Sektörel

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Şubat ayında 2,7 puan arttı!

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Şubat ayında 2,7 puan arttı. İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde Şubat ayında son yılların en önemli aylık büyümesi kaydedildi... 

Türkiye Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Şubat ayı verileri açıklandı. Endeks sonuçlarına göre; 2019 Eylül ayından itibaren toparlanma eğilimi içine giren inşaat malzemeleri sanayisinde iyileşmenin en yüksek gerçekleştiği dönem Şubat ayı olarak kaydedildi. Faaliyetlerin hızlı artış gösterdiği Şubat ayında güven ve beklentilerin koronavirüsten olumsuz etkilendiği, gelecek aylarda da faaliyetlerin bu durumdan etkileneceği ifade edildi.

Bileşik Endeks’te şu bilgilere yer verildi:

Şubat ayında faaliyetlerde son yılların en yüksek aylık büyümesi kaydedildi. Buna karşın güven ve beklentilerde artış, koronavirüs endişeleri ile sınırlı oldu. Şubat ayında 0,90 puan artan Bileşik Endeks, dip seviyelerden toparlanmasına devam etti.

Faaliyetlerde Mart 2017’den bu yana en yüksek aylık büyüme yaşandı

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde Şubat ayında son yılların en önemli aylık büyümesi kaydedildi. Faaliyetlerde özellikle iç satışlar ve üretimde sıçrama olurken, ihracat ve cirolarda da önemli artışlar yaşandı. Mevsimsellik etkileri ile son üç ayda faaliyetlerde yaşanan gerileme sona erdi. Şubat ayında özellikle satışlar tarafında önemli bir iyileşme kaydedildi. Faaliyet Endeksi 
Şubat ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artış yaşandı. 2017 yılı Mart ayından bu yana faaliyetlerde en yüksek aylık artış Şubat ayında oldu.

Yurtiçi satışlarda önemli bir artış yaşandı. İhracatta iki ay aradan sonra Şubat ayında yeniden hızlı artış kaydedildi. Üretimde Şubat ayında sıçrama meydana geldi. Cirolar Şubat ayında iç satışlardaki ve ihracattaki hızlı artışa bağlı olarak önemli ölçüde yükseliş gösterdi. Neredeyse tüm faaliyetlerde hızlı büyümeler yaşandı. Mevsimsellik ile bahar aylarında faaliyetlerin daha da artması tahmin edilirken koronavirüs etkisinin buna imkan tanımayacağı öngörülüyor.

Güven Endeksi’ndeki artış durağanlaştı

Şubat ayında faaliyetlerde yaşanan son yılların en yüksek büyümesine karşın koronavirüs etkisi Güven Endeksi’nde durağanlaşmaya sebep oldu. Güven seviyesinde Şubat ayında bir önceki aya göre sadece 0,05 puan artış oldu. Güven Endeksi’ndeki temkinli toparlanma Şubat ayında yerini temkinli durağanlığa dönüştü. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesinde çok sınırlı bir artış kaydedildi. İnşaat sektöründe güvende de sınırlı bir artış yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayisine güvende de çok sınırlı artışlar meydana geldi. Yurtiçi pazarlardaki güvende Şubat ayında değişiklik yaşanmadı. İhracat pazarlarında ise güvende Şubat ayında çok uzun süre gerileme yaşandı. Güven Endeksi’nin tüm unsurlarına yayılan temkinli iyileşme şimdi de koronavirüs etkisi ile kesintiye uğradı.

Beklentilerde sınırlı artış yaşandı

Faaliyetlerdeki hızlı büyümeye rağmen beklentiler de Güven Endeksi’nde olduğu gibi koronavirüs endişesinden olumsuz etkilendi. Beklenti Endeksi’nde şubat ayında iyileşme yavaşladı. Beklentiler faaliyetlerdeki hızlı artışa karşın temkinli bir iyileşme eğilimi gösterdi. Ayrıca koronavirüs etkisine rağmen beklentilerin şubat ayında da artış göstermesi olumlu bulundu. Şubat ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artan Beklenti Endeksi geçen yılın şubat ayının beklentilerinin ise halen 1,6 puan altında gerçekleşti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler durağanlaştı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde sınırlı bir artış yaşanırken, ihracat siparişleri şubat ayında da artışını sürdürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde ise önemli bir artış yaşandı. Yurtiçi siparişlerdeki mevsimsel artış beklentisi ve ihracat siparişlerinde devam eden artış üretim beklentilerini destekledi.

İnşaat patronlarından 'konutta yüzde 90 kredi' yorumu!

Mithat Yenigün: İnşaat sektörü destek kapsamına alınmalı!