Sektörel

İnşaat maliyetlerindeki artış, sektörün hızını kesiyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), merakla beklenen “Hazır Beton Endeksi” 2021 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. İşte o rapor...

Merakla beklenen Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Hazır Beton Endeksi ile ülkemizde inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerinde yaşanan mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri masaya yatırıyor. Sektörün en temel girdileri arasında yer alan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir zaman içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır beton ile ilgili olan Hazır Beton Endeksi inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya çıkarıyor.

THBB, Hazır Beton Endeksi’nin 2021 Haziran Ayı Raporu’nu resmen duyurdu. Faaliyette Haziran'da gözle görülür bir iyileşme ve yukarı yönlü hareket görüldü. Beklenti Endeksi’nde Mayıs ayına göre ciddi bir değişme görülmeyip hâlen eşik değerin üstünde sürüyor. Buna rağmen Güven Endeksi’nin aşağı yönlü hareketi, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs koşullarında yaşanan iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun süreli toparlanma için şartların henüz oluşmadığını ortaya koyuyor.

Resmi olarak açıklanan verilerine göre Haziran'da bütün endeksler, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün etkilerinin görüldüğü geçen sene Haziran'a göre düşük görünüyor. Faaliyette yaşanan yükselişe karşın geçen senenin Haziran'a kıyasla inşaat sektörü daha yavaş yol alıyor. Yıllık bazda güven ve beklentide benzer oranlarda  bir azalma görülüyor.

İnşaat maliyetlerindeki artış, sektörün hızını kesiyor

Açıklanan raporun sonuçlarıyla ilgili önemli açıklamalar yapan  THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “İnşaat sektörü, faaliyetlerdeki hareketliliğe rağmen geçen yılın haziran ayına kıyasla daha yavaş yol almaktadır. Pandemi koşullarının etkisinin azalmasına rağmen başta inşaat maliyetlerindeki artış, konut fiyatlarındaki yükselme, döviz kuru ve faiz seviyesinin yüksek olması, inşaat sektörünün hızını kesmektedir.” şeklinde konuştu.

Ekonomi ve inşaat sektörüyle ilgili de önemli açıklamalar yapan Yavuz Işık, “OECD’nin en son tahminlerine göre OECD ülkeleri içerisinde pandemiden en hızlı çıkacak olan 2. ülke Çin’den sonra Türkiye görünmektedir, ancak bu noktada inşaat sektörünün durumunun diğer sektörlerden farklılaştığının altını çizmek gerekmektedir. Rakamlara bakıldığında, diğer sektörlere paralel olarak inşaat sektöründeki cironun da artığı anlaşılmaktadır. Zira İnşaat Ciro Endeksi, üretime kıyasla daha fazla artmış görünmektedir. Bunun nedeni konut fiyatlarında ve inşaat maliyetlerinde ortaya çıkan yükseliştir. İnşaat maliyetlerindeki artışa paralel olarak konut fiyatları da yükseliş göstermiştir. Son bir yıldaki inşaat maliyetlerindeki artış %35’tir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan finansman maliyeti diğer yandan döviz kurundaki artışa bağlı ithal girdi maliyetlerindeki artış neticesinde ekonominin yükü ciddi şekilde yükselmiştir. Türkiye’nin yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru ve yüksek faiz sarmalından kurtulmadan sağlıklı bir büyüme yapısına kavuşması ve potansiyelini ortaya koyması beklenmemelidir.” şeklinde konuştu.

İnşaat sektörü ciro endeksi Mayıs'ta yüzde 50,4 arttı!