23 / 12 / 2024

İnşaat malzemesi sanayii Türkiye'nin ihracat lideri oldu!

İnşaat malzemesi sanayii Türkiye'nin ihracat lideri oldu!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ( İMSAD ) Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye inşaat malzemesi ihracatının aynı dönem içinde yaklaşık 21.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti...



Türkiye'nin 2013 yılı ihracatının 151.7 milyar dolan bulduğunu belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Dündar Yetişener, Türkiye inşaat malzemesi ihracatının aynı dönem içinde yaklaşık 21.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi olarak belirlenen 500 milyar dolar ihracatın yüzde 20'sini, yani 100 milyar dolarını dernek olarak inşaat malzemesi ihracatıyla karşılamayı hedeflediklerini belirten Yetişener, "Üretim ve ihracat rakamları da göstermektedir ki. inşaat malzemesi sanayii Türkiye'nin gerçek ihracat lideri oldu" şeklinde görüş bildirdi. 


Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla toplam inşaat harcamalarının 2013'ün aynı dönemine göre cari fiyatlarla yüzde 18.1 oranında arttığım aktaran Dündar Yetişener, bu artışın 38.71 milyar TL olarak gerçekleştiğini söyledi. Bunun içinde kamunun inşaat harcamalarının yüzde 17.9 artarak 14.85 milyar TL'ye çıktığım ifade eden Yetişener, "Özel sektör inşaat harcamaları ise cari fiyatlarla yüzde 18.2 oranında artarak, 23.87 milyar TL'ye yükseldi. 2014 yılının geri kalan döneminde ise kamu harcamalarının yavaşlayarak sürmesi ve özel sektör inşaat harcamalarının temel belirleyici olması bekleniyor" dedi. 

Dündar Yetişener, 2014 yılının OcakTemmuz döneminde sektör ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3'lük artışla 12.7 milyar doları bulduğu bilgisini verdi, bu yılın ilk yedi ayında inşaat malzemeleri ihracatının iyi bir performans gösterdiğini ileten Yetişener, "Avrupa Birliği'ndeki toparlanmayla birlikte, Türkiye'nin inşaat malzemelerindeki ihracat artışının, yılın ikinci yarsında ivme kazanması bekleniyor" tespitini yaptı. 

"İhracatın ithalatı karşılama oranı arttı, dış açık vermiyoruz" İthalatının ise bu yılın ilk yedi ayında 2013'ün aynı dönemine göre, yüzde 11.5 düşerek, 5.4 milyar dolara gerilediğini dile getiren Dündar Yetişener, sektörün dış açık vermediğini ifade etti. Yetişener, "İnşaat malzemeleri üretimi ve ihracatının arttığı, ithalatın ise gerilemeye devam ettiği 2014 yılında, sektörün Türkiye'nin dış ticaretine yaptığı olumlu katkı bir kez daha güncellendi. Sektörümüzde ihracatın ithalatı karşılama oranı her geçen gün biraz daha artıyor. Dış ticaret açığı vermeyen güçlü bir yapıya sahibiz " yorumunu yaptı. 


"Çevresel etkileri gözetecek ürünler tercih edilmeli" İnşaat malzemelerinin kullanıcı sağlığını tehlikeye atmayacak nitelikte olanlardan seçümesi gerektiğini anlatan Dündar Yetişener, "Enerji, su ve atık ayak izini en alt seviyede tutacak ürünlerin tercih edilmesi ve bu standartlar konusunda yapılacak düzenlemeler sektörün gelişmesi için atılması gereken önemli adımlardır" açıklamasında bulundu. 


Türkiye'de henüz yürürlükte olmayan yönetmeliklerin uygulamaya konulması gerektiğini savunan Yetişener, bu yönetmeliklerin sektörde sürdürülebilirlik ve sistemlerin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynayacağım öne sürdü. İnşaat malzemeleri sektörü üretim süreçlerinin, genel olarak yoğun enerji tüketimine dayalı olduğunu ifade eden Yetişener, "Bu nedenle sektörün enerji tüketimindeki yoğunluğunun azaltılması ve buna bağlı olarak üretim maliyetlerinin azaltılması, sektörünüzün küresel rekabette güçlenmesine katkı sağlayacak önemli konulardan bir diğeri" değerlendirmesini yaptı. 


Ar- Ge bütçelerinin çok yüksek olmasının da şirketleri daha düşük bütçeli ürün geliştirme faaliyetlerine ve yenilikçi ürün çözümlerine yönelttiğini belirten Dündar Yetişener, bu alanda üniversite-sanayi işbirliğinin yapılmasını önerdi. 


Dünya Sektörel Ek


Geri Dön