İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri sanayi endeksi Şubat'ta 1.4 puan arttı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yeniden toparlanıyor Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), şubat ayı endeks sonuçlarını açıkladı. Şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi yeniden yükseldi ve 1.4 puan arttı.

Şubat ayında sıcaklık rekorlarının kırılması ve hava koşullarının iyi seyretmesi, inşaat malzemeleri sanayinde iç satışları ve ihracatı artırdı. Faaliyetler üç ay sonra yeniden yükseliş kaydetti.


İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından açıklanan İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksleri'ne göre; şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle 1.4 puan arttı.


Üç aydır gerileyen ve dip seviyelere inen Güven Endeksi Şubat ayında yeniden artarken; bir önceki aya göre 1 puan yükseldi. İMSAD'ın değerlendirmesine göre, küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması şubat ayında göreceli bir iyimserlik yarattı.


Faaliyet endeksi şubat ayında 3.8 puan artarken; geçen yılın şubat ayının da 5.1 puan üzerinde gerçekleşti.


Yurtiçi satışlarda Şubat ayında bir önceki aya göre önemli artış yaşanırken; ihracattaki uzun süreli gerileme de şubatta artışa döndü. Üretim ve cirolar da iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak yükseldi.


'Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı bekleniyor'


İMSAD'dan yapılan değerlendirmede, "Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de uzun süre sonra artış yaşanmaktadır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise en hızlı artış gösteren kalem olmuştur. Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenmektedir" denildi.


Buna karşın sektördeki iyileşmenin kırılganlığını koruduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Faaliyetler ile özellikle güven ve beklentilerdeki toparlanma sınırlı ve kırılgandır.  Mevsimselliğin olumsuz etkileri sona ererken siyasi ve jeopolitik risklerin azalması halinde faaliyetler, güven ve beklentilerdeki iyileşme daha kalıcı olabilecektir" denildi.  


Dünya




Haber Evrensel  Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Şubat ayı inşaat malzemesi sanayi endeksleri açıklandı. Buna göre, şubat ayında inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yeniden yükseldi. Endeks şubat ayında 1.4 puan arttı. Bileşik Endeks şubat ayında yurt içi ve yurt dışında oluşan göreceli iyimser beklentilerden olumlu etkiledi. Hava koşullarının iyi gitmesi de faaliyetleri olumlu etkiledi. Gelişmeler inşaat malzemecilerini gülümsetti.



Evrensel 



Haber Ankara Son Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kasım seçimi sonrası yükseldiği seviyeden sonra üç aydır gerileyen ve dip seviyelere inen Güven endeksi Şubat ayında yeniden arttı. Güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre 1 puan yükseldi. Küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması Şubat ayında göreceli bir iyimserlik yarattı. 


İMSAD, Şubat ayı İnşaat Malzemesi Sanayi Endekslerini açıkladı. Buna göre, Şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle yeniden yükseldi. Endeks Şubat ayında 1,4 puan arttı. Bileşik Endeks Şubat ayında yurtiçi ve yurtdışında oluşan göreceli iyimser beklentilerden olumlu etkiledi. Hava koşullarının iyi gitmesi de faaliyetleri olumlu etkiledi. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks birlikte artış gösterdi. Şubat ayında güven endeksinde yeniden sınırlı bir artış yaşandı. Güven endeksi gerilediği en düşük seviyelerde durağanlaştıktan sonra toparlandı. Beklenti endeksinde ise tüm alt unsurlara dayalı bir artış yaşandı. Özellikle alınan yurtiçi ve yurtdışı satış ile üretim artısı beklentisi katkı sağladı. Faaliyetler ile özellikle güven ve beklentilerdeki toparlanma sınırlı ve kırılgan oldu. Mevsimselliğin olumsuz etkileri sona ererken siyasi ve jeopolitik risklerin azalması halinde faaliyetler, güven ve beklentilerdeki iyileşme daha kalıcı olabilecek. 


FAALİYETLER ŞUBAT AYINDA İYİ HAVA KOŞULARI İLE BİRLİKTE CANLANDI

Faaliyet endeksi Şubat ayından en çok yükselen endeks oldu. İyi hava koşulları üe mevsimsellik etkisinin azalması sonucu iç satışlar yanı sıra ihracat ve üretim de arttı. Faaliyetler üç ay sonra yeniden artışa geçti. Mevsimsellik etkili oldu. Faaliyet endeksi Şubat ayında 3,8 puan arttı. Şubat ayında faaliyetler üzerinde genel bir iyimserlik etkisi de yaşandı. Böylece Şubat ayında faaliyet endeksi geçen yılın Şubat ayı faaliyet endeksinin 5,1 puan üzerinde gerçekleşti. Yurtiçi satışlarda Şubat ayında bir önceki aya göre önemli bir artış oldu. İhracattaki uzun süreli gerileme Şubat ayında artışa döndü. Üretim ve cirolar iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak yükseldi. Mevsimsellik ile iyi hava koşulları ve ekonomide göreceli iyimserlik faaliyetleri Şubat ayında olumlu etkiledi. 


Ankara Son Söz


Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



Sektörün malzeme sanayinde üç ay sonra yeniden yükseliş oldu, ancak jeopolitik risklerin kınlganlık oluşturabileceği belirtiliyor. İnşaat Bileşik Endeksi 1.4 puan arttı 


İNŞAAT malzemeleri sanayinde Şubat ayında iyi hava koşulları ve mevsimsellik etkisinin azalması ile iç satışlar ve ihracat artarken; faaliyetler üç ay sonra yeniden yükseliş kaydetti. 


Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenen sektörde, siyasi ve jeopolitik riskler ise yeniden kınlganlık yaratabilir.İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından açıklanan İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksleri'ne göre; Şubat ayında İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsellik etkisinin azalması ve göreceli yaşanan iyimserlik sonucu artan faaliyetler nedeniyle 1,4 puan arttı.Üç aydır gerileyen ve dip seviyelere inen Güven Endeksi Şubat ayında yeniden artarken; bir önceki aya göre 1 puan yükseldi. 


Üretim ve ciro 


İMSAD'ın değerlendirmesine göre, küresel dalgalanmanın azalması, döviz kurlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin durağanlaşması Şubat ayında göreceli bir iyimserlik yarattı.

 

Faaliyet endeksi Şubat ayında 3.8 puan artarken; geçen yılın Şubat ayının da 5,1 puan üzerinde gerçekleşti. Yurtiçi satışlarda Şubat ayında bir önceki aya göre önemli artış yaşanırken; ihracattaki uzun süreli gerileme de Şubatta artışa döndü. Üretim ve cirolar da iç ve dış satışlardaki artışa bağlı olarak yükseldi. 


İhracat siparişleri 


İMSAD'dan yapılan değerlendirmede. "Önümüzdeki üç aya ilişkin alman ihracat siparişlerinde de uzun süre sonra artış yaşanmaktadır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi EÜ8» "rtÜHİ ise en hızlı artış gösteren kalem olmuştur. Bahar aylarında kuvvetli üretim artışı beklenmektedir" denildi. Buna karşın sektördeki iyileşmenin kırılganlığını koruduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Faaliyetler ile özellikle güven ve beklentilerdeki toparlanma sınırlı ve kırılgandır. Mevsimselliğin olumsuz etkileri sona ererken siyasi ve jeopolitik risklerin azalması halinde faaliyetler, güven ve beklentilerdeki iyileşme daha kalıcı olabilecektir' denildi. 


Yeniçağ