Sektörel

İnşaat maliyetlerindeki artış sektörü zorluyor: Yeni inşaatlar için yükselişler durdurulmalı!

İnşaat maliyetlerinde artış durmuyor. Sektöre göre inşaat maliyetlerindeki gerçek artış yüzde 250'ler seviyesinde. Firmalar önlerini görebilmek ve yeni inşaatlara başlamak için maliyet artışlarının durdurulmasını istiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı inşaat maliyetleri verilerine göre hem inşaat maliyet endeksi hem de inşaat malzemelerindeki fiyat artışı yüzde 100 bandını geçti

İnşaat maliyetlerinde artış durmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı inşaat maliyetleri verilerine göre hem inşaat maliyet endeksi hem de inşaat malzemelerindeki fiyat artışı yüzde 100 bandını geçti. Şubat ayında ilk defa 100 barajını aşan malzeme endeksi mart ayında yüzde 128,11'e gelirken, inşaat maliyet endeksi de aynı dönemde yüzde 101,57’ye çıktı. Sektöre göre inşaat maliyetlerindeki gerçek artış yüzde 250'ler seviyesinde. Firmalar önlerini görebilmek ve yeni inşaatlara başlamak için maliyet artışlarının durdurulmasını istiyor.

"Artışlara müdahale edilmeli" 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaatın temel malzemeleri olan demir-çelik, beton, çimento, cam ve seramik gibi malzemelerde ortalama yıllık artışın yüzde 250 olduğunu kaydetti. Hükümetin bu artışlara bir an önce müdahale etmesini beklediklerini aktaran Tellioğlu, “Sektörün 30'dan fazla kaleminde kullanılan çimentoda yüzde 500'e varan artışlara karşı Rekabet Kurumu soruşturma başlatmıştı. Ancak 8 ay oldu hala bir şey çıkmadı. Önceki gün açıklanan paket sektör açısından önemli, ancak bir çözüm getirmiyor. Bu açıdan esas mesele konut üretimindeki maliyet artışlarının durdurulması ve mümkünse eski seviyelere getirilmesi” dedi. “Eğer geçen yıl bizim çimento sektörüne gösterdiğimiz tavrı devlet de enerji ve ana girdilerde gösterseydi de fiyatlar yıllık yüzde 50'den fazla artırmasaydı, geçen yıl 1 milyon liraya satılan konut bu yıl 2,5-3 milyona çıkmazdı” diyen Tellioğlu, “En fazla 1,5 milyon liraya çıkardı. Böylece aylık 28 bin TL'lik taksitler yerine daha uygun fiyata taksit ödeme seçeneği olacaktı. Bu çok daha erişilebilir, Türkiye'nin ekonomik dengesine uygun olacaktı ve devreye alınan uygulamanın daha fazla karşılığı olacaktı” dedi. Çimento gibi sektörlerde kartelleşmenin önüne geçilmesi gerektiğini de kaydeden Tellioğlu, diğer türlü bu işin tıkanacağını söyledi.

 

"ARTIŞLARDAN MUTLU DEĞİLİZ"

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın emtialar üzerinde yarattığı etkinin Türkiye'ye yansıdığını belirten Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Bu fiyat artışlarından biz de mutlu değiliz. Eğer fiyatlar sabit olursa daha fazla satış yaparız. Çünkü bu artışlar bizim cebimize de girmiyor, biz de demir, çimento ve mobilyacıya veriyoruz” diye konuştu. Ancak savaşın sürmesinin bu fiyat artışlarının devam edeceğini gösterdiğini aktaran Akkuş, “Artışlar nedeniyle sermayemiz eridi. Eskiden elimizdekiyle 1.000 konut üretebilir seviyede iken bugün 500 konut ancak üretebiliyoruz. Yarın öbür gün daha da eriyecek. Müteahhitler artan maliyetler nedeniyle önünü göremediği için yeni projelere girmiyor. Bu da fiyatları tırmandırıyor” açıklamasını yaptı.

"İnşaatta enflasyon yüzde 200"

Malzemedeki fiyat artışlarını geçen yılın eylül ayında alınan faiz indirim kararından sonra daha hızlı yaşamaya başladıklarını belirten Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, "Dünyadaki emtia fiyatlarının artışıyla birlikte inşaat sektöründeki gerçek artış yüzde 200ʻler seviyesinde. Dolayısıyla bu ortamda maliyet hesabı yapamiyoruz. Arzın kesilmesinin nedeni de bu. Bizim de masamızda hazır projeler var. Ancak maliyet hesabı yapamadığımız için biraz öteliyoruz. Bayram öncesi döviz stabilgidiyordu. Bir şekilde maliyet hesabiyapmaya başlamıştık. Fakat döviz dalgalanmaya başlayınca yine olmadı” diye konuştu. Faiz indiriminin de konut piyasasını çok fazla hareketlendirmesini beklemediklerini aktaran Özyurt, “Piyasada yerli alıcı şu anda yok. Çünkü konutun fiyatı çok yüksek beyaz yakalının da erişimi çok zorlaştı. Sıfır faiz de olsa çok bir şey olmayacak. Sadece yabancı kaynaklı bir kaldıraç etkisi var. Ancak yabancıya güvenip proje geliştirmemiz de zor. Çünkü her an kesilebilir” değerlendirmesini yaptı.

"Pahalıya alıp ucuza satmak mümkün değil" 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu da, “Maliyet arttığı zaman konut fiyatı artacak. Kimse pahalıya alıp pahalıya satma meraklısı değil” dedi. Açıklanan paketten faydalanmak için sabit fiyat uygulaması koşuluna değinen Tavukçuoğlu, “Maliyetlerin yüzde 100'den fazla arttığı bir ortamda müteahhitlerin sabit fiyatla satış yapması mümkün - değil. Pahalıya alıp, pahalıya üretip ucuza nasıl satacak” görüşünde bulundu.

Bu illerde yaşayanlar dikkat! Resmen açıklandı! Gelir eşitsizliği...

Nisan'da yüzde 147 arttı! Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora doymuyor!

0,89 ve 0,99 faizli konut kredisinin şartları belli oldu! Peki kim, nasıl faydalanabilecek?