27 / 04 / 2024

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

Türkiye'nin inşaat malzemesi sanayi üretimi Kasım 2023 yılında, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 8,4 yükseliş gösterdiği açıklandı.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu'nun Ocak 2024 sonuçlarını duyurdu. Bu rapora kapsamında inşaat alanındaki büyüme kasım ayında da devam etti. Bu süreçte, Kasım 2023'te senelik bazda yüzde 8,4 büyüme görülürken, üretim 22 alt sektörün 14'ünde arttı, 8'inde gerilediği kaydedildi.

OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YÜKSELİŞ YÜZDE 6,1 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

İnşaat malzemesi sanayi üretimi Ocak-Ekim 2023 döneminde ise senelik bazda yüzde 6,1 büyüdü. Bu dönemde en yüksek üretim artışı yüzde 33,4 ile metalden yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Metal kapı ve pencereler üretimi ise yüzde 32,7 kadar yükseldi.

Üretim artışı da ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 21,9, hazır betonda da yüzde 15,4 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde üretimde en yüksek gerileme yüzde 12,7 ile inşaat camlarında yaşanırken, onu yüzde 12,1 ile seramik kaplama malzemesi takip etti.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

Mevcut işler seviyesi, son yılların en yüksek seviyesine kadar çıktı. Rapora göre, mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir artış gösterdi. Bu kapsamda ocakta mevcut işler seviyesi bir önceki aya göre 8,2 puan gibi önemli bir artış yaşadı. Bu süreçte mevsimselliğin yeni işler üzerindeki etkisi çok sınırlı kaldı. Böylece yeni yılın ilk ayında mevcut işler seviyesi son yılların en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

YENİ SİPARŞLER 5,2 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ

Alınan yeni iş siparişleri 2023'ü gerileme eğiliminde kapatırken, yeni yılın ilk ayında önemli bir artış gerçekleşti. Bu bağlamda yeni alınan siparişler endeksi 2024 Ocak'ta bir önceki aya göre 5,2 puan arttığı kaydedildi. İnşaat sektörü yeni ekonomi politikaları sonucu sektörde oluşacak yeni arz/talep dengeleri ile yeni maliyet/fiyat seviyelerini görmeye başladı. Geçen sene en düşük seviyesinde kapatan reel kesim güven endeksi, geçen ay yeniden 100 puanın üzerine çıktı.

İnşaat sektörünün ve projelerin önünü açacak yeni düzenleme!

Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesinin tamamlanma seviyesi yüzde 70 oldu!

İMO'dan kan donduran deprem uyarısı: 'İzmir ikinci Hatay olabilir'

Deprem bölgesinde hafif yapı çağrısı: Hafif yapıların kullanılması yıkımı azaltıyor!


Geri Dön