İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayında 71,45 puana yükseldi!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2023 sonuçları açıklandı. Buna göre mayıs ayında 1,30’luk artarak 71,45 puana yükseldi.  Buna göre inşaat malzemeleri sanayisinde mayısta depremin olumsuz etkileri azalırken, Bileşik Endeks’te olumlu bir büyüme meydana geldi

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs 2023 sonuçları açıklandı. Buna göre inşaat malzemeleri sanayisinde mayısta depremin olumsuz etkileri azalırken, Bileşik Endeks’te olumlu bir büyüme meydana geldi.

İNŞAAT MALZEMELERİ BİLEŞİK ENDEKS 71,45 PUAN OLDU!

Bileşik Endeks mayıs ayında belirgin bir artış kaydetti. Bileşik Endeks mayısts 1,30 puan yükselirken, faaliyetlerdeki yüksek büyümenin genele yayılmasının sonuçları olumlu oldu. Güven ve beklentilerdeki artışların
hızlanması ile desteklenen Bileşik Endeks, Mayıs 2023 yılında 71,45 puan oldu.

FAALİYET ENDEKSİ YÜKSELDİ!

Faaliyet Endeksi'nde de mayıs ayında sınırlayıcı tüm unsurların büyük ölçüde ortadan kalkmasıyla yükseldi.  Faaliyet Endeksi mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,9 puan arttı. Faaliyetlerde son dönemin en yüksek aylık artışı gerçekleştirildi. Alt faaliyet gruplarının tamamında ise yüksek büyümeler yaşandı.

GÜVEN ENDEKSİ MAYISTA DA ARTMAYA DEVAM ETTİ!

Yılbaşından bu yana sınırlı ve temkinli artış eğilininde olan Güven Endeksi, temkinli artışını mayısda da devam ettirdi. 

2023 Mayıs ayında Güven Endeksi’nin büyümesinde, faaliyetlerdeki yükseliş etkili oldu.  Güven seviyesi mayısta  bir önceki aya göre 0,43’lük artış ile 34,70 puana yükseldi.

BEKLENTİLER ENDEKSİ 0,6 ARTTI!

Mayıs ayında artış gösteren bir diğer alan ise Beklenti Endeksi oldu. Ekonomide rasyonel zemine geri dönüş
hedefi beklentileri olumlu etkilerken, mayıs ayında faaliyetlerdeki hızlı büyüme de beklentileri destekledi. Bu kapsamda Beklenti Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artış gösterdi.

Türkiye ekonomisine yönelik beklentiler sınırlı ölçüdede yükseldi.  Raporda yer alan bilgilere göre önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinin yanı sıra üretim ve istihdam beklentilerinin de mayıs ayında yüksek artış gösterdiği vurgulandı. Beklentiler ekonomi politikalarının normalleşmesi ve işlerin kademeli olarak toparlanması öngörülerine bağlı olarak şekillendi.

İnşaat malzemeleri ihracatı Nisan'da 2,19 milyar dolar oldu: 1 yılda yüzde 32,2 geriledi!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde 0,21 puanlık gerileme!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Şubat'ta 69,30 puan seviyesine geriledi!