İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını artırdı!
KEMDER Başkanı Süleyman Akbıyık, inşaat sektörüyle ilgili görüşlerini paylaştı. Akbıyık, inşaat maliyetlerin artmasıyla birlikte konut fiyatlarının da zorunlu olarak yükseldiğini söyledi.
Kepez Müteahhitler Derneği (KEMDER) Başkanı Süleyman Akbıyık, inşaat maliyetlerin artmasıyla birlikte konut fiyatlarının da zorunlu olarak yükseldiğine ve satışların azaldığını söyledi. Akbıyık, “Maliyetler yükseldi. Maliyetler yükseldiğinden dolayı zarar etmemek için konutları eski fiyattan satma şansımız yok. Doğal olarak bizlerde fiyatları arttırmak zorundayız. Fiyatlar arttığı için de satışlar düştü. Vatandaşın alım gücü zayıfladı. Pahalı da olsa ucuz da olsa bizler inşaatı bir şekilde yapıyoruz. Bizlerin inşaat yapmasında bir sıkıntı yok ama satışlarda sıkıntı var. Satışlar iyi olsa biz türlü binayı inşa ederiz. Bir sıkıntı da yaşanmaz” şeklinde konuştu.
Akbıyık, inşaat maliyeti deyince bir inşaatın yapılmasına karar verilmesinden kullanıma hazır hale gelmesine kadar geçen zamanda yapılan her türlü harcamanın akla gelmesi gerektiğini açıkladı. Akbıyık, zarar ederek müteahhitlik yapmanın da bir anlamı olmadığını söyledi.
KEMDER Başkanı Akbıyık, “Bir bina inşa edebilmek için tonlarca demir kullanmak zorundayız. Demir çelik bir binanın ana maddesi. Bunlar olmadan bina inşa etmek de mümkün olmaz. Demir fiyatında son zamanlarda yaşanan sorun sektörümüzün belini büktü. 1300 – 1400 Lira olan demir fiyatı biranda 2200 Lira’ya çıktı. Müteahhitler olarak demir fiyatları konusunda muzdarip durumdayız” ifadelerini kullandı.
Beton sektöründeki rekabetten dolayı alternatif fiyatlara ulaşma şanslarının olduğunu söyleyen Akbıyık, “Betonda firmaların arasındaki rekabetten dolayı iyi kötü fiyatı düşürme şansımız var ama demir çelik fabrikalarına mümkün değil yaklaşamıyoruz. Onlar arasında rekabet yaratarak fiyatları düşürme şansımız yok. Devletin acilen demir çelik fiyatına el atması lazım. KDV’den mi ÖTV’den mi neyden destek olması gerekiyorsa olmalı. Yoksa bu fiyatlarla inşaat sektörünü ayakta tutmamız, ayakta kalmamız çok zor. Bu konuda devletten destek bekliyoruz” dedi.
Müteahhitlerin demiri vadeli alma imkanlarının olmadığını beliten Akbıyık şu şekilde konuştu: “Demirde betondaki gibi vade yapma şansımız da yok. Betonu satın alırken 3-5 ay sonrasına çek yazabiliyoruz. Betonda böyle bir esnekliğimiz var ama demirde böyle bir durum söz konusu değil. Demir inşaat alanına indiğinde parasını ödemek zorundayız.”
Antalya Son Haber