06 / 05 / 2024

İnşaat şaftı nedir?

İnşaat şaftı nedir?

Yapılarda metrekare hesaplarına dahil edilen şaftlar, yüksek binalarda asansör boşluğu, baca boşluğu gibi boşluklar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, inşaat şaftı nedir? İnşaatta şafta neler dahildir?



İnşaat şaftı nedir?

Yapılarda metrekare hesaplarına dahil edilen şaftlar, yüksek binalarda asansör boşluğu, baca boşluğu gibi boşluklara şaft deniyor.


İnşaat şaftı; binalarda elektrik tesisatı, sıhhi tesisat, mekanik tesisat vs.'nin yer aldığı boşluk olarak karşımıza çıkıyor. 


Genellikle apartman boşluğunun çok daha küçüğü olan şaftlar, bütün katlara servis veren ana damar olarak nitelendiriliyor.


Net metrekare:

Dairenin net metrekaresi içinde kullanılabilir alanlar yer alıyor. Brüt metrekaresi içinde ise dairenin bütün alanları yer alıyor. Dairenin metrekare hesabı  iki şekilde yapılıyor.Evin net metrekaresini duvarlar arasında kalan faydalı alan oluşturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor.


Brüt metrekare:

Evin içerisindeki duvarlar, kolonlar, sıva payları, bağımsız bölümün merpen sahanlıkları ve basamakları ile bu merpenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağlantılı olan; balkonlar, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, açık çıkmalar, çatı veya kat bahçeleri dahil kapladığı alandır.



Evin net alanı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön