İnşaat ruhsatı yenileme harcı!
İnşaat ruhsatı yenileme harcı; inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olmaması halinde alınmıyor. Ancak yapıda bir değişiklik söz konusu ise ruhsat harcı yeniden hesaplanıyor...
İnşaat ruhsatı yenileme harcı!
Bir yapının inşaatı için belediyeden ruhsat alınması ve ruhsatın alındığı tarihten itibaren belli bir tarihte inşaatına başlanması gerekiyor. İmar Kanunu'na göre inşaata ruhsat alımından itibaren iki sene içinde başlanması gerekiyor. Bu süre içinde başlanmayan ya da inşaatı zamanında bitmeyen yapılar için ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Yine İmar Kanunu'na göre inşaat ruhsatı yenileme harcı alınmıyor.
İnşaat ruhsatı yenileme harcı!
3149 Sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre; yapıya başlama müddetinin ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olduğu, bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıpta her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsatın hükümsüz sayılacağı, bu durumda yeniden ruhsat alınmasının mecburi olduğu belirtildikten sonra, ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmayacağı, ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarının tenzil edileceği, yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm uyarınca; inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarının tenzil edilmesi, yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmaması, muafiyetin ruhsat yenilenmesi halinde de dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.