Sektörel

İnşaat projelerinde aidatlar kirayla yarışıyor!

Sitelerde güvenlik, rekreasyon, sosyal alanlar gibi imkanların kullanım bedeli olarak yaşayanlardan istenen aidatlar pek çok projede kira ile yarışıyor. Birçok proje yüksek aidatları nedeniyle ikinci elde değer kazanmadığı gibi kiralaması da mümkün olmuyor.

Yakın geçmişte bu gerçeği gören inşaat şirketleri ve proje geliştiricileri, müşterilere yönelik kampanyalarında aidata ilişkin düzenlemelere de yer verirlerdi. Örneğin 5 yıl aidat alınmayan projeler, yakınını getirene 2 yıl aidat almayacağını ilan eden şirketler, aidatı yüzde 50 azaltanlar gibi kampanyalar hayata geçirilmişti. 


Ünlü şovmen Cem Yılmaz'ı bile bezdiren yüksek aidat sorunlarına rağmen, 2016 yılı kampanyalarında inşaatçıların aidat konusuna fazla el atmadığı dikkat çekiyor, ödeme modellerinde peşinatsız modelden sıfır faizli taksitlendirmeye, ev alana araba gibi hediyeler vermekten cazip indirimler sunmaya kadar değişik kampanya seçeneklerine pek çok projede rastlanmasına rağmen, aidata yönelik kampanyaların sayısı yok denecek kadar az... Yenibirlik ekibinin yaptığı kısa araştırma, bir elin parmaklarını bile geçmeyecek sayıdaki şirket ve projede cazip aidat seçenekleri sunulduğunu ortaya koyuyor. Bu haliyle gayrimenkul sektörü aidat kampanyalarında cimri davrandığını tescil ediyor. 


En pahalı aidatlar Avrupa yakasındaki projelerde 


Büyük konut projelerinde aidat sorunları kaldığı yerden devam ederken, Reidin tarafından yapılan bir araştırma sonucu İstanbul'un en pahalı aidatlarının Avrupa Yakası'nda bulunduğunu gözler önüne seriyor. 

Şubat 2016 tarihli araştırmaya göre konut aidatlarında Türkiye rekoru, İstanbul Avrupa Yakası projelerinde. Metrekare bazında en yüksek aidat değerine sahip konut projesi 18.83 TL/m2 ile İstanbul Avrupa Yakası'nda iken, metrekare bazında en düşük aidat değerine sahip konut projesi ise ortalama 0.20 TL/m2 ile Ankara'da bulunmakta. Araştırma sonuçları, İstanbul'un iki yakası arasında da değer farklılıkları olduğunu gösteriyor. 


İstanbul'un ilçelerinde metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri 1.00 TL/m2 ile en düşük değere sahipken, Şişli ise 6.43TL/m2 ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe konumunda yer alıyor. Özellikle Boğaz aksında bulunan ilçelerde, rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerleri de çeperlere oranla yüksek çıktı. 


İŞTE AİDATA YÖNELİK TEKLİFLER SUNAN PROJELER


1- İşGYO ile Nef imzasıyla İstanbul Topkapı'da yükselen İnistanbul Hayat projesinde"Foldhome"konseptine yer veriliyor. Bu konsept kapsamında satın alınan ünite 1+1,2+1,3+1 ya da 4+1 biçiminde oda yapılarına sahip olsa da misafir ağırlama, çocukların oyun oynama ihtiyacı, film izleme, halı saha maçı yapma gibi amaçlar için farklı amaçlar için tasarlanmış Foldhome odalarından yararlanılabiliyor. Foldhome konseptinde bir sosyal tesisten farklı olarak sabit aidat bulunmuyor. İnistanbul sakinleri, gün ve saati bildirdikten sonra oyun odasını, geniş katılımlı yemekler için yemek odasını, geniş mutfağı, spor odasını, sinema salonunu ve daha birçok odayı kullanabiliyor ve aidat yerine, odayı kullandıkları kadar ücret ödüyorlar. 



 



2- İzmirli DRC Grup'un Bornova Ağaçlıyol'da yapımına başladığı proje, geniş sosyal imkanları ve mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Projede 1 + 0,1 +1 ve 2 + ilerden oluşan toplam 500 konut ve 2 bin 350 metrekare dükkan alanı olacak. Coordinat Bornova içinde hizmet verecek ticari alanlardan sağlanan gelir sayesinde aidat ödenmeyecek. 



 



3- Antalya Panorama Evleri Masadağı'nda Ulu Grup tarafından inşa ediliyor. Modernist görüntüsüyle dikkat çeken Panorama evlerinin ilk etabının teslim tarihi 2017. Bünyesinde bulundurduğu spor salonları, çocuk parkları, AVM ve çeşitli ek hizmetlerle dikkat çeken Panorama evlerinde ilk 5 sene aidat ödenmeyecek. Büyük ve lüks sitelerdeki aidat sorununu ortadan kaldırmak isteyen Ulu Grup proje tesliminden sonraki ilk 5 yıl her türlü finans desteğini ortaya çıkardığı site için kullanacak. 






4- 'Kavi Yapı'nın İstanbul Büyükçekmece'de inşa ettiği Home Art projesinde hiç aidat yok. 






Aidata ekolojik çözüm! 


Aidat sorununu kökünden çözen projeler de zaman zaman hayata geçiriliyor. Bunlardan biri deTürkiye'nin ilk ekolojik konut projesi olarak hayata geçirilen West Orion Grup'un Mulson Yaşam Konutları projesi. Geçen yıl lanse edilen proje, apartman katında müstakil yaşam konsepti sunacak ve kendi enerjisini kendisi üretecek. Projede bir güneş tarlası kurulacak, konutların tüm elektrik tüketimi ve ısınması ücretsiz olarak sağlanacak. Mulson Yaşam Konutları 4 blok 54 daire 5 özel villadan oluşuyor. 




YeniBirlik