İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri ihracatında rekor artış: 32 milyon doları geçti!

İnşaat sektörünün gündeminden düşmeyen inşaat malzemelerinin şubat ayı ihracat rakamlarında büyük artış görüldü. Türkiye İMSAD tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. İşte ayrıntılar...Endekse göre yıllık ihracat şubat ayında 32 milyar doları aştı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan Dış Ticaret Endeksi şubat ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre yıllık ihracat şubat ayında 32 milyar doları aştı.

Türkiye İMSAD, aylık raporlarıyla inşaat sektörünün ve ekonominin nabzını tutmaya devam ediyor. İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Şubat ayı sonuçlarına göre inşaat malzemeleri ihracatı Şubat ayında yüzde 39,3 arttı. Böylece yıllık ihracat ilk kez 32 milyar doları aştı.

Yeni yılın ilk aylarında Türk inşaat malzemelerine yönelik ek talep artmaya devam ediyor. Ocak ayında 31,4 milyar dolar olan yıllık ihracat, Şubat ayında 32,2 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında yıllık ihracat 64,96 milyon tondan 65,34 milyon tona ulaşırken, ortalama ihracat birim fiyatı 0,49 dolar/kg oldu.

 

Şubat ayında hızlı toparlanma

Doğal gaz ve elektrik kesintilerinin neden olduğu üretim kayıpları nedeniyle Ocak ayında yavaşlayan inşaat malzemeleri sektörünün dış ticaret performansı, kesintilerin ortadan kalkmasıyla Şubat ayında yeniden güçlendi. Mevcut pazarlarda inşaat sektöründeki toparlanma ve inşaat malzemeleri talebindeki artış Şubat ayında da devam etti.

Şubat 2022'de inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın Şubat ayına göre yüzde 39,3 artarak 2,8 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ihracat ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 artışla 5 milyon tona ulaştı.

Dünya genelinde emtia fiyatlarındaki artışa bağlı olarak ortalama ihracat birim fiyatları yüksek değerlere ulaştı. Geçen yıl Şubat ayında 0,44 dolar/kg seviyesinde olan inşaat malzemeleri sektörü ortalama ihracat birim fiyatı, Şubat 2022'de yüzde 27,3 artarak 0,56 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Şubat ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 25,7 artarak 813 milyon dolara yükseldi. Şubat 2022'de inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak artarak 265 bin 880 tona ulaştı. Şubat 2022'de aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini aşarak 3,06 dolar/kg oldu.

Alt sektörlerdeki artışta ihracat birim fiyatları

Şubat ayında inşaat malzemeleri alt sektörlerinin ihracat performansı benzer eğilimler göstermiş ve bir önceki yılın aynı ayına göre miktar, değer ve birim fiyat bazında artış göstermiştir.

Şubat 2022'de sekiz alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışa bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi. Şubat ayında demir-çelik ürünleri ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 36,5, mineral ürünler yüzde 10, elektrik malzemeleri ve teçhizatı yüzde 16,7, ağaç ve ağaç ürünleri yüzde 28,2 ve metal bazlı ürünler yüzde 33,2 olarak gerçekleşti. oranında arttı.

Bu dönemde sekiz alt ürün grubundan altısında ihracat bir önceki yılın Şubat ayının üzerinde gerçekleşti. Geçen yılın ilk aylarındaki artışların baz etkisi miktar artışlarında görüldü.

Şubat 2022'de bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracattaki en yüksek artış yüzde 30,9 ile metal esaslı ürünlerde, yalıtım malzemelerinde yüzde 24,3, ahşap ve ahşap ürünlerde yüzde 15,1 artış oldu. Elektrik malzeme ve teçhizatı ile prefabrike yapı ihracatı miktar olarak azaldı.

Şubat ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracatta önemli değer artışları kaydedilmiştir. Değer bazında ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış yüzde 74,2 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 50,4, ahşap ve ağaç ürünlerinde yüzde 46, yalıtım malzemelerinde yüzde 26,7 ve kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 22,8 artış yaşandı.

Şubat 2022'de sekiz alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışa bağlı olarak önemli ölçüde yükseldi. Şubat ayında demir-çelik ürünleri ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 36,5, mineral ürünler yüzde 10, elektrik malzemeleri ve teçhizatı yüzde 16,7, ağaç ve ağaç ürünleri yüzde 28,2 ve metal bazlı ürünler yüzde 33,2 olarak gerçekleşti.

İnşaat malzemelerindeki zam yağmuru durmuyor! Çimento, beton, tuğla ve çakıl fiyatları kaç lira?

İnşaat sektörü zam çıkmazına girdi! Beton ve çimento fiyatlarının önüne geçilemiyor!

İnşaat sektörüne nisan zammı geldi mi? Çimento, demir, kum ve tuğla fiyatları kaç lira oldu?