İnşaat malzemelerinde artış şampiyonları!
Son zamanların gündem konuları arasında yer alan inşaat malzemeleri fiyatları inşaatçılar ve çimentocuları karşı karşıya getirdi. Peki inşaat malzemeleri fiyatları ne kadar arttı? İşte inşaat malzemelerinde artış şampiyonları...
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgının da etkisiyle Türkiye ekonomisinde de dalgalanmalar yaşanıyor. İnşaat sektörü de ekonomideki dalgalanmalardan etkilenen sektörlerin başında geliyor. Peki inşaat malzemeleri fiyatları ne kadar arttı? İşte inşaat malzemelerinde artış şampiyonları...
Yapı grubu ana malzemelerinde elektrik-mekanik tesisat ana madde malzemelerine TL bazında baktığımızda Mayıs 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında zam şampiyonunun yüzde 327'lik artışla DKP saç levha olduğunu görüyoruz. DKP saç levhayı yüzde 258'lik artışla PVC ham madde, yüzde 166 artışla siyah çelik boru izliyor.
İnşaatçılar ve çimentocuları karşı karşıya getiren çimento fiyatlarına baktığımızda ise Mayıs 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında yüzde 52'lik artış olduğunu görüyoruz. İnşaat demiri fiyatları ise çimentoyu geride bırakarak yüzde 102'lik artış gösterdi. C35 hazır beton fiyatları ise aynı tarih aralığında yüzde 69 arttı.
Kaba ince yapı ana madde malzemelerine bakıldığında, membranda yüzde 134'lük fiyat artışı olurken, gazbetonda bu artış yüzde 113, saten alçıda yüzde 90, boyalı kutu profilde yüzde 52, alçıda ise yüzde 48 oldu.
İnce yapı ana madde malzemelerinde zam şampiyonu yüzde 258'lik artışla PVC hammadde oldu, PVC ham maddeyi yüzde 157'lik artışla ham mdf, 145'lik artışla PVC doğrama takip etti. Alüminyum ham maddede artış yüzde 126, EPS'de yüzde 94, taşyününde yüzde 91, TU profilde yüzde 84, beyaz alçıpanda yüzde 83, Tavan C profilde yüzde 80, yeşil alçıpanda ise yüzde 65 artış oldu.
ÇİMENTOCULAR İLE MÜTEAHHİTLER KARŞI KARŞIYA
Son zamanların gündem konuları arasında yer alan çimento fiyatları inşaatçılar ve çimentocuları karşı karşıya getirmişti. Yapılan fahiş zamlar sonrasında müteahhitler 15 gün boyunca greve gideceklerini duyurmuştu.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye İnşaat sektörünün çatı kuruluşu İMKON olarak Alt federasyonlarımız ve birliklerimizle birlikte aldığımız #çimentoZammını boykot kararımızı tüm Türkiye’de 09-24 Eylül tarihleri arasında iş durdurarak uygulayacağız. Tüm meslektaşlarımıza ve paydaşlarımıza duyurulur" ifadelerine yer vermişti.
TAHİR TELLİOĞLU: 160 TL'LİK TON FİYATININ 450 TL'YE ÇIKMASINI KABUL ETMİYORUZ
Çimento sektöründeki zamların diğer inşaat malzemelerine yapılan zamlara göre en az iki katı olduğunu belirten Tahir Tellioğlu'nun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Dünyadaki pandemi sürecinin dar manadaki üretim meselelerinin iş kaybına dayalı fiyat artışlarını makul olarak karşılayabiliriz. Fakat çimento sektöründe geçen yıl 160 TL olan ton başı fiyatın, bugünlerde 450 TL'ye çıkmasını asla kabul etmiyoruz. Burada bir keyfilik, bir kartel, bir statüko, fahiş fiyat artışı vardır. Bundan yaklaşık bir ay önce Ticaret Bakanımız başkanlığında hem demir çelik hem de çimento sektörüyle üst üste iki toplantı gerçekleştirdik. Demir çelik sektörüyle yapılan toplantıda buradan çıkan kararlara demir çelik sektörü uydu. Onların girdilerinden dolayı fiyat artışlarını makul karşılıyoruz. Onlara müteşekkiriz. Fakat çimento sektörü için maalesef bunu söyleyemeyeceğiz. Çimento sektörünün bu noktada fırsatçılık yaptığını, insafsızlık yaptığını düşünüyoruz. Buradan Rekabet Kurumu’na sesleniyoruz. Lütfen Rekabet Kurumu, çimento sektörünün geçen sene 160 TL olan ton fiyatının 450 TL'ye çıkmasının, zam gerekçelerini de, gölgeler arasında bir iş birliği, bölgeler arasında sevkiyatta sınır, yasak koymaları ve bu noktada beton sektörüne baskı yapmalarını da doğru bulmuyoruz. Bu, Türkiye'deki rekabet şartlarına çok aykırı bir durum. Rekabet Kurumu’nun gerekli incelemeleri yaptığını biliyoruz. Fakat çimento sektöründen bu durumunu düzeltecek net bir adımın atılmasını bekliyoruz.”
KONUT FİYATLARI YÜZDE 100 ARTACAK
İnşaat maliyet endeksinde artışlar rekor üstüne rekor kırıyor. Ocak ayında yüzde 30, Nisan ayında yüzde 40’ın üzerine çıkan malzeme fiyat endeksindeki artış, Haziran'da yüzde 53,70’e ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi olarak açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksinde artış oranı yüzde 56.42 seviyesine yükseldi. İşçilik endeksi ise yıllık bazda yüzde 21,18 artış gösterdi. Konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı yaşanan bu artışlar, konut fiyatlarını da yüzde 100 artıracak.
Çimentocular ile müteahhitlerin kavgasının sonu ne olur?
İnşaatçılar ve çimentocular karşı karşıya!
Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com