İnşaat Malzemeleri

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 3,4 azaldı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, 2022 yılının ilk iki çeyreğinde yükseliş gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, temmuz, ağustos, Eylül'de üst üste düşerek 3. çeyreği yüzde 3,4’lük kayıpla tamamladı. Açıklanan detaylara göre, raporda, inşaat sektörünün diğer iktisadi faaliyetlerdeki büyümeye karşın 2022 yılı üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14,1 küçüldüğü bildirilerek, 2021'in 3

İnşaat malzemesi sanayisinin çatı kuruluşu olan Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun merakla beklenen ekim ayı sonuçları açıklandı. Açıklanan detaylara göre, raporda, inşaat sektörünün diğer iktisadi faaliyetlerdeki büyümeye karşın 2022 yılı üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14,1 küçüldüğü bildirilerek, 2021'in 3. çeyreğinden başlayarak son 5 çeyrektir küçülme yaşadığı bildirildi. İnşaat harcamaları 3. çeyrekte cari fiyatlarla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,4 arttı ve 512,5 milyar lira şeklinde gerçekleşti. Yine verilen detaylara göre, artışın tamamı fiyat ve maliyet artışlarından kaynaklanırken, enflasyonist etkinin kuvvetlendiği izlendi.

İMSAD tarafından hazırlanan raporda, inşaat sektörüne ilişkin açıklanan küçülme verileri ile sahadaki gelişmeler arasında uyumsuzluğun daha belirgin hale geldiği belirtildi. İnşaat sektörünün kendi iç dinamiklerindeki sıkıntılar sürerken 2020'den itibaren inşaat ve konut sektörüne verilen desteklere rağmen sektörün büyümeye geçişinin gerçekleşmediği bildirildi. Senenin 3. çeyreğinde ekonomide yüzde 3,9 büyüme yaşanırken inşaat sektörünün yüzde 14,1 küçüldüğüne dikkat çekildi. İkinci çeyrekte ise ekonomi yüzde 7,7 büyürken inşaat sektörünün güncellenen veri ile yüzde 9,9 daraldığı belirtildi.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın 3. çeyreğinde yüzde 3,4 azaldı    

Açıklanan verilere böre, 2022 yılı ilk çeyrekte yüzde 4,4, ikinci çeyrekte de yüzde 2,1 oranında artış gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi de uzun süre sonra üç ay üst üste gerileme kaydederek temmuz, ağustos, eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte yüzde 3,4 oranında daraldı. 

2022'nin ilk dokuz ayında inşaat malzemeleri sanayi üretim artışı geçen senenin aynı dönemine göre sadece yüzde 0,8 olarak gerçekleşti. 2022'nin ilk dokuz ayında 13 alt sektörde üretim geçen yıla göre artış gösterirken, 9 alt sektörde  ise üretim geriledi.   

Yine verilen detaylara göre, 2022'nin ilk dokuz ayında en yüksek üretim artışları seramik kaplama malzemelerinde yüzde 28,4, plastik inşaat malzemelerinde yüzde 18,7, birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri ile seramik sağlık gereçlerinde yüzde 16 oranında gerçekleşmişti. Düz cam ve yalıtım camı üretimi ise yüzde 13,7 oranında yükseldi.

İnşat demir fiyatlarına büyük zam geldi! 1 ton demir fiyatı resmen uçtu! 3 Aralık 2022 demir fiyat listesi

Avrupa'da gayrimenkul değerlerinde ve finansmanında düşüş endişesi!

Emlak sektöründe beklentiler kötüleşti! İstanbul, yatırımcıların odağından çıktı!