Sektörel

İnşaat şantiyeleri artık cepten izlenecek!

Meko Genel Müdürü Akif Özerdem, “Geliştirdiğimiz inşaat otomasyonu sayesinde, kayıpların önüne geçerek iş performansını yüzde 30 artırmaya imkan tanıyoruz” dedi

İnşaat şantiyeleri için yeni biryazılım geliştiren ve şantiyelerin cepten izlenmesini sağalyan Meko Genel Müdürü Akif Özerdem, “Şantiyelerde, malzemelerin yanlış kullanımı nedeniyle en az yüzde 10’luk bir maliyet artışı olur. Geliştirdiğimiz Başar İnşaat Otomasyonu yazılımıyla bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi. İnşaat sektöründe yaşanan bu kayıpları gözlemledikten sonra böyle yazılım geliştirme kararı aldığını anlatan Özerdem, “Piyasa araştırmasının ardından gördüğüm rakip yazılımlarda önemli açıkların olduğunu farkedince, inşaat şirketlerinin tam anlamıyla ihtiyaç duyabilecekleri bir program yazdım. 3 yılın ardından ortaya bu program çıktı. Biz geliştirdiğimiz bu yazılımı lansman fiyatı olduğu için 15 bin dolardan başlayan fiyatla piyasaya sürdük” diye konuştu.


Masrafları azaltıyor


Bu programın en büyük artısının, bilgisayar bilgisinin gücüyle, şantiyede yaşanmışlığın karmasını oluşturması olduğunu söyleyen Özerdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Geliştirdiğimiz yazılımda, projeyi bilgisayara girdikten sonra, örneğin ambardan 2 ton demir çekerse bu demiri nerede kullanacağını bilgisayara tanımladıkları için, yönetici bürosunda bu demirin hangi iş için hangi yüzdeyle kullanıldığını takip edebiliyor. Büyük şantiyelede milyon liraya varan kayıplar oluşabiliyor. Programı kullananlar kayıpları görebileceği için, maliyet artışının önüne geçebiliyor. Öte yandan Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde proje yürüten iş sahipleri, her seferinde işinin başına gidemediği için benzer kayıpların yaşanmasının de önüne geçiliyor. Muhasebecinin evrak takibi yapmasına da gerek kalmıyor."


Cepten takip imkanı


Sistemin daha ileri versiyonlarının da bulunduğunu, bunun inşaat sahası içindeki çalışanların takibine kadar gittini belirten Özerdem şu bilgileri verdi:


"Çatılara istenirse uydu anteni kurarak, herkesin baretine çip yerleştirerek çalışanların şantiyenin neresinde nasıl hareket ettiğini takip edebiliyoruz. Eğer sensörlü bir araç takip sistemi kurulmak istenirse, kullanılan yakıtın yapılan işlerdeki oranını da listeleyebiliyoruz. Bu sayede 3 liralık işte 2 liralık mazot yakılması gibi durumlarda uyarıyor kullanıcıyı. Yani yönetici, istediği zaman istediği yerde, personelden araca kadar, ambardan depoya, satın almaya kadar bir şantiyede yaşanan bütün olayları kapsıyor. Akıllı telefonlar için de yazılımlarımızı hazırlayarak takibi cep telefonuna da taşıyoruz. 7/24 telefonla destek sistemimiz var."

Hürriyet