Sektörel

İnşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,19 milyar dolar oldu: 1 yılda yüzde 32,2 geriledi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,19 milyar dolar oldu. Bu rakam, 1 senede yüzde 32,2 geriledi. İŞte ayrıntılar... Açıklanan rakamlara, göre Nisan'da çalışma gün sayısındaki azalmaya bağlı şekilde ihracatta gerileme kaydedildi

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Nisan 2023 verileri bir bir açıklandı. Açıklanan rakamlara, göre Nisan'da çalışma gün sayısındaki azalmaya bağlı şekilde ihracatta gerileme kaydedildi. 

2023 Nisan'da 2,19 milyar dolar seviyesinde olan inşaat malzemeleri ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,2 düştü. Rapora göre, mart ayında hızlı bir toparlama gösteren dış ticaret, Nisan'da yeniden düşüş gösterdi. Pazarlardaki zayıflama da ihracatın gerilemesinde etkili olan unsurlardan oldu. 

İnşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,19 milyar dolar oldu: 1 yılda yüzde 32,2 geriledi!

Rapora göre, Nisan ayında inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 3,29 milyon tona düştü. Depremin miktar olarak ihracat üzerindeki belirgin sınırlayıcı etkisi Mart'ta azalma göstermişken, Nisan'da da çalışma gün sayısının azalması etkili oldu. 

Sektördeki ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 0,66 dolar/kg ile nisan ayında geçtiğimiz senenin Nisan ayına göre yüzde 21,3 artış gösterdi. Nisan ayı performansına bağlı olarak yıllık (son 12 aylık) inşaat malzemeleri ihracatı 31,29 milyar dolara düştü. Yıllık ihracat değer olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 gerileme kaydetti. 

Nisan 2023'te ihracat miktar olarak ise yıllık bazda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,2 azaldı ve 50,68 milyon ton oldu. Yıllık ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 19,3 artış göstererek 0,62 dolar/kg’a ulaştı. Yıllık ihracatın pazardaki yavaşlama ve TL’deki değer kaybına bağlı olarak düştüğü belirtilen raporda, TL’nin değer kazanması halinde ihracatın yeni rekorlar kırabileceğine dikkat çekildi. 

Sektöre ilişkin ithalat rakamlarının da paylaşıldığı raporda, Nisan 2023’te inşaat malzemeleri ithalatında 1 milyar doların geçildiği Mart'a göre bir gerileme olduğu belirtildi. Buna karşın, Nisan 2023'te 917 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 yükseldi. 

Miktar olarak 317 bin 731 ton seviyesinde kaydedilen ithalat, ortalama birim fiyatı açısından 2,89 dolar/kg olarak belirlendi. İnşaat
malzemeleri ithalat birim fiyatı geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 2 oranında geriledi. 

Alt sektörlerde ihracat miktar olarak düşüş gösteriyor 

İnşaat malzemeleri sanayisinde alt sektörlerin ihracat performansı Nisan 2023'te bir önceki mart ayına göre oldukça düşük kaydedildi. Ayrıca geçtiğimiz senenin aynı ayı ile kıyaslandığında da düşüş eğilimleri görüldü. 

Rapora göre, 2023 Nisan ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer ve miktar olarak, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre düşüş kaydedildi. Miktar olarak gerilemelerde, çalışma gün sayısının
azalması ve pazarlardaki yavaşlama etkili oldu. Değer olarak düşüşte ise belirleyici
miktarda yaşanan gerilemeler oldu. 

2023 Nisan'da sekiz alt ürün grubunun altısında ise ihracat birim fiyatları 2022 Nisan ayına göre artış gösterdi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarında yaşanan düşüş eğilimine karşın, fiyatlar geçen yılın üzerinde kalmayı sürdürdü. 

İnşaat maliyet endeksi yüzde 53 yükseldi! Bina maliyetlerindeki artış tam gaz! 

Gram altında beklenen seviye sonunda göründü! Bu rakamı gören yatırımcılar bayram edecek! 

ŞOK Market'ten Babalar Günü'ne özel katalog! Polo yaka erkek Tshirt 119 TL, Letoon erkek spor ayakkabı 299 TL!