Sektörel

İnşaat malzemeleri sanayinde toparlanma hız kazandı!

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, şubat ayında gösterdiği yükselişi mart ayında da sürdürdü. Bileşik Endeks, bir önceki aya göre mart ayında, 2.08 puan artış gösterdi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, şubat ayında gösterdiği yükselişi mart ayında da sürdürdü. Bileşik Endeks, bir önceki aya göre mart ayında, 2.08 puan artış gösterdi. Bu artışta ‘faaliyet’, ‘güven’ ve ‘beklenti’ endekslerinin birlikte yükselmesi etkili oldu.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan ‘İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, Mart 2017 sonuçları açıklandı. 2016’nın Ağustos ayından bu yana ilk kez şubat ayında artışa geçen Bileşik Endeks; mart ayında bir önceki aya göre 2,08 puan artış göstermesine karşın, geçen yılın mart ayına göre 7,47 puan geriledi.


En yüksek aylık artış martta yaşandı

İnşaat malzemesi sanayisinde, referandum öncesi mart ayı faaliyetlerinde önemli bir canlanma yaşandı. ‘Faaliyet’ endeksi, mart ayında, bir önceki aya göre ciddi bir artış gösterdi. Aynı zamanda faaliyette en yüksek aylık artış yaşandığı dönem mart ayı oldu. Mevsimsellik ve inşaat sektörü için açıklanan desteklerin, inşaat malzemesi sanayisinin faaliyetlerine de hızlı yansıdığı görüldü. Rapora göre, mart ayında 4,8 puan artan faaliyet endeksinin tamamında çok önemli artışlar yaşandı. Yurtiçi satışlarda, bir önceki aya göre önemli bir sıçrama oldu, ihracat mart ayında hissedilir şekilde arttı. Üretimde de iç satışlar ve ihracattaki yükselişe bağlı olarak artış yaşandı. İç satış, ihracat ve cirolarda artışın gerçekleştiği mart ayında, tahsilat hızı da uzun süre sonra ilk kez arttı.


Faaliyetlerdeki genişleme güveni destekledi

‘Güven’ endeksinde ise uzun süre sonra yaşanan artışla, sınırlı bir toparlanmaya girildiği görüldü. Özellikle mart ayında faaliyetlerde yaşanan ciddi genişleme, güvenin toparlanmasına destek oldu. Rapora göre, güven seviyesi bir önceki aya göre 0,6 puan arttı. Ancak güven seviyesinin, geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 10,4 puan altında kaldığı görüldü. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven ise aynı kaldı. İnşaat malzemeleri sanayisine yönelik güven ise toparlanmasını sürdürdü. Rapora göre, güven unsurlarının tamamında sınırlı da olsa, toparlanma, önümüzdeki dönem devam edecek.


İhracat siparişleri arttı, beklentiler olumlu

Faaliyetlerde yaşanan toparlanma ve alınan önlemler ile birlikte yaşanan güven artışı, mart ayında beklentilere de olumlu yansıdı. ‘Beklenti’ endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 1,4 puan arttı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin mart ayında yeniden zayıfladığı görüldü. İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentilerde sınırlı artış yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin ihracat siparişlerinde de kuvvetli bir artış oldu. Yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak, önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde de hissedilir bir artış ortaya çıktı.