltemir, “Şu an yanımızda Suriyeli, Afganistanlı ve İranlı işçiler var. İşçilerin yarısı ülkemizden değil. İşçi ve usta sıkıntımıza acil olarak bir çözüm bulunması lazım" dedi.

İnşaat işçisi krizi tam gaz: Günlük 3 bin liraya çalışacak işçi bulunamıyor!

Açıklamasında deprem öncesinde günlük yevmiyelerin 500 Türk Lirası olduğunu, işçi bulamamaya başlayınca şehir genelinde yevmiyelerin arttığını dile getiren  İsmail İltemir, “Yevmiyeler 2-3 bin Türk Lirası arasında. Yemek ve sigortayı ekleyince de 3 bin 500 TL'yi geçmiş oluyor. 5- 6 bin civarı işçi ve ustaya ihtiyaç duyuyoruz. İşçi sıkıntımız sürekli oluyor" dedi. İltemir ayrıca açıklamada 3 bin Türk Lirası yevmiyeyle işçi aradıklarını, fakat bulamadıklarını da dile getirdi.

İnşaat işçisi Mehmet Pur de yaptığı açıklamada 18 yıldır inşaatlarda çalıştığını belirterek, eskiden iş bulamayan kesimin inşaatlara yöneldiğini, şimdilerde ise inşaatlarda işçi sorunu yaşandığını döyledi.

Mehmet Pur açıklamasında “Yeni nesil bu işi yapmıyor. Mesleğimiz gerilemeye başladı. Günlük 2 bin Türk Lirası ile 2 bin 500 Türk Lirası arasında kazanıyoruz fakat işimiz zor" dedi.

3 yıldır inşaatlarda çalışan bir başka inşaat işçisi İbrahim Ede de açıklamasında “Kısa zamanda iş bulduğum için inşaatlarda çalışıyorum. Ortalama 2 bin Türk Lirası yevmiye alıyorum. İşverenin yevmiye sistemi değişiklik gösteriyor" diye konuştu.

 

Hurda fiyatlarına büyük zam! Bakır hurda fiyatları resmen fırladı! 22 Mart 2024 hurda fiyat listesi

İŞKUR açıkladı! İşsiz kalana 18 bin TL ödeme yapacak peki nasıl?

Konut kredisi faizlerinde son dakika! 1 milyon TL'nin aylık taksiti ne kadar? İşte banka banka hesaplama tablosu!


Geri Dön