16 / 07 / 2024

İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara çıktı!

İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara çıktı!

Türkiye İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin merakla beklenen 2024 Mayıs ayı sonuç raporunu yayınladı. Söz konusu raporda yer alan detaylara göre inşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara çıktı.


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin merakla beklenen 2024 Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Sektör tarafından oldukça yakından takip edilen rapora göre, inşaat malzemesi sanayi endeksleri uzun zamandır geçen senenin altında kalıyordu. Bu sebeple yıllık ihracat da değer ve miktar olarak geriliyordu. Açıklanan rakamlara göre 2024 Mayıs ayında inşaat malzemesi ihracatı değer ve miktar olarak geçen senenin mayıs ayının üzerinde gerçekleşti. Bu yılın Mayıs ayında çalışma gün sayısının normalleşmesiyle ihracat performansında önemli bir artış yaşandı. İhracatta yaşanan söz konusu bu önemli artış pazarlardaki durağanlığa rağmen gerçekleşti.

NİSAN AYINDAKİ DÜŞÜŞ TELAFİ EDİLDİ

Ekonomi çevreleri tarafından merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemesi sanayi dış ticaret performansı Mayıs'ta önemli ölçüde arttı. Açıklanan rakamlara göre ihracat 2024 Mayıs'ta 2,7 milyar dolara yükseldi. İhracat geçtiğimiz Nisan'ın 620 milyon dolar üzerinde gerçekleşti. Mayıs ayı ihracatı değer olarak geçen senenin mayıs ayı ihracatının da yüzde 6,6 üzerinde kaldı.


4,54 MİLYON TONA ÇIKTI

Söz konusu rapora göre, 2024 Mayıs'ta inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak 4,54 milyon tona çıktı. İhracat miktar olarak geçtiğimiz Nisan'ın 994 bin ton üzerinde gerçekleşti. İhracat miktar şeklinde geçen senenin mayıs ayı ihracatının da yüzde 14,6 üzerinde gerçekleşti. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 2024 Mayıs ayında geçen senenin mayıs ayına göre yüzde 7,0 azaldı. 2024 yılı mayıs ayı ortalama ihracat birim fiyatı 0,60 dolar/kg şeklinde gerçekleşti. İhracat birim fiyatları geçtiğimiz Nisan ayının da üzerinde oldu.

İnşaat malzemesi ihracatı 2,7 milyar dolara çıktı!

İTHALAT 1,16 MİLYAR DOLAR ŞEKLİNDE GERÇEKLEŞTİ

Söz konusu raporda, 2024 Mayıs'ta inşaat malzemesi ithalatının 1,16 milyar dolar şeklinde gerçekleştiği kaydedildi. İthalat geçen senenin mayıs ayının yüzde 5,1 üzerinde oldu. Son dört aydır artış eğilimi içerisinde olan ithalat 2023 Temmuz ayından sonra ilk kez 1,0 milyar doları geçti.

Bu yılın mayıs ayında inşaat malzemesi ithalatı 427.359 ton şeklinde oldu ve aylık ithalat miktar olarak artış gösterdi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı 2024 Mayıs'ta 2,72 dolar/kg oldu ve bir önceki aya göre düştü.

YILLIK İHRACATTA ARTIŞ

Sektör tarafından merakla beklenen rapora göre, bu ayki ihracat performansına bağlı şekilde 2024 yılı mayıs ayı itibariyle yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 29,16 milyar dolara çıktı. Yıllık ihracat uzun zaman sonra ilk defa artış gösterdi. Buna rağmen yıllıklandırılmış ihracat geçen senenin mayıs ayı sonu itibarıyla yıllık ihracatının yüzde 6,2 altında gerçekleşti. 2024 Mayıs'ta yıllıklandırılmış ihracat miktar olarak ise yüzde 6,7 azalma gösterdi ve 46,54 milyon ton oldu. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı 0,63 dolar/kg şeklinde gerçekleşti.

Söz konusu raporda ayrıca ihracat pazarlarında durağanlığın sürdüğü kaydedildi. Buna rağmen inşaat malzemesi ihracatı uzun zaman sonra geçen senenin aynı dönemine göre artış gösterdi. Haziran'da da çalışma gün sayısının azalmasıyla ihracat performansının zayıflayacağı öngörülüyor.

İHRACAT BİRİM FİYATLARI GERİLEDİ

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı 2024 Mayıs'ta bir önceki nisan ayının üzerinde performans gösterdi. Geçen senenin mayıs ayına göre ise miktar ve değer olarak daha çok artışlar yaşandı. Birim fiyatları ise gerileme gösterdi.

2024 Mayıs'ta toplamda 8 alt ürün grubunun yedisinde ortalama ihracat birim fiyatları 2023 Mayıs'a göre düşük gerçekleşti. Emtia fiyatlarında yaşanan düşüşler bu gerilemede belirleyici oldu.

 

Emekliye ek zamda en yeni kulis bilgileri sızdı! Hem net rakam hem de tarih verildi!

Konkordato başvuruları 2024'ün ilk 6 ayında geçen yılın tamamındaki sayıyı aştı! İlk sırada inşaat sektörü var!

Altın fiyatlarında peş peşe deprem! İşte son dakika gram, tam, yarım, çeyrek altın fiyatları 14 Temmuz 2024!


Geri Dön