İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanları Toplantısı yapıldı!
İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanları Toplantısı yapıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yüzgeç "Teknoloji fakülteleri adı altında eğitim fakültelerinden dönüştürülen mühendislik fakültelerinin durumunu değerlendirmek gerekir" dedi...
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, teknoloji fakülteleri adı altında eğitim fakültelerinden dönüştürülen mühendislik fakültelerinin irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Mevcut bölümler daha iyileştirilmeden, mevcut altyapı güçlendirilmeden farklı kanallardan mühendis unvanıyla topluma, piyasaya mezun verilmesi, insan yetiştirilmesi son derece sakıncalı" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen "İnşaat Fakülteleri Bölüm Başkanları" toplantısı, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde başladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yüzgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıda mühendislerin eğitim alanındaki sorunları ve çözüm yollarını tartışacaklarını söyledi. Mühendisliğin ve toplumun geleceği açısından bu tür toplantıları önemsediklerini vurgulayan Yüzgeç, toplantıdan çıkacak sonuçları kamuoyuyla, meslektaşlarıyla ve ilgili bakanlıkla paylaşacaklarını bildirdi.
Mühendislik eğitiminde ciddi sorunlar bulunduğunu savunan Yüzgeç, mühendisliğin bir formasyon eğitimi olduğunu, bu eğitimin de sadece bir hocanın ders vermesi, ilgili kişilerin sınavlardan geçerek mezun olmaları ya da diploma almalarıyla sınırlı olmadığını kaydetti. Formasyonu sağlayacak eğitim kurumlarının, müesseselerin oluşturulması gerektiğine işaret eden Yüzgeç, şunları söyledi:
"Teknoloji fakülteleri adı altında eğitim fakültelerinden dönüştürülen mühendislik fakültelerinin durumunu değerlendirmek gerekir. Çeşitli ek dersler ile teknik eğitim fakültelerinden mezun olanlara mühendislik unvanı kazanmaları imkanı verilmesi meselesinin değerlendirilmesi gerekir. Bunlar bizim için mühendislik eğitimine yanlış yaklaşımlar. Mevcut bölümler daha iyileştirilmeden, mevcut altyapı güçlendirilmeden farklı kanallardan mühendis unvanıyla topluma, piyasaya mezun verilmesi, insan yetiştirilmesi son derece sakıncalı."
- "Niteliksiz mühendisler, topluma ağır bedel ödetir"
Mühendislik mesleğinin doğrudan toplumu, insan hayatını, ülke kaynaklarını etkilediğine dikkati çeken Taner Yüzgeç, mühendisin attığı imzanın, projelerinin, hesaplamalarının doğrudan insan hayatını etkilediğini ifade etti. Bu açıdan iyi mühendis yetiştirmenin son derece önemli olduğunun altını çizen Yüzgeç, mühendisliğin tıp doktoru gibi ömür boyu eğitim gerektirdiğini belirtti.
Mühendislik eğitiminin temelinin sağlam olması gerektiğini anlatan Yüzgeç, şöyle konuştu:
"Mühendislik eğitimi, 4-5 yıllık dönemde mühendislik kültürünün, felsefesinin, problemlere yaklaşımının ve çözüm yöntemlerinin öğretildiği temel eğitimdir. Ek derslerle, ilave sınavlarla verilebilecek bir unvan değildir. Bu işe hevesli, kendisini yetiştirmiş, temel eğitimi almış kişilerce yapılmalı. Niteliksiz eğitim almış kişiler tarafından yapılan üretimin, denetimin, her türlü mühendislik faaliyetinin nitelikleri sorgulanır. Sonuçları ne yazık ki ister doğal olaylar sonucunda olsun, ister heba edilen kaynaklar açısından olsun topluma ağır bedeller ödettirebilecek hususlara sahiptir."
İnşaat fakültelerinden 53'ü bölüm başkanı, 60'tan fazla akademisyenin katıldığı ve 2 gün sürecek toplantıda, inşaat mühendislerinin eğitim alanındaki sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak.
AA