Sektörel

İnşaat sektörü 2017'de yüzde 6 büyüyecek!

İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar : 'Şu an Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak dünyadaki tüm yapı malzemelerini Türkiye'de iyi üretebilir konumdayız' diyor.

İnşaat malzemeleri sektörü inşaat kadar dev bir sektör. Sektörün temsilcisi ise Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği). İMSAD 32 sektör derneği, 80 sanayici şirket ve paydaş kurum üyeleri ile sektörde 21 binden fazla noktaya ulaşan etkin bir yapıya sahip. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar ile sektörün durumunu konuştuk. 2015 verileriyle 44,5 milyar dolar iç pazar büyüklüğüne sahip olan inşaat malzemesi sektörünün 17 milyar dolar ile Türkiye'nin ihracat lideri sektörleri arasında olduğunu dile getiren Hinginar, bu ihracatın yüzde 75'inin Türkiye İMSAD üyelerince gerçekleştirildiğini söylüyor. "Birçok alt sektörde üretim kapasitesi olarak dünya lideriyiz ya da ilk 5 içinde yer alıyoruz. Şu an Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak dünyadaki tüm yapı malzemelerini Türkiye'de iyi üretebilir konumdayız' diyor. 



Son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle inşaat malzemeleri sektöründe gerileme yaşandı. 21 milyar doların üzerinde olan inşaat malzemesi sektörü ihracatı 2015'te 17 milyar dolara indi. İhracattaki gerilemenin 2016 yılında da kademeli olarak devam ettiğini ifade eden Hinginar, 2016 yılında ihracatın 15 milyar doların dahi altında kalacak gibi gözüktüğünü, bu durumun da bölgesel gelişmelerin yanı sıra hedef pazarlardaki ekonomik gerilemelerden kaynaklandığını dile getiriyor. İnşaat malzemesi sanayicileri olarak, ibreyi tekrar yukarı yöne çevirebilecek potansiyele ve kapasiteye sahip olduklarına dikkat çekiyor. Sektörün gelişimine dair beklentilerini şöyle paylaşıyor: "İhracatımızı 5-10 yıl gibi kısa bir sürede 2-3 katına çıkarabilecek bir sektörüz. Her ay düzenli gerçekleştirdiğimiz sektör raporunun kasım ayı sonuçlarında ortaya çıkan yapı ruhsatlarındaki artış, sektör olarak bizleri gelecek dönem için umutlandırdı. Konut sektöründe yeni projelerin başlayacağına işaret etti. Rapora göre, 2016 yılı ilk dokuz ayında alınan yapı ruhsatları metrekare bazında yüzde 6,1 artarak 143,5 milyon metrekareye ulaştı. 2017'de Türkiye ekonomisinin yüzde 3,0 - 3,5, inşaat sektörünün ise yüzde 5,0 - 6,0 seviyelerinde büyüyeceğini öngörüyoruz.'



Umutlandıran Pazarlar


İhracat ayağında sektörü umutlandıran pazarlar var. Özellikle Sahra Altı Afrika'daki ülkelerin neredeyse tamamının çeşitli büyüklükte inşaat potansiyeline sahip olduğunu belirten Hinginar, sözlerine şöyle devam ediyor: "Türk inşaat malzemeleri sektörünün odaklandığı Etiyopya, Gana, Mozambik, Kamerun ve CEMAC ülkeleri, Kenya, Nijerya ve Angola. Bu ülkelerde hem altyapı hem üst yapı inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Pek çok yeni projenin ihaleleri hazırlanıyor ve açıklanıyor. Dış pazarda Rusya ve İsrail gibi ülkelerle ilişkilerin normalleşmesi, İran'a ambargoların kalkması gibi gelişmeler de önümüzdeki dönemde sektörümüze olumlu yansıyacak." 


Capital