İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 0,2 arttı!

Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen ‘Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Şubat 2023 sonuçları belli oldu.  Açıklanan resmi verilere göre İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 0,2 arttı

Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle takip edilen ‘Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Şubat 2023 sonuçları açıklandı. Açıklanan resmi verilere göre İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 0,2 arttı.

YÜZDE 0,2 ARTIŞ KAYDETTİ!

inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yılının ikinci yarısındaki gerilemelere karşın, yıl genelinde yüzde 0,2 artış kaydetti. Yılın son iki çeyreğinde üretimde 3,3 ve 3,4’lük daralmamanın yaşanmasın dış talepteki gerilemelerden kaynaklı olduğu tespit edildi. 

11 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlere de vurgu yapıaln raporda, bölgenin yeniden inşa edilebilmesi için gerekli olan maliyetin 46 milyar dolar olduğu açıklandı.

İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİSİNDE 14 ALT SEKTÖRDE ÜRETİM ARTTI!

Türkiye İMSAD Şubat 2023 Sektör Raporu'ndaki verilere göre; inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 ilk çeyrekte yüzde 4,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,1 oranında artış yaşandı.

Üçüncü çeyrekte ise tüm aylar düşüş gösteren ve yüzde 3,3 gerileyen üretim, yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 daraldı.

Yılın ikinci yarısında görülen daralmanın nedeni, dış talepteki yavaşlamadan kaynaklı olduğu belirtildi. Rapora göre 2022 yılında 14 alt sektörde üretim bir önceki yıla göre artış gçsterirken, 8 alt sektörde gerileme meydana geldi.

Üretimin en çok artış gösterdiği sektör yüzde 19,8 ile seramik kaplama malzemeleri oldu. En büyük düşüş ise 12,7 ile tuğla kiremit alanında oldu.

Plastik inşaat malzemeleri yüzde 18,5, elektrikli aydınlatma ekipmanları yüzde 14,1, inşaat boya ve vernikleri yüzde 13,2, seramik sağlık gereçleri yüzde 13 oranında artış gösterdi. 

Demir çelik inşaat ürünleri yüzde 12,2, demir çelik radyatörler yüzde 11,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi yüzde 8,2 ve çimento üretimi yüzde 4,6 oranında gerileme oldu.

DEPREM BÖLGESİNİN YENİDEN ORANIRIMI 46 MİLYON DOLAR!

Raporda Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan depremlerin etkilerine de yer verildi. 

Bölgede gerçekleştirilecek imar faaliyetlerinin 46 milyar dolarlık bir maliyet meydana getirdiği belirtildi. Buna göre, ilk sırada yıkılan ve ağır hasar dolayısıyla kullanılamayacak haldeki 550 bin dairenin yeniden yapılması için 28,9 milyar dolar ve bu binaların alt yapısı için 5,6 milyar dolar harcama yapılması öngörüldü.

Orta ve az hasarlı konutların onarımı ve güçlendirmeleri için de 2,6 milyar dolar harcama yapılması bekleniyor.  Ticari binaların yapım ve onarımı için 3,4 milyar dolar ve kamu binalarının yapım ve onarımı için de 2,5 milyar dolar harcama yapılacak.  Alt yapı onarımı ve yenilenmesi için 3,0 milyar dolar bir harcama gerekirken, 11 ildeki güncel hasara göre hesaplanan yeniden imar harcamalarının toplamı 46 milyar dolara ulaşması öngöülüyor.

İNŞAAT MALZEMELERİNDE İLAVE TALEP YARATTI!

Raporda yer alan bilgilere göre, 11 ilde hedeflenen imar faaliyetleri inşaat malzemelerine yönelik yüksek bir ilave talep oluşturdu.  Bu çerçevede inşaat malzemelerinin yurtiçi pazarda kullanımının ihracatta yavaşlamaya neden olacağı belirtildi. 

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 3,4 azaldı!

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ikinci çeyrekte yüzde 2,1 arttı!

İnşaat sektörü 2022'nin ilk yarısında hareketlendi! İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde son dakika!