İnşaat maliyet artışı inşaat sektöründe kriz yarattı! Maliyetler yüzde 90 arttı!
İnşaat maliyetleri özellikle son aylarda üst üste gelen zam haberleri ile gündemde yerini almaya devam ediyor. İnşaat maliyetlerindeki fahiş artışlar inşaat sektöründe kriz yarattı ve maliyetler yüzde 90 arttı. Peki İnşaat sektörü şuanda ne durumda? İşte resmi verilerle inşaat sektörü... İnşaat maliyet endeksi 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,27 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından inşaat maliyet endeksinin Şubat 2022 dönemi sonuçları açıklandı. İnşaat maliyet endeksi 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 90,27 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,56, işçilik endeksi yüzde 0,23 yükseldi.
Ayrıca geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 113,27, işçilik endeksi yüzde 41,38 arttı. Bina inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 87,91 ve aylık yüzde 5,82 arttı. Bina inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,82, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 87,91 arttı.
Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,82, işçilik endeksi yüzde 0,10 arttı. Ayrıca geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 110,44, işçilik endeksi yüzde 41,29 arttı.
Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 98,42 ve aylık yüzde 5,40 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 5,40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 98,42 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 6,74, işçilik endeksi yüzde 0,74 arttı. Ayrıca geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 122,66, işçilik endeksi yüzde 41,71 arttı.
İnşaat maliyetleri nedeniyle konut sektöründe gelinen son durumu Gülcan Altınay şu cümlerle ifade etti:
Üretici kararsız
İnşaat maliyetleri nedeniyle yatırımcıların yeni konut yapımında zorlandığını aktaran Altınay, “Son 1 yılda çok ciddi artışlar yaşandı. Bu da yatırımcıları yeni konut yapımında zorluyor. Yapılamayan yeni konutlar yüzünden de stoktaki konutların fiyatlarının artıyor. 2021’de satılık evlerin satış fiyatları yüzde 90 oranında, kiralama fiyatları ise yüzde 50-100 arasında arttı. Bu artışların devam etmesi bekleniyor” dedi.
‘Başlarsam bitiremem korkusu’
Artan maliyetler nedeniyle konut yapımının yavaşladığını, müteahhitlerin yeni projeler için ‘başlarsam bitiremem’ endişesi olduğuna dikkat çeken Altınay, “Biten malzeme yerine yenisi alalabilmekte endişe eden yatırımcıların ise çareyi depo kiralamada buluyor. Birçok yatırımcı depo kiralayıp kullanacağı ürünleri stoklamak istiyor. Son dönemde bu konuda ciddi bir talep yaşandı. Son bir ayda bu konuda birçok müşterimiz oldu. Müşterilerimiz sürekli fiyatlar arttığı için 1 yıllık ürünlerini depolayacak depo talepleriyle kapımızı çalışıyor. Ürün aldıkları firmalar bir yıllık ürün satışı veriyor ama bunun depolamasını yapmayacaklarını belirtiyorlar” diye konuştu.
Boş yer bulmakta zorlanıyorlar
Yıllık depo ücretleri yüksek olsa da kar-zarar dengesinde yatırımcıların karlı çıktığını kaydeden Altınay, “Yatırımcı, örneğin 10 milyonluk kar elde edecekse bir depo için 250-300 bin TL harcamakta sorun görmüyor” ifadelerini kullandı.
Ancak yatırımcılar her ne kadar depolara yönelmiş olsa da depo bulmak kolay değil. Konuyla ilgili ise Altınay şunları söyledi: “Boş depo bulmak çok zor. Çünkü pandemide e-ticaret sektörünün büyümesi ve son dönemde fabrikaların üretimlerini artırmasıyla depolara büyük ilgi gösterildi. Talep çok fazla olduğu için mevcuttaki depoların çoğu kiralandı. Alternatif seçenek bulmakta zorlanıyoruz. Fabrikaları büyük olan sanayicilerin bazısı kendi alanlarında küçültme yapıp mevcut fabrikalarının bir kısmını depo olarak kiraya verme yoluna gidiyor.”
İstanbul’da yer kalmadı
İstanbul’da kiralık depo kalmadığını aktaran Altınay, “İstanbul içinde depo bulamayanlar Tekirdağ, Edirne gibi çevre illere yöneliyor. O nedenle Çatalca, Silivri, Selimpaşa, Çerkezköy ve Çorlu hattı büyük rağbet görüyor” dedi.
Altınay fiyatlar hakkında ise şu bilgiler verdi: “Çerkezköy, Çorlu, Ergene bölgesinde 10 bin metrekare bir fabrikayı şu an 300- 350 bin TL’den kiralama yapabiliyoruz. Bu Hadımköy bölgesinde 10 dönüm bir fabrika için 400- 500 bin TL civarında.”
İnşaat sektörüne deprem etkisi! Müteahhitler ihale yasağı ile sarsıldı!
İnşaat malzemeleri ihracatında rekor artış: 32 milyon doları geçti! |