05 / 05 / 2024

İnşaat, makine, teçhizat harcamaları toplam 79 milyarı buldu!

İnşaat, makine, teçhizat harcamaları toplam 79 milyarı buldu!

Bakan Babacan, bu yılın ilk 6 ayının özel sektörün yatırım rakamının 79 milyar liraya ulaştığını belirterek, aynı dönemde kamu yatırımının ise toplam 16 milyar lira olduğunu kaydetti.Bu inşaat, makine, teçhizat gibi yatırım harcaması rakamı' dedi.  



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, '(Yatırım teşvik sistemi sonuçları) Proje sayısında yüzde 43, sabit yatırım tutarında yüzde 94, istihdamda da yüzde 53 artış var. Biz bir kriz yılında eğer bunu sağladıysak demekki teşviklerle ilgili fena bir noktada değiliz' dedi.
               
Babacan, 5. Türkiye Sektörel Ekonomi şžurasında yaptığı konuşmada, yatırım teşvik sisteminin sonuçlarını açıkladı.
             
Bakan Babacan, bu yılın ilk 6 ayının özel sektörün yatırım rakamının 79 milyar liraya ulaştığını belirterek, aynı dönemde kamu yatırımının ise toplam 16 milyar lira olduğunu kaydetti. Babacan, 79 milyar özel sektör yatırım harcaması yapmış. Bu inşaat, makine, teçhizat gibi yatırım harcaması rakamı' dedi.
             
Bu dönemde 4 bin 747 tane yeni proje teşvik belgesi düzenlendiğini (Temmuz 2009-Ekim 2010), bunlardan 4 bin 495"inin yerli, 252 tanesinin de uluslararası firma olduğunu bildiren Babacan, toplam teşvik belgesi düzenlenen rakama bakıldığında da bunun 65 milyar liraya ulaştığının görüldüğünü belirtti. Bakan Babacan, şöyle devam etti:
             
'Geçen senenin aynı dönemiyle mukayese ettiğimizde, burada 12 aylık dönemi alıyoruz. "2008 Ağustos-2009 Temmuz dönemi ile 2009 Ağustos-2010 Temmuz" aynı 12 aylık dönemleri mukayese ettiğimizde bir önceki seneye göre, proje sayısı yüzde 43 artmış. Kriz yılından bahsediyoruz. Sabit yatırım tutarında yüzde 94 artış var. Düzenlenmiş teşvik belgelerinden bakıyoruz bunlara. İstihdamda da yüzde 53 artış var. Yani bu yeni yatırımlarla olacak yeni istihdam bir önceki seneye göre yüzde 53 artmış. Biz bir kriz yılında eğer bunu sağladıysak demekki teşviklerle ilgili fena bir noktada değiliz. Tabii ki iyileştirebiliriz, daha güzel şeyler yapılabilir, daha farklı uygulamalar olabilir ama "bu uygulamamız iyi sonuçlar vermiş" diyebilecek bir noktada olduğumuzu görüyoruz.'
               
-'ULUSLARARASI YATIRIMLARIN ANADOLU"YA YAYILDIĞINI GÖRÜYORUZ'-
               
Sonuçlara göre, eskiden hep birinci bölgeye yatırım yapan uluslararası yatırımcıların şimdi artık ikinci bölgede de yatırım yaptıklarını ve burada da ciddi uluslararası yatırımcı görmeye başladıklarını bildiren Babacan, 'Artık Anadolu"ya daha yayıldığını görüyoruz uluslararası firmaların yatırım noktasında ve bir önceki yıla göre 5 misli artmış. Uluslar arası yatırımcıların ikinci bölgedeki aldığı teşvik belgesi miktarı bir önceki senenin 5 misli. Yine 3. ve 4. bölgede de ciddi artışlar olduğunu görüyoruz. Mesela 3. bölgede bir önceki döneme göre proje sayımız yüzde 112, 4. bölgede yüzde 179 artmış. Uluslararası yatırımcıların 4. bölgeye ilgisinin başladığını görüyoruz ve bir önceki döneme göre 2 misli. Bunun istihdama katkısında yine 4 misli artışlar olduğunu görüyoruz' diye konuştu.
               
Büyük proje kapsamında 25 tane teşvik belgesi düzenlendiğini, bunların her birinin ciddi büyük yatırımlar olduğunu kaydeden Babacan, 26 proje kapsamında 21 milyar liralık yatırım yapılacağını ifade etti. Proje başına bakıldığında 700-800 milyon liralık yatırımlardan bahsettiklerini söyleyen Babacan, 'Bunlar henüz gerçekleşmemiş ileriye doğru yatırım hazırlıklarının sinyalleri. Bu yatırımlar inşallah gerçekleştiğinde önümüzdeki dönemde de Türkiye"nin büyüme hızlarının inşallah yüksek bir şekilde seyredeceğini bu rakamlardan anlıyor, görüyoruz' dedi.
A.A


Geri Dön