Sektörel

İnşaat malzemeleri ihracatı zirvede! 34,78 milyar dolara ulaştı! 

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan Dış Ticaret Endeksi’nin Ağustos 2022 sonuçları belli oldu. İşte Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2022 verileri... Pazarlardaki yavaşlamaya karşın, inşaat malzemeleri ihracat performansı ağustos'ta hız kazanırken buna bağlı şekilde senelik ihracat 34,78 milyar dolarla yenii zirveye ulaştı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) hazırladığı Dış Ticaret Endeksi’nin Ağustos 2022 sonuçlarını duyurdu. Pazarlardaki yavaşlamaya karşın, inşaat malzemeleri ihracat performansı ağustos'ta hız kazanırken buna bağlı şekilde senelik ihracat 34,78 milyar dolarla yenii zirveye ulaştı. İhracat geçtiğimiz senenin Ağustos'una göre değer olarak yüzde 5,5 yükseldi ve 2,99 milyar dolar olarak kaydedildi. 

 

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre Ağustos 2022'de değer olarak yılın en yüksek dördüncü aylık ihracatı kaydedildi. Değer olarak artış kaydeden ihracat, miktar olarak 2021'in Ağustos'una göre yüzde 11,4 azalarak 5,18 milyon ton oldu. 

İşte Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2022 verileri...

İnşaat malzemeleri sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı geçtiğimiz senenin Ağustos'una göre yüzde 20,8 arttı ve  0,48 dolar/kg’dan 0,58 dolar/kg seviyesine yükseldi. 

İhracatta değer olarak yüksek performans yakalanırken ithalatta da artış kaydedildi. Ağustos 2022'de inşaat malzemeleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 24,5 artış gösterdi ve 920 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar olarak Ağustos'ta inşaat malzemeleri ithalatı 315 bin 466 ton olurken; değer ve miktar olarak ağustosta senenin  en yüksek üçüncü aylık ithalatına imza atıldı. İnşaat malzemeleri sanayi ortalama ithalat birim fiyatı Ağustos 2022'de 2,92 dolar/kg oldu. 

 

Yıllık ihracat tarihin en yüksek seviyesinde 

Ağustos ayı ihracat performansına bağlı olarak inşaat malzemeleri senelik hracatı 34,78 milyar dolarla yeni tarihi zirvesini gördü. Senelik ihracat miktar olarak 62,3 milyon tona gerilerken, ihracat birim fiyatı yıllık ortalama 0,56 dolar/kg olarak gerçekleşti. 

İhracatta yüksek performansla yeni rekor kırılırken, pazarlardaki yavaşlamanın etkisi miktarlardaki düşüşlerle kendini belli etti. Değer tarafındaki artışı, geçtiğimiz yıla göre hala daha yüksek olan ihracat birim fiyatları sağladı. Fiyatlarda başlayan gerilemelerin etkisinin senenin son aylarda yansıyacağı öngörülüyor.


 

Ağustos 2022'de inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla geçtiğimiz senenin aynı ayı ile karşılaştırıldığında farklılıklar belirlendi. Yedi alt sektörde gerçekleşen değer artışları daha çok birim fiyat artışları sebebiyle yaşandı. Miktar olarak ise gerilemeler kaydedildi. 

Ağustos 2022'de sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatları geçtiğimiz seneye göre arttı. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatları düşüş eğilimine girmekle beraber hala geçtiğimiz senenin yaz dönemi fiyatlarından yüksekte seyrediyor. 

Ağustos 2022'de demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçtiğimiz senenin Ağustos'una göre üzde 6,4, mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 25,6, metal bazlı ürünlerin ise yüzde 18,2 arttı. Bu süreçte yalıtım malzemelerinde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 16,1, ağaç ve ahşap ürünlerin yüzde 24,7 artış gösterdi. 

2022 Ağustos'ta sekiz alt ürün grubunun dördünde ihracat miktar olarak 2021 yılı ağustos ayının üzerinde olurken, dört alt sektörde düşüş gerçekleşti. Miktar olarak düşüşlerde geçtiğimiz sene yaşanan yüksek artışların baz etkileri kaydedildi. 

İhracat miktar olarak 2022 Ağustos'ta geçmiş yılın aynı ayına göre kimyasal ürünlerde yüzde 20,9, prefabrik yapılarda ise yüzde 44 yükseldi. Demir çelik ürünleri ihracatı miktar olarak yüzde 6,9, mineral, taş ve toprak ürünlerin ihracatı yüzde 14,5 ve metal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 4,4  geriledi. 

Sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat Ağustos 2022'de, 2021 Ağustos'a göre değer olarak arttı. İhracat değer olarak kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 19,9, prefabrik yapılarda yüzde 55,2, metal bazlı ürünlerde yüzde 13 artarken demir çelik ürünlerinde yüzde 1,5  geriledi. 

3 bankada kıyamet koptu! Ziraat Bankası, Halk Bank ve Vakıfbank peş peşe açıkladı! Duyanlar inanamadı!

Gram altında kayış koptu! Herkesin merak ettiği ''altın neden yükseliyor'' sorusunun net yanıtı şimdi geldi

Maaş promosyonlarında yeni deprem! 20 bin, 30 bin, 40 bin TL değil tam 45 bin TL! Hemen bakın!