İnşaat Platformu kuruluş çalışması başladı!
Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektöründe, “İnşaat Platformu” kuruluş çalışması başladı. İnşaat Platformu; mimar, müteahhit, inşaat sanayisi olmak üzere sektörün tüm kesimlerinin bir arada buluşturacak.
Türkiye’nin lokomotifi inşaat sektöründe, “İnşaat Platformu” kuruluş çalışması başladı. İnşaat Platformu; mimar, müteahhit, inşaat sanayisi olmak üzere sektörün tüm kesimlerinin bir arada olacağı, sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin değerlendirilip, ilgili kurumlar ve kamuoyuyla paylaşılmasını gerçekleştirecek bir sivil toplum buluşması olmayı hedefliyor.
Temmuz ayında, vefa ödülleri sahiplerini bulacak
İnşaat Platformu kurulmasına ilişkin ilk çalışma 26 Mayıs tarihinde, Mecidiyeköy’deki Anba Yayın Grubu merkez binasında düzenlendi. ANBA Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Mahmut Kılınç ve Nezihe Kılınç’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, Hafele Türkiye Pazarlama Direktörü Eda Başar Uytun, B-ST Yapı Denetim AŞ’den Latif Adalı, Evrenol Mimarlık Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Mehpare Evrenol’in aralarında bulunduğu sektör temsilcileri katıldı. İnşaat Platformu kuruluş sürecinde, Türkiye İMSAD Başkanı- Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Urtim Genel Müdürü- İMMİB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Urfalılar ve ekonomi basınından medya mensupları yer alıyor. İnşaat Platformu kuruluşuna ilişkin 19 Haziran tarihinde düzenlenen toplantıdan ise, Temmuz ayının sonuna doğru, sektörün sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarının katılımıyla, geniş bir toplantı yapılması kararı alındı. İnşaat Platformu aynı zamanda yapacağı geniş katılımlı toplantılarda; Türk inşaat sektörüne değer katan sektörün duayenleri için Teşekkür Plaketleri vermeye başlayacaktır.
Sektörün sorunların ilgili kurum ve kuruşlara taşıyacak
Yapılan toplantıda, aşağıdaki konular gündeme geldi.
1-İnşaat Platformu’nun tüm sektörü kucaklayan bir yapılanma ile sesini ilgi kurumlara ve kamuoyuna daha etkin duyurması kararı alındı. Sektörlerdeki ayrıntıların değil, belirlenecek ana sorunların gündeme taşınması değerlendirildi.
2-Ülkemizin, 2023 yılına 10 dünya markası çıkartma hedefi bulunuyor. Bu markalardan birisinin veya ikisinin inşaat sektörü olabileceği belirtildi.
3-Sektörle ilgili kritik konularda, platformun da destek verebileceği gündeme geldi.
4-İnşaat Platformunun sonuç odaklı projeler üretmesi ve bu yönde çalışmalarını sürdürmesi gerektiği konusunda hemfikir olundu.
5-Sektörün, asansör sorunu, net/brüt metrekare farkı, emsal sorunu gibi önemli ve öncelikli sorunlarının gündeme gelmesinin önemine değinildi.
6-İnşaat sektöründe ‘Fırsat’ toplantılarının yapılması gündeme geldi. (Örneğin toplantıda konuşulan Afrika pazarı oldu ki, bu pazarda yap-sat çılar için çok büyük bir fırsat bulunduğu kaydedildi)
7-Elinde nakit parası olan, arazisi olan herkes, inşaat yapmalı mı? Bu konunun gündeme yatırılması istendi. Konut sektöründe, mesela İstanbul’da, hangi yatırım kaç yılda geri dönüyor konusunda, bölgesel bir araştırma olabilir denildi.
8-İstanbul Shopping Fest organizasyonuna, konut projelerinin gezilmesi de entegre edilebilir denildi.