İnşaat mühendisleri askeri tesisleri şehir merkezlerinden taşımalı!
Yurt içi ve yurtdışı seyahatlerinde belki de mesleğim olduğu için en çok araziler, arsalar ve yerleşkeler dikkatimi çekiyor. Ama önemli bir konuda acaba neden sorusunu hep kendi kendime sormuşumdur.
Yurt içi ve yurtdışı seyahatlerinde belki de mesleğim olduğu için en çok araziler, arsalar ve yerleşkeler dikkatimi çekiyor. Ama önemli bir konuda acaba neden sorusunu hep kendi kendime sormuşumdur.
Şehir merkezindeki askeri tesisler, Türkiye'nin her yerinde en elverişli, kullanışlı ve değerli araziler, arsalar askeri bölgelere ayrılmış olduğu dikkati çekiyor. Ankara'da, İstanbul'da İzmir'de saymakla bitmeyecek kadar askeri tesisler şehir merkezlerinde konumlanmış.
Gelişmiş başka ülkelerde bu durumla karşılaşmak pek mümkün değil.
Bana göre zorunluluklar ve ülke güvenliği gerektiren yerler hariç. Tüm askeri tesisler şehir dışarısına çıkartılmalıdır.
Askeri eğitim tesislerinin yaşam alanlarının merkezinde olmaması gerekir. Şehir dışına taşımanın yanı sıra az gelişmiş illere ve ilçelere taşınarak o yerin gelişini sağlanabilir.
Mesela Ankara'yı örnek verirsek; Keçiören'de, Çayyolu'nda, Sincan'da, Etlik' te, Altındağ'da, Pursaklar' da, Etimesgut'ta, Yenimahalle' de, Ahlatlıbel'de, Bahçeli de, GOP'da, Dikmen'de, Çankaya'da vb... önemli yerleşim yerlerinde Orduevleri, eğitim tesisleri, sosyal tesisler ve lojmanlar.
Çok çok büyük araziler bu amaçlar için kullanılıyor. .
Özellikle büyükşehirdek askeri tesisler ve birlikleri ivedilikle şehir dışına çıkar-tılmasında ekonomik, yerleşim, güvenlik ve şehir yapılanması açısından çok daha iyi olacağı düşünülmelidir. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında yapılan bir çalışma mevcut. Sıkışan tesislerin taşınması. Bu çalışma çok önemli fakat pek faaliyet görülmemektedir, uygulamaya hız verilmelidir. Yine bu tesislerin gelişmemiş illere taşınması ile bölgeye ticari hareketlilik ve istihdam sağlanacaktır.
Aynca şehrin gelişmesinin ve yapılanmasının önündeki büyük engel mania planıdır. (Mania planı: Hava araçlannın geçişlerinin engellenmemesi için düzenlenen yüksekliğe ilişkin imar planıdır.) Askeri hava tesisleri birçok şehrin mer-" kezinde kalmış durumda. Buradan kalkıp inen helikopterlerin yaptıklan gürültü ve eğitim amaçlı kullanılması şehrin üzerinde yoğun hava trafiği oluşturuyor.
Şehir içinde hoş olmayan görüntüler ve tehlikeler oluşabiliyor.
Ayrıca askeri tesisler şehir içinde olması nedeniyle modernize yapılamıyor. Taşıma işleri bu tesisler içinde iyi olacaktır.
Yine bazı şehirlerimizdeki yerleşim yerleri ve kamu kuruluşlarının üzerinde kalan hava eğitim sabahlan ivedilikle şehir dışına taşımalıdır. Yaşam alanlarına bu yakışmıyor. Ancak buradan boşalan yerler kesinlikle konutlara, iş merkezlerine, alışveriş merkezlerine tahsis edilmelidir.
Çoğunluğun yeşil alan ve meydan olmak koşulu ile kısmi olarak yerleşmeye açılmalıdır. Tüm Türkiye de bu alanlar kendi şehirlerine, bölgelerine nefes aldırarak yeşil alanları çok çok artıracaktır.
Hükümetler bu konuyu her zaman gündemde tutmalıdırlar.
Zafer / Battal Yıldız