Sektörel

İnşaat şantiyelerinin denetimi meclis gündeminde!

İnşaat şantiyelerinin asansör kullanımının mevzuata uygunluğu bakımından denetlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. CHP'li Gürer sorularını Bakan Selçuk'a sordu...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, inşaat şantiyelerinin asansör kullanımının mevzuata uygunluğu bakımından denetlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer sorularının Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlandırılmasını talep eti.

Gürer önergesinde "Kamuoyunda asansör olarak tanımlanan "İnşaat şantiyelerinde kurulan kaldırma ve iletme tertibatları" ise Makine Emniyeti Yönetmeliği kapsamında herhangi bir makine olarak tasarlanır, imal edilir ve piyasaya arz edilirler. Piyasaya arz edilen söz konusu tertibatlar piyasada inşaat şantiyelerinde genellikle dış cephelere kurularak iş ekipmanı olarak kullanılırlar. İnşaat alanlarındaki işin bitişi ile birlikte bir başka inşaat şantiyesinde kurulum sağlanarak iş ekipmanları olarak kullanılmaya devam ederler. Bu tertibatın da 25/04/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış olan "İş ekipmanlarının kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından periyodik olarak kontrollerin yaptırılması zorunludur." dedi. 

Gürer'in soruları

1- 2017-2018 yıllarında kaç inşaat şantitesi bu bağlamda denetlenmiştir?

2- İş ekipmanlarının kullanımından Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında bakanlığınızca periyodik kontrolü yapılan asansörlerin sayıları 2017-2018 yıllarında kaçtır?