İnşaat Malzemeleri

İnşaat maliyetleri yükseldi: Çimento fiyatları mart ayında yüzde 60 arttı!

Çimento fiyatlarına mart ayında yüzde 30 zam geldi. Zamlar çimentonun torbasında 12 lira, betonun tonunda ise 200 lira artış gösterdi. Peki çimento fiyatları bugün ne kadar? Çimento ve beton fiyatları kaç lira oldu? İşte 24 Mart 2022 güncel çimento fiyatları... 21 Mart pazartesi günü gelen son dakika haberine göre zamlar, çimento ve beton fiyatlarına yansıtıldı

Geçtiğimiz hafta çimento fiyatlarına zam geleceği gündeme gelmiş ardından Ticaret Bakanlığı bu haber doğrultusunda inceleme başlatarak zamları askıya aldı. 21 Mart pazartesi günü gelen son dakika haberine göre zamlar, çimento ve beton fiyatlarına yansıtıldı.

İMKON verilerine göre son bir yılda inşaat malzeme fiyatlarında yüzde 229 artış meydana geldi. İnşaat sektörü temsilcileri, orta sınıf vatandaşların konut sahibi olmasının giderek zorlaştığını belirtirken, firmaların azalan arzdan dolayı gelen zamları konut fiyatlarına yansıtacağını söyledi. Öte yandan sıfır konut alamayan, ikinci ele yöneldi, bu da ikinci el konut fiyatlarını yükselmesine neden oldu. Eski ve yeni konut arasındaki fiyat farkı yüzde 10 seviyesine kadar geriledi. 

İnşaat maliyetlerinin gittikçe artması sektör temsilcilerini isyan ettirdi.  Yükselen fiyatlar karşısında vatandaşların zor durumda kaldıklarını aktaran sektör temsilcileri konut sahibi olmanın artık kolay olmadığını şu şözlerle dile getirdi:

 

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Dünya Gazetesi'inden Leyla İlhan'ın haberine göre; bir sene içerisinde çimentonun tonunun 250 liradan 1000 liraya yükseldiğini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım şunları söyledi: “Fiyatlar daha da artacak görünüyor. Eskiden arz yüksekken üretici bu fiyat artışlarını bir şekilde dengeleyebiliyordu. Şimdi öyle bir durum yok. Çünkü arz yok, yeni proje yok. Dolayısıyla, olduğu gibi zamları aktarması lazım. Şimdi bizde betonun, çimentonun, demirin maliyeti arttıkça bu bedelleri satışlara eklemek zorundayız. Ancak çok proje yapılırsa, arz fazlalaşacak ki zamlar daha az yansıtılsın" dedi.

METREKARE MALİYETİ 12 BİN LİRA

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, “Çimento aynı zamanda birçok malzemenin fiyat artışını da tetikliyor” dedi. İnşaat metrekare maliyet bedellerinin arsa hariç 6 bin TL’lere geldiğini ifade eden Tellioğlu, “Arsa dahil Türkiye genelinde ortalama 12 bin TL’ye yükseldi metrekare birim fiyatları. 2 ay önce 10 bin TL seviyesindeydi” şeklinde konuştu. 2005 yılında Türk vatandaşlarının konuta erişim oranın yüzde 35 ila 40 iken 2014-2016 yılında bu oranın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 70’e geldiğini anlatan Tellioğlu, “Yani 100 kişiden 70’i ev alabilir seviye oluşmuştu. Şimdi geldiğimiz noktada tekrar yüzde 30-40 bandına geriledik” ifadelerini kullandı.

ÇİMENTO FİYATLARI MARTTA YÜZDE 60 ARTTI

Son 1 yılda çimento fiyatlarında yüzde 300’e yakın artış yaşandığını ifade eden hazır beton sektörü temsilcileri, “Mart ayında yüzde 30 zam yapıldı. Şimdi yeniden yüzde 30 daha zam yapılacak. Böylece artış oranı bir ayda yüzde 60’a çıkacak” dedi. Bu zamlarla hazır beton firmalarını taahhütlerini yerine getiremeyeceğini belirten sektör temsilcileri şu açıklamayı yaptı: “Bu durum sözleşmesi bitecek olan müteahhitlik firmalarını da zorluyor. Eskiden sözleşmelerde çimentoyu almaları için müteahhitlere 6 ay süre koyarken, son 1,5 ayda bu süreleri 1 ay ile 2 ay arasına çektik. Artık 10 günde fiyatlar değişiyor. Dolayısıyla mal almadan zam isteyince müteahhit feryat ediyor ve kendince kabahatli arıyor. Bazı beton firmaları da artan fiyatlardan dolayı ifa güçlüğüne düşüyor” dedi.

ÇİMENTO VE BETON FİYATLARI 2022

Ana bayilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda beton ve çimento fiyatları şu şekilde; 32,5 olarak satılan gri çimentonun bir torbası KDV dahil 75 lira.  52,5 'lik bir beyaz çimentonun 1 paketi şu anda 100,00+KDV'den satılıyor. Beton fiyatları da çimento fiyatları ile paralel olarak artış gösteriyor. İstanbul'da şu anda 1m3 C30 beton fiyatları pompa dahil 900TL+KDV iken, Anadolu'daki çimento fiyatları nakliye dahil 1000 TL+KDV. Böylece çimentonun torbasına 12 lira, tonuna 200 lira zam yapılmış oldu.

GAZ BETONA ZAM GELDİ!

Çimentoya gelen zamlarından ardından gaz beton fiyatı da yükseldi. Gaz betonun 1 m3 fiyatına 100 lira zam geldi. Sektör temsilcileri gelen zamlar karşısında şaşkına dönerken, yakın bir zamanda tekrar zam beklemediklerini aktardı. Çimento ve betona bir sonraki zamların Ramazan Bayramı'ndan sonra geleceği öngörülüyor.

İnşaat sektörüne kötü haber! Çimento fiyatlarına ikinci zam sinyali!

Bakanlık dur dedi! Beton ve çimentoya gelen zam askıya alındı!