İnşaat Malzemeleri

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nde 0,21 puanlık gerileme!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan'da 0,21 puanlık gerilemeyle 70,15 puan şeklinde gerçekleşti.Merakla beklenen bu rapora göre Nisan'da faaliyetler çalışma gün sayısının azalması ile gerilerken, beklentiler de iyileşti

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2023 sonuçları da resmen açıklandı. Merakla beklenen bu rapora göre Nisan'da faaliyetler çalışma gün sayısının azalması ile gerilerken, beklentiler de iyileşti. Ayrıca yine verilen detaylara göre, inşaat malzemeleri sanayisinde Nisan'da depremin olumsuz etkilerinin en aza indiği görülürken, Bileşik Endeks’te de çok sınırlı bir düşüş yaşandı.

Bileşik Endeks’te iki ay sonra ilk gerileme

Ekonomi çevrelerinin de dikkatle izlediği Türkiye İMSAD raporuna göre; deprem afetinden sonra Mart'ta hızla toparlanan Bileşik Endeks, Nisan'da büyük ölçüde durağanlaştı. Bileşik Endeks Nisan'da bir önceki aya göre 0,21 puanlık düşüşle 70,15 puana geriledi. Yine verilen detaylara göre,Bileşik Endeks deprem afetinin yarattığı olumsuz etkileri önemli ölçüde telafi ederken, Nisan'da daha çok seçime ilişkin iyimser öngörüler de şekillendi.

Çalışma gün sayısındaki azalma faaliyetleri de sınırlandırdı

Nisan'da faaliyetlerin önemli ölçüde daraldığı bildirilen raporda; iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolarda yüksek düşüşler yaşandığı kaydedildi. Ayrıca inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerindeki bu düşüşlerin ana nedeni de çalışma gün sayısındaki azalma oldu. Sektörde yaşanan sanayi faaliyetleri iç pazarda daralma gösterirken, ihracat pazarlarında yeniden düşüş görüldü. Söz konusu bu gelişmeler sonucunda Nisan'da neredeyse tüm alt faaliyet gruplarında önemli düşüşler yaşandı.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, Faaliyet Endeksi Nisan'da bir önceki aya göre 1,5 puan azaldı. Ayrıca yurt içi satışlar Nisan'da bir önceki aya göre önemli ölçüde düştü. Verilen detaylara göre, ihracatın Nisan'da belirgin biçimde gerilemesinde pazarlardaki yavaşlamalar da oldukça etkili oldu. Buna bağlı şekilde üretimde de Nisan'da yüksek bir düşüş görüldü. Ayrıca Ramazan Bayram’ındaki tatilinin etkisiyle çalışma gün sayısındaki azalma üretimi de sınırladı.

Güven Endeksi iki aylık yükselişten sonra durağanlaştı

Merakla beklenen bu rapora göre, 2023 yılının şubat ve mart aylarında yükselen Güven Endeksi, Nisan'da durağanlaştı. İnşaat malzemeleri sanayisindeki güvenin söz konusu dönemde durağanlaşması, faaliyetlerdeki düşüşlerden kaynaklandı. Buna göre Güven Endeksi tüm alt sektörlerde bir önceki ay ile neredeyse aynı seviyede gerçekleşti ve bir değişim göstermedi. Güven seviyesi Nisan'da bir önceki aya göre yalnızca 0,02 puanlık artışla 34,27 puan seviyesindeydi. Durağanlaşan Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmayı sürdürdü. Yurt içi pazarlarda güven Nisan ayında çok sınırlı ölçüde düşerken, ihracat pazarlarına olan güven de sınırlı biçimde yükseldi.

Beklenti Endeksi’nde iyimserlik eğilimi öne çıktı

Merakla takip edilen ve inşaat malzemeleri sektörüne ışık tutan söz konusu bu rapora göre; Beklenti Endeksi Nisan'da sınırlı artış gösterdi. İç ve dış pazardaki gelişmelerin de etkisiyle artış gösteren Beklenti Endeksi, Nisan'da bir önceki aya göre 0,2 puan yükseldi. Böylelikle sektördeki beklentilerde iyimserlik de ön plana çıktı. Söz konusu bu raporda ayrıca önümüzdeki üç aya ilişkin olarak alınan yurt içi siparişlerde çok sınırlı artış gerçekleştiği de kaydedildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri de Nisan'da yükseliş gösterdi. Sektördeki yatırım ve istihdam beklentisinde artış yaşanırken, gelecek üç ayın üretim beklentisinde de yükseliş yaşandı.

6 bankada adeta 7 şiddetinde deprem! Yapı Kredi, Garanti, Akbank, Ziraat ve 2 banka daha açıkladı! Hemen bakın!

TOKİ'ye borcu olanlar dikkkat! Yüzde 25 indirim kampanyası yarın sona eriyor!

Konut satışları sert düştü! Son 23 ayın en düşük aylık performansı!