Sektörel

İnşaat malzemesi sanayi endeksi Haziran ayında 71,10 puana düştü!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Haziran 2023 sonuçlarına göre Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,35’lik gerilemeyle 71,10 puana düştü. Merakla beklenen rapora göre depremin olumsuz etkilerini ve seçimlere ilişkin belirsizlikleri büyük ölçüde geride bırakan inşaat malzemesi sanayisi Haziran'da çalışma gün sayısındaki önemli düşüşe takıldı

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli şekilde yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Haziran 2023 sonuçları resmen açıklandı. 

Merakla beklenen rapora göre depremin olumsuz etkilerini ve seçimlere ilişkin belirsizlikleri büyük ölçüde geride bırakan inşaat malzemesi sanayisi Haziran'da çalışma gün sayısındaki önemli düşüşe takıldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ekonomide rasyonel zemine geri dönüşün güven ve beklentiler üzerinde yaratmış olduğu iyimserlik de Haziran'da yerini temkinli bir durağanlığa bıraktı.

Mevsimselliğin sektöre katkısı sınırlı oldu

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği raporuna göre; Haziran'daki çalışma gün sayısının azlığı sebebiyle sınırlanan Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,35’lik gerileme gösterdi 71,10 puana düştü. Yine verilen detaylara göre, iç satışlar, üretim, ihracat ve cirolar Haziran'da durağanlaşırken, mevsimselliğin sektöre katkısı da sınırlı oldu. Bileşik Endeks 2023'ün ilk yarısında dalgalı ve durağan eğilim içinde kalırken, yılın ikinci yarısındaki performansın büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullar tarafından belirleneceği belirtildi.
 
Söz konusu rapora göre Haziran'daki çalışma gün sayısının azalması, faaliyetleri de olumsuz şekilde etkiledi. Yine verilen detaylara göre, Haziran ayındaki mevsimsellik de endekse olumlu katkı sağladı. Paylaşılan detaylara göre, söz konusu tüm bu gelişmeler sonucu Haziran'da alt faaliyet gruplarında sınırlı hareketler gerçekleşti. Çalışma gün sayısındaki önemli düşüşe rağmen ihracat ve üretimdeki artış da dikkat çekici olurken, Faaliyet Endeksi Haziran'da bir önceki aya göre 0,2 puan azaldı ve 137,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Seçimler sonrası belirsizliklerin en aza inmesi ve ekonomide rasyonel politikalara dönüş tercihleri de Faaliyet Endeksi’ni olumlu şekilde etkiledi.

Güven Endeksi yurt içinde geriledi, ihracat pazarında yükseldi 

Ekonomi çevreleri tarafından da dikkatle izlenen ve merakla beklenen Türkiye İMSAD raporuna göre; Mayıs'ta belirgin bir yükseliş gösteren Güven Endeksi Haziran'da yeniden sınırlı ölçüde geriledi. Söz konusu raporda, ekonomide rasyonel zemine geri dönüş tercih edilmesine rağmen, güvenin desteklenmesi amacıyla uygulamaların görülmesi gerektiği bildirildi. Buna göre Güven Endeksi Haziran'da bir önceki aya göre 0,47’lik düşüş göstererek 34,23 puana indi. Yurtiçi pazarlarda güven Haziran'da sınırlı ölçüde azalırken, ihracat pazarlarına olan güven sınırlı ölçüde yükseldi. Söz konusu bu rapora göre ekonomi politikalarında rasyonel zemine geri dönüş hedefi de ilk aşamada olumlu şekilde karşılandı. Fakat Haziran'da döviz kurları, maliyetler ve faizler tarafında önemli artışlar yaşanmasının faaliyetlere etkisi sınırlayıcı oldu. Haziran'da çalışma gün sayısının azalması ile bu etkinin tam olarak görülemediği, önümüzdeki aylarda politikaların etkilerinin daha net hissedileceği kaydedildi.

Beklentilerde iyileşme haziran ayında durağanlaştı     

Söz konusu rapora göre, Haziran'da düşüş gösteren bir diğer alan da Beklenti Endeksi oldu. Verilen detaylara göre, ekonomide rasyonel zemine dönüş hedefi beklentileri olumlu şekilde etkiledi. Fakat Haziran'da döviz kurları, faizler, ücretler, vergilerdeki artış beklentisi ve maliyetlerdeki artışların olası enflasyonist ve işleri yavaşlatıcı etkileri, beklentileri de sınırladı. Söz konusu beklenti Endeksi’ni etkileyen en önemli unsur da seçimlerin tamamlanması ve seçimler sonrasına ilişkin siyasi ve ekonomik belirsizliklerin azalması oldu. Fakat ekonomide rasyonel zemine geri dönüş uygulamaları Haziran'da beklentileri tam olarak etkilemedi. Haziran'da döviz kurları, faizler, ücretler, vergiler ve diğer maliyetlerdeki artışlar beklentileri de sınırladı. Tüm bu etkenler göz önüne alındığında, Beklenti Endeksi Haziran'da bir önceki aya göre 0,1 puan azaldı.  Böylece Beklenti Endeksi, Haziran'daseçim sonrası döneme ilişkin olarak durağan bir tepki gösterdi. Yine paylaşılan detaylara göre, alınan iç ve dış siparişlerde artışlar yaşanırken, önümüzdeki döneme ilişkin üretim, yatırım ve istihdamda büyümeler de öngörüldü.    

GYODER'den depreme karşı akıllı kentler için KÖİ modeli önerisi!

İstanbul Finans Merkezi’nin ticari alanlarının kiralanmasına yönelik anlaşma yapıldı!

Deprem, pandemi ve tatil maliyetleri yazlık talebini katladı: Sayfiyelerde altın çağ!