Sektörel

İnşaat maliyetleri arttı, konut satışları düştü!

Yıllarca Türk ekonomisinin lokomotif konumunda olan inşaat sektöründe, işler yavaşladı. İnşaat maliyetlerinin artması, konut satışlarının düşmesine neden oldu. Konu ile ilgili olarak sektöre temsilcileri, devlet desteği beklediğini söyledi.

Yıllarca Türk ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe işler yavaşladı. Kredi faizlerindeki artışlar, inşaat maliyetlerinin artması, konut satışlarında gerilemeye yol açtı. 

Amerika'nın Sesi Gazetesi'nde yer alan habere göre, sektörde yaşanan sıkıntılar, inşaatın yükselen yıldızı İzmir’i etkiledi. İzmir hem konut satışlarındaki hem de konut fiyatlarındaki artış oranıyla İstanbul’u geride bıraktı. 

​2018 Ağustos verilerine göre, İzmir’deki konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 15,68 artış gösterirken, İstanbul’da bu rakam yüzde 3,70 seviyesinde kaldı. Yıllık bazda yüzde 17,90’ı bulan enflasyon karşısında konut sektörü yatırımcıya kayıp yaşatmaya başlamıştı.

“Daha uygun konut kredileri sağlanmalı”

Döviz kurlarındaki artış, inşaat sektörünü de vurdu. Eylül 2018’de Türkiye’de konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 9,2 oranında azaldı. Konut satışlarındaki azalma İzmir’de ise, yüzde 18’i geçti.

2018’in ilk yarısında yapı ruhsatı verilen daire sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 46’dan fazla azaldı. İzmir’de bu rakam yüzde 55’i aştı.

''Birçok proje beklemede''

Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, İzmir’de konut talebinin hızla arttığını söyledi. Üke genelindeki ekonomik durgunluğun kendini hissettirdiğini söyleyen Kahraman, maliyetlerin artmasına ve satışların düşmesine bağlı olarak birçok projenin beklemeye geçtiğini açıkladı. Kahraman, “Eğer satışlar desteklenmezse, bu lokomotifi canlandırmakta zorluk çekeriz. İmar barışından elde edilecek gelirin, küçük ve orta ölçekli projelerde konut finansman desteğine dönüşmesini talep ediyoruz. Daha uygun konut kredileri verilmesine yönelik bir çalışma, sektöre nefes aldıracaktır” ifadelerini kullandı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen ise girdilerdeki ve banka kredi faizlerindeki artışla birlikte inşaatın pahalı bir sektör haline geldiğini söyledi. Küçüközmen, inşaat sektöründeki konkordato ilanlarının ise ağırlıkla son yıllarda kurulan firmalardan geldiğini belirtti. Küçüközmen, “Avrupa’da toplam 30 bin civarında müteahhit varken, Türkiye’deki müteahhit sayısı 160 bini buluyor. Herkes kendi uzmanlık alanında iş yapmalı. Çok iyi kar getiriyor diye herkes aynı işe yükleninci ister istemez batıyorlar” dedi. 

Konut sektörünün birçok yan sektöre de imkan sağladığını belirten Küçüközmen, “Buradaki yavaşlama işsizlik üzerinde olumsuz bir etki yaratacak” açıklamasında bulundu.