Sektörel

İnşaat malzemeleri sanayisi 2022'ye nasıl başladı?

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ocak 2022 verilerini yayınladı. Peki inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi 2022'ye nasıl başladı?

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşları arasında yer alan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin hazırlamış olduğu İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ocak 2022 verileri resmen açıklandı. 

Raporda şu bilgiler yer aldı: "Bileşik Endeks’te 2021 yılında gerçekleşen hızlı toparlanmanın ardından aralık ayında başlayan gerileme, 2022 yılı başında da sürdü. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ocak ayında 1,58 puan düşerek 75,35 puana indi. 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında Bileşik Endeks’te geleneksel mevsimsellik düşüşlerinin ötesinde gerçekleşen gerilemede, yeni ekonomi politikalarının yarattığı belirsizlikler, faaliyetlerdeki sert gerileme ve plansız enerji kesintileri etkili oldu."

Faaliyetlerde Nisan 2020'nin ardından en yüksek daralma kaydedildi

Merakla beklenen verilerde yer alan bilgilere göre; Ocak ayında özellikle iç satışlar, üretim ve ihracat maliyetleriyle fiyat belirsizlikleri, sert düşüşün kaynağını meydana getirdi. Yeni ekonomi politikasının neden olduğu belirsizlikler ve finansal dalgalanmanın yansımalarıyla endekste, Nisan 2020'den bugüne kaydedilen en yüksek daralma yaşandı. Faaliyet Endeksi'nde Ocak'ta Aralık 2021'e göre, 3.8 puanlık sert bir gerileme kaydedildi. Geleneksel mevsimsellik etkilerine ek olarak öngörülmeyen enerji kesintileri ve kötü hava şartları da bu süreçte faaliyetlerin önemli derecede sınırlanmasına neden oldu. Yaşanan düşüş bütün faaliyet gruplarını etkilerken, ihracat ise uzun bir zamanın ardından ilk defa 2 ay peşpeşe düşüş gösterdi. Yurt içi satışlara bakıldığında ise Ocak'ta önem arz eden oranda kayıp kaydedildi. 

İMSAD tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

Güven Endeksi yeni belirsizliklerle düştü

Ekonomi politikasında yaşanan değişimin yarattığı yeni belirsizlikler, Türk Lirası’na ilişkin dalgalanmalar ve yüksek maliyet artışlarının olumsuz etkileri ile üretim faaliyetlerindeki sert düşüş, ocak ayında Güven Endeksi’ne de yansıdı. Toparlanma sürecinde kırılgan kalarak 2021 yılını düşüşle tamamlayan Güven Endeksi, ocak ayında bir önceki aya göre 0,74 puan azaldı.

Bu etkilere paralel olarak, inşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven seviyesi de düştü. Ocak ayı verilerine göre güven seviyesi, yurtiçi pazarlarda sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan güven ise sınırlı ölçüde arttı.        

Yeni ekonomi politikasına ilişkin belirsizlikler ortadan kalkana kadar güven seviyesinin zayıf kalmaya devam edeceği öngörülüyor."

Ekonomiyle ve pazarlarla ilgili olan beklentiler zayıfladı  

Raporda yer alan bilgilere göre, faaliyet endeksi ve güven endeksiyle beraber beklenti endeksinde de Ocak'ta düşüş kaydedildi. Beklenti endeksi Ocak'ta, Aralık 2021'e göre yüzde 0.9 puan düştü ve yeni yılı gerileme ile açtı. 

İMSAD tarafından yayınlanan raporda konu ile ilgili olarak şu ifadeler yer aldı: "Bu dönemde ekonomiye ve sektöre ait alt göstergeler gerilerken, iç pazar beklentilerinde düşüş devam etti. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki düşüş, piyasalardaki belirsizlikler ve dalgalanmalar, Beklenti Endeksi’nde aşağı yönlü hareketin kaynağını oluşturdu.

Yüksek maliyet ve fiyat artışları, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde gerilemeye yol açtı. Gelecek üç aya ilişkin ihracat siparişleri ise ocak ayında artış gösterdi. Sektörde yaşanan fiyatlama zorlukları yılın ilk ayında da devam etti. 

Önümüzdeki üç aya ilişkin üretim beklentisi ise ocak ayında arttı. Yurtiçi siparişlerdeki azalma üretim beklentisini sınırlarken, artan ihracat siparişleri beklentiyi destekledi.

Yeni ekonomi politikalarına bağlı belirsizlikler ile plansız enerji kesintilerinin yarattığı olumsuz hava değişmeden, beklentilerin de zayıf kalmaya devam edeceği öngörülüyor."

Enerji kesintileri inşaat malzemeleri sanayisini nasıl etkiledi?

İnşaat sektöründen Kredi Garanti Fonu talebi!