Sektörel

İnşaat patronları 2013’ten umutlu!

İyisiyle kötüsüyle bir yılı daha geride bırakmaya sayılı günler kaldı. İnşaat patronları 2013’ten umutlu. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasaları adeta hepsine umut ışığı oldu. İşte inşaat devlerinin 2013 beklentileri…

2013 yılına sayılı günler kaldı… İnşaat patronları 2012’nin zor bir yıl olduğu konusunda fikir birliği içindeler. Rakamlar da bu iddiaları doğrular nitelikte… TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2010 yılında yaklaşık 360 bin, 2011 yılında 419 bin,  2012’nin ilk 6 ayında ise 200 bin adet konut satışı gerçekleşti. Aynı dönemde İstanbul’da gerçekleşen satışlara bakıldığında 2010 yılında 78 bin, 2011 yılında 84 bin ve 2012’nin ilk 6 ayında ise 43 bin adet konut satışı gerçekleşti. Bu rakamlar tapu idaresinde gerçekleşen konut satış adetlerini içeriyor. İnşaat yatırımcıları yılın son 4 ayında satışların ilk 8 aya göre ciddi artış gösterdiğini söylüyor. 



İstanbul’da 300 bin satılık konut var

İstanbul’da her yıl 130 bin civarında yeni konut ihtiyacı doğuyor. Şu anda İstanbul’daki satılık konut sayısının 200 ile 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. TÜİK verilerine göre 2012 birinci çeyrekte 141 bin 347 adet inşaat ruhsatı alındı.  ikinci çeyrekte ise inşaat ruhtası alan konut sayısı 206 bin 256. Buna göre ikinci çeyrekte yapımına yeni başlanan konut sayısında ise yüzde 24.8 oranında artış görülüyor. 



İkinci çeyrekte satışlar düştü

Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilere göre, bu yılın ikinci çeyreğinde satılan konut sayısı 106 bin 35 oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik düşüşe denk geliyor. 


Satış rakamları her ne kadar çok iç açıcı değilse de, 2012 yılı inşaat sektöründe geleceğe umutla baktıracak birçok gelişmenin de yaşandığı bir yıl oldu… Mütekabiliyet Yasası, Kentsel Dönüşüm,  2B ve daha birçok kamu yatırımı… İşte inşaat patronlarının 2013 beklentileri….




"Konut sertifikası inşaatçıyı da konut alıcısını da rahatlatacak"

Üzerinde çalışılan konut sertifikası tebliğinin hem sektör oyuncularını hem de konut satın almak isteyenleri rahatlatacak bir uygulama olduğuna dikkat çeken Varyap Ceo’su Erdinç Varlıbaş, uygulamanın Türkiye genelinde müşteri tabanını genişleteceğini ve daha çok insana ulaşmayı sağlayacağını söyledi. Varlıbaş, “Müşteriler ev sahibi olmak için yüklü miktarlar biriktirmeye gerek olmadan, kendi bütçesi doğrultusunda sertifika satın alarak kazançlı projelerde kar edebilecek” dedi. 




"Yabancıya satış büyük potansiyel oluşturacak"

2012’nin inşaat sektörü açısından oldukça zor bir yıl olduğunu belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, satışları artırmak için kampanyalar düzenlemek zorunda kaldıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet ve 2B yasalarının 2012’ye damga vuran gelişmeler olduğunu vurgulayan Elmas, gelişmelerin esas yansımasını 2013 ve sonrasında görüleceğini ifade etti. 




"Konut kredileri faiz oranlarındaki düşüş konuta olan talebi artıracak"

2013 yılında inşaat sektöründe yaşanacak büyümenin genel ekonomideki büyümenin üzerinde seyir edeceğini söyleyen Çalık GYO Genel Müdürü Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, özellikle mütekabiliyet yasası ile yabancı yatırımcının Türkiye’ye aktaracağı kaynak ve iç dinamikleri hareketlendirecek kentsel dönüşüm ile inşaat sektörünün oldukça hareketli bir yıl geçireceğini belirtti. Konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüşlerin 2013 yılında konuta olan talebi canlandıracağını vurgulayan Yetgin, konut almak için en doğru zaman olduğunu ifade etti. 




