Sektörel

İnşaat malzemeleri sanayisi normalleşiyor!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2020 verileri yayınlandı. İnşaat malzemeleri sanayisi normalleşme sürecine girdi.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2020 verileri yayınlandı. Ağustos verilerine göre; Haziran ve Temmuz aylarında sıçrama yaşayan ihracat, Ağustos'ta hız keserek normalleşme sürecine girdi. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı temmuz ayında 5,51 milyon ton ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ağustos ayında 4,75 milyon ton seviyesinde kaydedildi. Geçen yılın ağustos ayına göre ise ihracat miktar olarak yüzde 5,3 yükseldi. 

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Ağustos 2020 sonuçlarına göre, haziran ve temmuz aylarında ihracat pazarlarından gelen talepteki kuvvetli artış sonrası ağustos ayında performans hız kesti. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı ağustos ayında haziran ve temmuz ayı ihracatlarının altında seyretti. 2020 yılı ağustos ayı ihracatı, temmuz ayına göre değer olarak yüzde 17,4 düştü. Temmuz ayında 1,93 milyar dolar olan ihracat, ağustos ayında 1,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Pazarlarda, işe geri dönüşler ile ihracatta haziran ve temmuz'da talepler hızla artmıştı. Ağustos ayında ise talebin giderek normalleştiği kaydedildi. 

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar olarak ağustos ayında yine bir önceki aya göre göre yüzde 13,8 geriledi. İnşaat malzemeleri ihracatı 2020 yılı temmuz ayında 5,51 milyon ton ile tüm zamanların rekorunu kırdıktan sonra ağustos ayında 4,75 milyon ton olarak kaydedildi. Geçen yılın ağustos ayına göre ise ihracat miktar olarak yüzde 5,3 yükseldi. İhracat birim fiyatları Haziran ve Temmuz ayında arttı, Ağustos ayında durağanlaştı. İnşaat malzemeleri ihracat ortalama birim fiyatı 2019 yılı ağustos ayında 0,38 dolar/kg iken 2020 yılı ağustos ayında 0,34 dolar/kg olarak kaydedildi. 

İthalatta artış iç talepteki iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor

İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı miktar olarak, ağustos ayında temmuza göre yüzde 7,8 artış gösterdi ve 205,8 bin tona ulaştı. İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değer olarak ağustos ayında 541 milyon dolar oldu. Ağustos ayı ithalatı değer olarak bir önceki Temmuz ayı ile hemen hemen aynı seviyedekaydedildi. Bir önceki yılın ağustos ayına göre ise yüzde 11,3 artış gösterdi. İnşaat malzemeleri ithalat ortalama birim fiyatı ağustos ayında 2,63 dolar/kg seviyesine geriledi. Temmuz ayındaki hızlı yükselişin ardından ağustos ayında ithalat birim fiyatı düştü. 2019 yılı ağustos ayında ise aylık ithalat birim fiyatı 3,01 dolar/kg idi.

Birçok alt sektörde ihracat performansı yavaşladı

İhracat performansının haziran ve temmuz aylarındaki hızlı artış sonrası yavaşladığı Ağustos 2020'de 8 alt ürün grubundan 5’inin ihracat birim fiyatları 2019 yılı Ağustos'a göre geriledi. 3 ürün grubunda ise ihracat birim fiyatları artış gösterdi. 2020 yılı ağustos ayında yalıtım malzemeleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 12 düştü. Mineral ürünlerin ihracat birim fiyatı yüzde 8,6 oranında geriledi. Prefabrik yapıların ortalama ihraç birim fiyatı ise yüzde 24 arttı. 2020 yılının ağustos ayında 8 alt ürün grubundan 4’ünde ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos ayının üzerinde kaydedildi. 4 üründe ise altında kalındı.

2020 yılı ağustos ihracatı miktar olarak en çok gerileyen iki alt sektör prefabrik yapılar ve demir çelik ürünleri olarak kaydedildi. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği iki alt sektör prefabrik yapılar ile demir çelik ürünleri oldu.

Türkiye’nin genel sanayi ihracatı da normalleşme eğiliminde

İnşaat malzemeleri sanayi dışındaki sanayilerin toplam ihracatı ise değer olarak 2020 yılı ağustos ayında bir önceki temmuz ayına göre yüzde 18,1 geriledi. İnşaat malzemeleri sanayisi dışındaki sanayilerin ihracat ortalama birim fiyatı 2019 yılı ağustos ayında 2,39 dolar/kg iken 2020 yılı ağustos ayında 2,45 dolar/kg olarak kaydedildi. 2020 yılı haziran ve temmuz ayları ortalama ihracat birim fiyatlarının altına düşüldü. Sanayi ihracatı tüm göstergeleri ile haziran ve temmuz aylarındaki sıçramaların ardından ağustos ayında normalleşme sürecine girdi.

İnşaat sektöründe bahar havası esti!