Kent Haberleri

İnşaat maliyetleri kentsel dönüşümü yavaşlatıyor mu?

İzmir'de kentsel dönüşümün yavaş bir şekilde ilerlediğini söyleyen İZTO Meclis Üyesi Levent Bendeş, en büyük nedenin inşaat maliyetindeki artış olduğunu dile getirdi. 

Kentsel dönüşüm yasası olarak isimlendirilen 6306 sayılı yasa ile birlikte riskli yapıların yenilenmesi ile ilgili sürecin depremin ardından oldukça tartışıldı. Dünya'dan Duygu Göksu'nun haberine göre; İzmir'de kentsel dönüşüm yavaşladığını söyleyen  İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Levent Bendeş, “Ancak birçok olumsuz faktörün bir araya gelmesi ile birlikte bir arpa boyu yol bile alınamadı. Bu faktörlerin en önemlisi maliyetlerdeki artış “dedi.

Ekonomik etkenlerin oldukça etkili olduğu süreçte kentsel dönüşüme girmek isteyen vatandaşların müteahhit arayışında olduğunu söyleyen Bendeş, “Vatandaşların yaptıkları tüm görüşmelerde ise müteahhitlerin tepkisi ‘malzeme fiyatlarının istikrarsız artışı, size bir fiyat vermemizin önüne geçiyor’ şeklinde oldu. Bu süreçte ısrarla istenen tekliflere verilen yapım bedelleri ise hak sahipleri tarafından yüksek bulundu. Müteahhitlerin teklif vermekten çekinmesi, mal hak sahiplerinin ise daha uygun teklif arayışları kentsel dönüşüm sürecini neredeyse durma noktasına getirdi. Bu sürecin aşılabilmesi için bir devlet politikası gerekiyor. Malzeme üzerinde fiyat istikrarının sağlanması ve hak sahiplerine geri dönüşümü uzun vadeli ve çok düşük faizli kredi ile desteklenerek çözüm bulunabilir” şeklinde konuştu. Bendeş, kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin sorumluluk alması gerektiğini ve bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

 

50 yıllık plana ihtiyaç var

İzmir de son kırk yıldır neredeyse büyük ölçekte hiçbir planın hayata geçirilmediğini yeni yolların ulaşıma açılmadığını yapılanların ise yetersiz kaldığını söyleyen Bendeş, “İzmir’in çağdaş normlarda ve gelecek 50 yılımızı öngörecek planlara ihtiyacı var. Bu planların yapılmasında öncelikle ilçe belediyelerimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yapılan planların çok küçük ölçeklerde olması, İzmir’in tamamına hitap etmemesi nedeniyle gelecek 50 yılımızın çözümüne esas olmadığı kanaatindeyim. Bu sebeple büyükşehir önderliğinde tüm İzmir’i geleceğe taşıyacak esaslar belirlenerek planların yapılması gerekiyor” dedi.

İzmir Narlıdere'ye kentsel dönüşüm müjdesi!