Sektörel

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi sonuçları açıklandı! Sektörde gerileme devam ediyor!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ve merakla beklenen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. İşte detaylar...Verilen detaylara göre, Bileşik Endeks’te Eylül'de erken başlayan gerileme mevsimsellik etkisiyle kasım ayında da devam etti

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayı sonuçları açıklandı. Verilen detaylara göre, Bileşik Endeks’te Eylül'de erken başlayan gerileme mevsimsellik etkisiyle kasım ayında da devam etti.

Yine verilen detaylara göre, özellikle dış pazarlardaki ve ihracattaki daralma artan bir durgunluğu işaret ederken iç pazar, göreceli olarak hareketliliğini de koruyor. Merakla beklenen Seçim yaklaşırken iç pazara yönelik destek de bekleniyor.

Endekste durağanlaşma belirginleşti

Aktarılan detaylara göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi kasım ayında sınırlı ölçüde geriledi. Kasım'da faaliyetlerde sınırlı düşüş yaşanırken güven ve beklentilerdeki zayıflama sürdü. Yine verilen bilgiye göre, bu dönemde iç ve özellikle dış talepteki daralma güven ve beklentileri de sınırladı.

Bileşik Endeks Kasım'da da 0,26 puan geriledi ve 69,52 puanla pandemi sonrası en düşük seviyelerine geriledi. Aktarılan detaylara göre, mevsimsellik ve pazarlardaki koşulların bozulması da düşüşte etkili oldu. Küresel yavaşlama ve içerideki riskler yeni bir zayıflama dönemi de başlatmış oldu.

2022 yılının son aylarında iç ve dış talepteki daralmalar önümüzdeki aylarda faaliyetlerde de düşüşler olacağını da göstermiş oldu. Yine verilen bilgilere göre, ekonomik ve finansal koşulların Bileşik Endeksi sınırlaması bekleniyor.

İç satışlardaki yavaşlama ve dış satışlardaki düşüş faaliyetleri de zayıflatıyor           

Resmi olarak açıklanan verilere göre, inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri Kasım'da da çok sınırlı bir düşüş gösterdi. Son üç aydır faaliyetler giderek durağanlaşırken yüksek mevsimin sonunda iç pazarda yavaşlama etkisi faaliyetleri de sınırlamış oldu. Bu dönemde dış pazarlardaki yavaşlama etkisi de daha fazla hissedildiği belirtilirken, finansman sıkıntılarıyla yüksek maliyetler de faaliyetler üzerinde etkili oldu.

Faaliyet Endeksi Kasım'da bir önceki aya göre 0,1 puan düşüş gösterdi. Alt faaliyet gruplarında farklı eğilimler ortaya çıkarken, iç pazarda sınırlı bir artışla beraber hareketlilik de yavaşlayarak devam ediyor.                              

Yine verilen detaylara göre, yurtiçi satışlar Kasım'da sınırlı ölçüde arttı. İhracat da Kasım'da uzun süre sonra düşüş kaydederken birim fiyatlarda da yine uzun bir süre sonra gerileme yaşandı. Üretimde Ekim'den sonra Kasım'da da artış sınırlı kaldı. Faaliyetler giderek durağanlaşırken iç pazardaki geri dönüş de dikkat çekti. Dış talepteki yavaşlama da daha belirgin bir duruma geldi. Finansman sıkıntılarıyla yüksek maliyetler de faaliyetleri oldukça yavaşlattı.

Güven Endeksi 2022'nin son çeyreğinde kırılgan ve zayıf kaldı

Açıklanan resmi verilere göre, güven Endeksi Kasım'da da gerilemeyi sürdürdü. Özellikle dış pazar faaliyetlerinde yaşanan düşüş güven kaybının sebebi oldu. İçerideki satışlarda yaşanan artış güveni desteklese de yüksek inşaat maliyetleri ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar zayıflamaya neden oldu. Merakla beklenen seçim yaklaşırken sektöre yönelik destek beklentileri de söz konusu güvendeki düşüşü sınırlıyor.

Güven seviyesi Kasım'da bir önceki aya göre 0,12 puan azalırken kırılgan yapısı ile yeni yılın ikinci yarısında kademeli zayıflama eğilimi ortaya çıkarıyor. Söz konusu bu dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi çok sınırlı ölçüde gerileme gösterdi. İnşaat sektöründe güven sınırlı bir düşüş gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sınırlı ölçüde azalırken ihracat pazarlarına olan güven Kasım'da da geriledi.                                
Güven 2022'nin son aylarında kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürürken, pazarlardaki yavaşlamanın dışında finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, jeopolitik riskler ile yüksek maliyetler gibi birçok etken de güveni sınırlıyor.

Alınan iç ve dış siparişlerdeki düşüşler beklentileri olumsuz etkiliyor

Açıklanan resmi verilere göre, Kasım'da Beklenti Endeksi sınırlı bir şekilde gerileyerek bir önceki aya göre 0,5 puan kaybetti. Böylelikle Beklenti Endeksi de son yedi ay boyunca düştü.  İç ve dış pazara ilişkin göstergelerdeki kayıplar da devam etti. Söz konusu siparişlerdeki düşüşlere bağlı olarak üretim ve istihdam beklentileri de bu dönemde zayıfladı. Ayrıca yine verilen detaylara göre, iç ve dış pazar koşullarındaki zayıflama etkili olurken siparişlerdeki düşüş olumsuz etki etti.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki düşüş de sınırlı kaldı. Yüksek maliyetler ve enflasyon ile finansmana erişimdeki zorluklar ekonomik beklentileri de oldukça zayıflattı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişler azalmayı sürdürürken, ihracat siparişleri Kasım'da da gerilemeye devam etti. İhracat pazarlarındaki daralma bu dönemde daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de düştü. Üretim beklentileri ise iç ve dış talepteki düşüşe bağlı olarak geriledi.                

İç ve dış talepteki zayıflama, beklentilerin Kasım'da da gerilemesine sebep oldu. İhracat pazarlarına ve iç pazara ilişkin beklentiler faaliyetlerde de daralma olacağını ortaya çıkarıyor.

Konut sektöründe stok sorunu! İnşaat firmaları yeni yıla stoksuz giriyor! Ev fiyatları yükselecek mi? 

İnşaat sektörü 22 ilde yüzde 20'nin üzerinde daraldı! İşte il il inşaat sektörü büyüme ve daralma oranları...

Toplam ciro endeksi Ekim'de yüzde 124,8 yükseldi! İşte sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerindeki o rakamlar...