İnşaat malzemesi sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 7,2 arttı!
Türkiye İMSAD Mayıs Ayı Sektör Raporu’na göre inşaat malzemesi sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 7,2 arttı. İnşaat malzemesi sanayi üretimi mart ayında da artmaya devam etti.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Mayıs Ayı Sektör Raporu yayınlandı. Buna göre inşaat malzemesi sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 7,2 arttı. İnşaat malzemesi sanayi üretimi mart ayında da artmaya devam etti. 2016 yılı Ocak-Mart döneminde sanayi üretimi 2015 yılı Ocak-Mart dönemine göre yüzde 7,2 artış gösterdi. Yılın ilk üç aylık döneminde en yüksek üretim artışı görülen üç ürün grubu metalden kapı ve pencereler, çelik boru ve profiller ile fırınlanmış tuğla ve karo ürünleri oldu. Hazır beton, boyalar, merkezi ısıtma radyatörleri, çimento, kireç ve alçı ile inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’un üzerinde artış gösterdi. 2016 yılı mart ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretimi bir önceki yılın mart ayına göre ağırlıklı ortalama olarak yüzde 3,7 arttı. İnşaat malzemeleri sanayi mart ayında geçen yılın mart ayının üzerinde sanayi üretimi gerçekleştirdi. Mart ayında izlenen 26 üründen 20’sinde üretim geçen yılın aynı dönemine göre yükselirken, 6 üründe ise üretim geçen yılın altında kaldı. Mevcut inşaat işleri seviyesi mayıs ayında 2,0 puan geriledi.
İlk çeyrekteki yapı ruhsatları yılın geri kalanı için umut verdi 2016 yılı ilk çeyrek döneminde verilen yapı ruhsatları bina sayısında yüzde 28,0 artış yaşandı. Mayıs 2016 Sektör Raporu’na göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların 2016 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre artış yaşandı. Artışlar bina sayısında yüzde 28,0, yüzölçümünde yüzde 31,6, değer olarak yüzde 38,5 ve daire sayısında yüzde 34,7 oranında oldu. Yapı ruhsatı verilen binaların 2016 yılı Ocak-Mart aylarında toplam yüzölçümü 52,1 milyon metrekare olurken, bu rakamın 28,2 milyon metrekaresini konut, 13,0 milyon metrekaresini konut dışı ve 10,8 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanı oluşturdu. Kullanma amacına göre, 37,9 milyon metrekare ile en yüksek paya iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip olurken, bunu 3,2 milyon metrekare ile ikamet dışı diğer binalar izledi. Toplam 248 bin 925 dairenin 223 bin 421’i özel sektör, 21 bin 229’u devlet sektörü ve 4 bin 275’i yapı kooperatifleri tarafından alındı. Daire sayılarına göre verilen yapı ruhsatlarında ise İstanbul 67 bin 543 adet ile en yüksek paya sahip olurken, 18 bin 160 adet ile Ankara ikinci ve 15 bin 129 adet ile İzmir üçüncü sırada yer aldı.
Milliyet
Haber Taraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Mayıs ayında artışını yavaşlayarak sürdürmüştür. Endeks Mayıs ayında 0,3 puan artmış ve 100 puan seviyesinin üzerinde kalmıştır.
Bileşik Endeks Mayıs ayında da faaliyetlerdeki artışın etkisi ile yükselmiştir. Mevsimsellik ve canlanan iç talep faaliyetleri olumlu etkilemiştir. Buna karşın güven endeksi gerilerken, beklenti endeksindeki iyileşme yavaşlamıştır. Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks farklı gelişme göstermiştir. Faaliyet Endeksi Mayıs ayında en çok artan alt endeks olmuştur. Ancak artış hızı yavaşlamaktadır. Mevsimsellik etkisi azalarak sürmektedir. Güven endeksi Mayıs ayında gerilemiştir. Hükümetin kurulmasına rağmen güven endeksi gerileme göstermiştir. Beklenti endeksinde ise oldukça sınırlı bir artış olmuştur. Genel ekonomik beklenti gerilerken, iç ve dış pazara dönük beklentiler durağanlaşmış, buna karşın üretim ve yatırım beklentilerinde artış sürmüştür.