"Sektör desteklenirse kayda değer bir büyüme yaşanır"

Orta Vadeli Program’a (OVP) göre Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüyeceğini, inşaat sektörünün de 2013’te buna paralel olarak büyüyeceğinin altını çizen Soyak Holding Ceo’su Dr. Emre Çamlıbel, bu süreçte sektör desteklenirse kayda değer bir büyüme gösterir dedi. Çamlıbel, “Bu önümüzdeki dönemde konutlara getirilmesi düşünülen KDV artışı uygulaması, konutlara uygulanan harçlar ve dolaylı vergiler, müktesep hak, maketten satışa getirilen kısıtlamalar, senetli satışın kısıtlanması, konutun Tüketiciyi Koruma Kanunu’na dahil olması, mütekabiliyette yabancıların oturma hakkı gibi konuları çok konuşacağız. İşte bu alanlarda inşaat sektörü desteklenirse, sektörde kayda değer bir büyüme kaydederiz “ diye konuştu. 




"Ticari gayrimenkule olan talep artacak"

Önümüzdeki 2-3 yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de çok aktif olacağını belirten Esas Gayrimenluk Yönetici Ortağı Kazım Köseoğlu, 2013’te ticari gayrimenkule olan talebin artacağını vurguladı.  Yabancıya vize gibi kolaylıklar getirilirse satışların daha da artacağını ifade eden Köseoğlu, 2014’ü Avrupa’nın toparlandığı, yabancı yatırımcıların daha çok arttığı önemli bir milat olarak gördüklerini açıkladı. Köseoğlu 2013, 2014’e ön hazırlık gibi olacak dedi. 




"Doğru hamlelerle büyük potansiyel olağanüstü bir güce dönüşebilir"


Önümüzdeki süreçte konuta olan talebin artacağını söyleyen Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, biriken talebin yeni fırsatları da beraberinde getireceğini vurguladı. İnşaat sektörünün son yıllarda ciddi büyüme kaydettiğini ve doğru hamlelerle sektörün taşıdığı büyük potansiyelin olağanüstü bir güce dönüştürülebileceğinin altını çizen Yılmaz, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemelerle 2013’te daha iyi satış grafikleri yakalanacağını belirtti. 




"Yatırım yapılabilir notu sektöre rahat bir nefes aldıracak"

Fitch’in Türkiye’ye verdiği yatırım yapılabilir notu ile piyasaların rahat bir nefes alacağının altını çizen Ukra İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, ekonomik istikrar ve güven ortamı paralelinde sektördeki büyümenin hızlanacağını söyledi. 2013 yılında inşaat söktöründe yüzde 10 büyüme beklediklerini açıklayan Yavuz, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasalarında yapılaca iyileştirmelerle sektörün ivme kazanacağını vurguladı.  




"Gayrimenkul yatırımcıların liste başında olacak"


2013’te gayrimenkulun yatırımcıların liste başında yer alacağının altını çizen Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnaç Kabadayı, 2013 yılında, yabancıya satış, kentsel dönüşüm ve sektörün canlanmasında büyük yeri bulunan faiz oranlarındaki gerilemenin de etkisi ile gayrimenkul yine yatırımcıların liste başı enstrümanlarından biri olacaktır dedi. Önümüzdeki 5 yılın çok önemli olduğuna dikkat çeken Kabadayı, sektörün KDV oranlarındaki gibi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla büyüme hızıyla ülke ekonomisinin, getirisi ile de yatırımcının yüzünü 2013’te de güldürecek dedi. 




"2013 bu yıldan çok daha başarılı geçecek"

2012’de sektörde olumlu birçok gelişme yaşandığını, yansımasının ise yılın son aylarında ortaya çıktığını ifade eden Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, bu gelişmelirin somut gestergelerini ise 2013’ün ilk aylarında görülebileceğini vurguladı. Mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm, bazı belirsizliklerine rağmen maketten satışın sınırlandırılması ve lokasyona göre KDV uygulamasının olumlu gelişmeler arasında gösterilebileceğini söyleyen Babacan, 2013 yılının 2012’den çok daha başarılı geçeceğini söyledi. 




"Kalitesinden sual edilemeyecek firmaların işleri daha fazla önem kazanacak"

Kentsel dönüşüm projeleriyle sektörde normalin çok üzerinde bir talep oluşacağını vurgulayan Mom Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Balcı, denetim konusuna da dikkat çekti. 2013’te denetim konusunun önem kazanacağını belirten Balcı, geçmişte yaşananlanların tekrarlanması için, yapı kalitesinin ve sağlamlılığının çok iyi denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Balcı, bu süreçte referansları sağlam olan, ürettiği projelerle kalitesinden sual edilemeyecek firmaların işleri daha fazla önem kazanacak diye konuştu. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com