Sektörel

İnşaat malzemeleri ihracatı Temmuz'da 2.33 milyar dolar oldu!

Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Temmuz 2021 sonuçları belli oldu.

Türkiye İMSAD'ın hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Temmuz 2021 sonuçları belli oldu. Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi, uzun tatiller sebebiyle çalışma gün sayısının önemli ölçüde düşmesi, buna bağlı olarak dış ticaret faaliyetlerinin de gerilemesi gerekçesiyle Temmuz'da daha sınırlı bir performans sergiledi. İhracat Temmuz 2021'de 2,33 milyar dolar seviyesinde oldu. Temmuz'da ihracat, 2,89 milyar dolar ihracatla rekor seviyeyi bulan haziran ayı ihracatından düşük seyretti. Gerilemede çalışma günlerinin sayısındaki azalmalar belirleyici oldu.  

     

Temmuz 2021'de inşaat malzemeleri ihracatı miktar olarak 5,06 milyon ton oldu. Miktar olarak da ihracat önceki ayların altında gerçekleşti. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatındaki yavaşlama iç sebeplerden oluştu. Pazarlardaki iyileşme ve canlanma Temmuz'da da sürdü. Dış pazarlarda çoğalan talebin sene sonuna kadar devam etmesi öngörülüyor.   

İhracat birim fiyatlarında artış sürüyor

İnşaat malzemeleri sanayisinin ortalama senelik ihracat birim fiyatı Temmuz'da geçtiğimiz senenin temmuz ayına göre yüzde 31,4 yükseldi. Temmuz 2020'de ortalama ihracat fiyatları 0,35 dolar/kg iken 2021 Temmuz'da 0,46 dolar/kg olarak kaydedildi. 

Temmuz 2021'de inşaat malzemeleri ithalatı ise 631 milyon dolar oldu. İthalat bir önceki haziran ayına göre düştü. Temmuz 2021'de inşaat malzemeleri ithalatı 227 bin 478 toa ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayi ithalat birim fiyatı 2020 Temmuz'da 2,85 dolar/kg iken 2021 Temmuz'da 2,77 dolar/kg’a geriledi. 

Pazarlarda pandemide yaşanan dördüncü dalgaya rağmen büyüme beklentileriyle talep yükselişi devam ediyor. Buna bağlı şehilde Haziran'da inşaat malzemeleri ürünlerinde tarihi aylık ihracat rekorunun kırıldığı görüldü. Temmuz'da ise dış talebin sürmesin erağmen çalışma gün sayısının düşmesi sebebiyle ihracat artışında yavaşlama gerçekleşti. Ağustos'tan itibaren ihracat artışının yeniden hız kazanması öngörülüyor.   

Alt ürün gruplarında ihracat miktar olarak azaldı

Temmuz 2021'de inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer eğilimler sergiledi. Miktar olarak gerileme, değer ve birim fiyatlar olarak ihracatta eğilimler yükseliş gösterdi. 2020'nin temmuz ayı koronavirüs salgının etkilerinin azalış gösterdiği bir ay olarak kaydedildi. Bu sebeple Temmuz 2021'de baz etkileri de düştü. Fakat esas etki çalışma gün sayılarındaki düşüşten meydana geldi.        
Temmuz'da 8 alt ürün grubunun 7’sinde ortalama ihracat birim fiyatları 2020 Temmuz'a göre arttı. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki yükseliş etkili oldu. Temmuz'da demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 42,2 artış gösterdi. Mineral ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçtiğimiz senenin aynı ayına göre yüzde 9,3 yükseldi. Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 38,8, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 23, metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı ise yüzde 15 arttı.    

2021 Temmuz'da 8 alt ürün grubunun 6’sında ihracat miktar olarak Temmuz 2020'nin altında gerçekleşti. Temmuz'da en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 17,2 ile metal bazlı ürünlerde yaşandı. Miktar olarak ihracat elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 17,9 ve mineral ürünlerde ise yüzde 10,5 geriledi.    

       

Temmuz 2021'de 8 alt ürün grubunun 6’sında ihracat değer olarak arttı. Değer olarak önemli yükselişler yaşandı. Yüksek artışlarda baz etkisi ile fiyat artışları yansıması da yer alıyor. Temmuz'da değer olarak en yüksek ihracat yükselişi yüzde 41,9 ile demir çelik ürünlerinde görüldü. Temmuz'da değer olarak ihracat artışı metal bazlı ürünlerde 35,2 oldu. Gerileme ise prefabrik yapılar ve mineral ürünlerde gerçekleşti.        

İnşaat malzemeleri sanayisi tüm zamanların en yüksek rakamında!