Faaliyetlerde Artış Yavaşlayarak Sürüyor; Mevsimsellik Etkisi Azalıyor
Faaliyetler Mayıs ayında artışını yavaşlayarak sürdürmüştür. Mevsimsellik etkisi faaliyet artışını desteklemektedir. Faaliyet endeksi Mayıs ayında 1,1 puan artmıştır. Mayıs ayında faaliyet endeksi geçen yılın Mayıs ayı faaliyet endeksinin 1,9 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Mayıs ayında faaliyetler farklı gelişmeler göstermişlerdir. Yurtiçi satışlarda Mayıs ayında bir önceki aya göre hızlı artış sürmüştür. İhracat Mayıs ayında çok sınırlı bir artış göstermiştir. Üretim bu kez sadece iç satışlardaki artışa bağlı olarak yine hızla yükselmiştir. Satışların ciroya dönüşümü ise yavaşlamıştır. İç talepteki canlanma faaliyetleri Mayıs ayında da olumlu etkilemiştir. Faaliyetlerdeki artış yılın ikinci çeyreğinde sürmektedir. Ancak mevsimsellik etkisi azalırken, Ramazan ayı ve uzun Bayram tatili faaliyetleri yavaşlatacaktır.
Yeni Hükümetin Kurulmasına Rağmen Güven Endeksi Geriledi
Güven endeksi Mayıs ayında sınırlı ölçüde gerilemiştir. Güven endeksi son aylardaki durağan eğilimini sürdürmektedir. Mayıs ayında oluşan koşullar güven üzerinde önemli değişiklikler yaratmamıştır. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıf kalmaktadır. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise durağan kalmıştır. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven sınırlı ölçüde gerilemiştir. İhracat pazarlarına yönelik güvende ise sınırlı bir artış olmuştur. Yeni hükümetin kurulmuş olmasına karşın güven durağan kalmıştır.
Beklentiler Durağanlaştı
Beklentiler Endeksi durağanlaşmıştır. Faaliyetlere ilişkin beklentiler sınırlı ölçüde artarken, genel ekonomiye ilişkin beklentiler yeniden zayıflamış, pazarlara ilişkin beklentiler ise değişmemiştir. Böylece beklenti endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre sadece 0,2 puan artmıştır. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde Nisan ayından sonra Mayıs ayında da sınırlı bir gerileme yaşanmıştır. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler ise değişmemiştir. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi sipariş beklentilerinde yaşanan hızlı artış ise Mayıs ayında durmuştur. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise değişmemiş ve zayıf kalmıştır. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise en hızlı artış gösteren kalem olmuştur.
Taraf
Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) ilk çeyrek gerçekleşmelerinin ardından yılsonu için iç pazar büyüme beklentisini yüzde 3-3.5 olarak hafif yukarı revize ederken; ihracatta sert gerileme yaşanan sektörde başlayan tahsilat sorunu ise risk yaratıyor.
İnşaat malzemeleri sektörü 2015 sonu itibariyle toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne ve 1.5 milyon kişilik istihdama sahip.
İMSAD tarafından düzenlenen ve yılın ikinci yarısına ilişkin beklentilerin ele alındığı "Gündem Buluşmaları" toplantısında konuşan İMSAD Başkan Vekili Oktay Alptekin, "İlk çeyrekte GSYH yüzde 4.8, inşaat sektörü ise yüzde 6.6 büyüdü. Geçen yıl ötelenen projeler bu yıl biraz daha hızlanmış görünüyor. Yapı ruhsatlarında da yüzde 32 artış olmuş. Bu geleceğe umutla bakmamıza yol açıyor" dedi ve ekledi:
"İlk çeyrekte inşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 7.2 büyümüş. İç pazardaki artış ise yüzde 13. Ancak enflasyondan arındırıldığında büyüme yüzde 5'in altında. Fakat iç pazardaki olumlu gelişmeleri ne yazık ki ihracatta göremiyoruz" dedi.
Toplantıda verilen bilgiye göre, İMSAD bu yıl için daha önce yüzde 2.5-3 olarak açıkladığı yılsonu iç pazar büyüme
beklentisini ilk çeyrek verilerinin ardından yüzde 3-3.5 olarak hafif yukarı revize etti.
İMSAD verilerine göre, inşaat malzemesi sektörü 2015 sonu itibariyle 44.5 milyar dolar iç pazar, 17 milyar dolar da
ihracat olmak üzere toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip.
Sektörün Türkiye'nin toplam ihracatında ise yüzde 11.8 payı bulunuyor.
Sektörün başlıca ihracat pazarları konumundaki Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya'da olumsuz siyasi gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşün altyapı ve inşaat faaliyetlerinde azalmaya neden olduğunu belirten Alptekin, "İhracatımız gerilemeye devam ediyor. İhracat ilk çeyrekte yüzde 15.6 kayıpla ile 3.76 milyar dolara indi. 2014 yılında 21 milyar dolar olan ihracat geçen yıl 17 milyar dolara inmişti. Bu yıl daha da aşağı inecek görünüyor" dedi ve ekledi:
"Müşteri portföyümüzün önemli bir kısmını yurtdışı projeler oluşturuyor. Türk müteahhitlerin yurtdışında aldıkları işlerde ciddi azalma var. Çevremizdeki pazarlardaki olumsuz gelişmeler yeni proje alınmasını engelliyor. Geçen yıl ilk çeyrekte 3 milyar dolar proje alınmışken bu yıl 1 milyar dolarlık proje alınabildi. Bu da endişe verici bir gelişme."
Toplantıda konuşan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Başkanı Can Fuat Gürlesel'in verdiği bilgiye göre, geçen yıl 17 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu yılı ise 15 milyar dolar seviyelerinde ihracatla kapatması bekleniyor. Söz konusu beklenti, önceki yıla göre ihracatta yüzde 12 civarı düşüşe işaret ediyor.
Diğer yandan sektörde tahsilat sıkıntısı riskine de dikkat çeken Alptekin, "Sektörde tahsilat süreleri uzadı.
Ayrıca müteahhit kaynaklı batık alacaklar doğmaya başladı. Sektörde bir tahsilat sorunu var" diye konuştu.
Dünya
Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), ilk çeyrek gerçekleşmelerinin ardından yılsonu için iç pazar büyüme beklentisini yüzde 3-3.5 olarak hafif yukarı revize ederken sektörün ihracatta sert düşüş yaşadığını ve tahsilat konusunun risk oluşturduğunu belirtti. İMSAD verilerine göre, inşaat malzemesi sektörü 2015 sonu itibariyle 44.5 milyar dolar iç pazar, 17 milyar dolar da ihracat olmak üzere toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip. Sektörün Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde 11.8 payı bulunuyor. Sektör bu yıl ihracatta yüzde 12 düşüş bekliyor. İnşaat malzemeleri sektörü 2015 sonu itibariyle toplam 61.5 milyar dolar pazar büyüklüğüne ve 1.5 milyon kişilik istihdama sahip.
Cumhuriyet
Haber Adana Refleks Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Mayıs Ayı Sektör Raporu yayınlandı. Buna göre inşaat malzemesi sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 7,2 arttı. İnşaat malzemesi sanayi üretimi mart ayında da artmaya devam etti. 2016 yılı Ocak-Mart döneminde sanayi üretimi 2015 yılı OcakMart dönemine göre yüzde 7,2 artış gösterdi. Yılın ilk üç aylık döneminde en yüksek üretim artışı görülen üç ürün grubu 'metalden kapı ve pencereler', 'çelik boru ve profiller' ile 'fırınlanmış tuğla ve karo ürünleri' oldu. Hazır beton, boyalar, merkezi ısıtma radyatörleri, çimento, kireç ve alçı ile inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'un üzerinde artış gösterdi.
Adana Refleks